Șeful NASA susține că Rusia este indispensabilă proiectelor cosmice. Ce spune despre amenințările lui Dmitri Rogozin

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 23:35
4009 citiri
Șeful NASA susține că Rusia este indispensabilă proiectelor cosmice. Ce spune despre amenințările lui Dmitri Rogozin
Stația Spațială Internațională FOTO ESA

Confruntare pe Pământ, cooperare în spațiu: este asta justificabil după invazia rusă a Ucrainei? Într-un interviu pentru Der Spiegel, administratorul NASA Bill Nelson explică de ce este și, de asemenea, discută despre perspectivele de a trimite un european pe Lună.

Der Spiegel: Domnule Nelson, puteți justifica moral continuarea cooperării cu Rusia la Stația Spațială Internațională, după invazia Ucrainei de către Putin?

Nelson: Nu există absolut nicio scuză pentru ceea ce a făcut președintele Putin în Ucraina, pentru măcelărirea unor oameni nevinovați și pentru invadarea unei țări independente. De asemenea, este împotriva intereselor Europei și ale Statelor Unite. Cu toate acestea, există o stație spațială acolo sus, în spațiu, care este operată în comun de ruși și americani. Și asta va continua într-un mod pașnic și profesional.

DER SPIEGEL: Scott Kelly, un fost astronaut, a spus că „uciderea unor oameni nevinovați, violul și genocidul transcend sensul cooperării în spațiu”. Poate zborul spațial să se elibereze cu adevărat de politica de pe Pământ?

Nelson: Da, se poate. Și o face. Uitați-vă la istorie. În mijlocul Războiului Rece, când Uniunea Sovietică și Statele Unite erau dușmani de moarte și armele lor nucleare puteau fi folosite în orice moment, o navă spațială americană și sovietică s-au întâlnit în spațiu în 1975. Cooperarea pașnică a continuat chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice. Naveta noastră spațială a andocat la stația spațială rusă Mir. Și apoi am decis să construim împreună Stația Spațială Internațională. Ambele țări sunt necesare pentru operațiuni, rușii pentru propulsie, americanii pentru putere. Vom continua să avem o relație foarte profesională între cosmonauți și astronauți pentru a menține această stație în viață.

DER SPIEGEL: Directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, a cerut în mod public stârpirea Ucrainei „o dată pentru totdeauna”. Cum poate o persoană care cere genocid să fie în continuare partener pentru Statele Unite?

Nelson: Nu ați auzit aceste lucruri de la nimeni altcineva la Roscosmos.

DER SPIEGEL: Dar Rogozin este șeful agenției spațiale ruse, nu un angajat minor.

Nelson: Publicul său este format dintr-o singură persoană. Și aceasta este președintele Putin.

DER SPIEGEL: Rogozin a amenințat că va pune capăt participării țării sale la stație. Cum puteți fi sigur că nu se va întâmpla cu adevărat?

Nelson: Guvernul rus nu a scos din priză stația spațială. De fapt, contrariul este adevărat. Dacă priviți cu atenție, nu veți vedea nicio diferență în operațiuni.

DER SPIEGEL: Sunteți aproape de a finaliza un acord cu Moscova care ar vedea un astronaut american călătorind într-o navă spațială Soyuz, în timp ce un cosmonaut rus ar călători într-o capsulă americană SpaceX. Este responsabil să semnăm noi contracte cu Rusia în situația actuală?

Nelson: Are foarte mult sens pentru noi. Este nevoie atât de ruși, cât și de americani pentru a opera stația spațială. Ce se întâmplă dacă ceva este în neregulă cu una dintre navele noastre spațiale? Avem nevoie de celălalt vehicul ca rezervă. Și de aceea vom continua să avem schimburi de echipaj.

DER SPIEGEL: Dar nu ar trebui să se lucreze la un Plan B pentru a menține ISS în viață pe cont propriu, dacă este necesar?

Nelson: În acest moment, intenționăm să operăm stația în mod continuu cu rușii. Acesta este răspunsul meu. Știu că vreți să auziți o poveste suculentă chiar acum. Dar asta e tot ce pot să spun.

DER SPIEGEL: De asemenea, partenerii nu sunt de acord cu privire la cât timp va continua ISS să orbiteze Pământul...

Nelson: Presupunem că stația va rămâne în funcțiune până în 2030.

DER SPIEGEL: Următorul mare obiectiv al NASA este întoarcerea pe Lună. Printre altele, sperați să investigați depozitele de gheață de la polul sud și să testați tehnologia pentru o călătorie pe Marte. Când va avea loc aselenizarea?

Nelson: Sfârșitul anului 2025, acesta este planul. Dar, desigur, poate fi amânată de o mulțime de mici detalii. De exemplu, trebuie să ne asigurăm că costumele spațiale necesare sunt gata până atunci.

DER SPIEGEL: De asemenea, trebuie să zboare cu succes noua rachetă lunară gigantică, Sistemul de lansare spațială (SLS). Când va decola pentru prima dată?

Nelson: Tocmai am terminat un test crucial la Centrul Spațial Kennedy. Cu racheta pe rampa de lansare, am exersat aproape fiecare pas înainte de decolare, inclusiv alimentarea cu propulsorul super-rece. Acum avem toate datele de care avem nevoie. Încercăm să lansăm în august. Dar o vom face doar când suntem cu adevărat pregătiți.

DER SPIEGEL: Fiecare lansare a SLS costă câteva miliarde de dolari. În plus, aveți nevoie de o altă rachetă pentru a duce un lander pe Lună. Acesta este construit de SpaceX, compania privată a lui Elon Musk, care are reputația de a face lansările mai ieftine. De ce nu folosiți pur și simplu racheta SpaceX, sistemul Starship, pentru întreaga misiune?

Nelson: Există o singură rachetă care este gata de lansare: SLS-ul nostru. Iar capsula spațială Orion de la vârf este, de asemenea, singurul vehicul în care echipajul poate supraviețui întoarcerii pe Pământ. La un moment dat, Elon Musk ar dori să poată face același lucru cu nava sa. Dar trebuie să ne ocupăm de lucrurile practice aici și acum.

DER SPIEGEL: Programul Artemis include și Gateway, o stație spațială care va orbita Luna. Europa urmează să participe la construcția sa, dar NASA nu are în prezent finanțarea necesară. Va trebui să renunțați la proiect pentru a face disponibile fonduri pentru aselenizare?

Nelson: Nu, vom avea fonduri pentru ambele.

DER SPIEGEL: Cât de realistă este o stație lunară cu echipaj permanent?

Nelson: Ne așteptăm să facem un zbor către Lună în fiecare an, începând cu 2025. Cu unul dintre aceste zboruri, vom începe să construim poarta de acces pe orbită. După aceea, vom lucra la stația de suprafață.

DER SPIEGEL: Când vom vedea primul astronaut european pe suprafața Lunii?

Nelson: Asta nu a fost încă stabilit. Dar cu siguranță intenționăm să punem un european pe Lună. În primul rând, însă, vom avea un astronaut european pe Gateway. Pentru că construim asta împreună cu Agenția Spațială Europeană.

DER SPIEGEL: Rusia vrea să participe la stația lunară chineză. Vă puteți imagina și o cooperare cu China?

Nelson: Aș aprecia foarte mult cooperarea cu China. Dar până acum au refuzat. Chinezii sunt foarte secretoși; nu sunt transparenți. Am observat asta anul trecut, când o bucată mare din una dintre vechile lor rachete s-a prăbușit pe Pământ. Ar fi putut să vină în Europa sau în Arabia Saudită. Dar nu ne-au dat coordonatele. Nu a existat deloc comunicare. Acest lucru este de neiertat atunci când viețile și proprietățile oamenilor sunt amenințate.

Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Capete de mort și simbolul invaziei ruse în Ucraina, pe gardul Ambasadei Franței din centrul Moscovei VIDEO
Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în...
Soluția rudimentară a soldaților ruși disperați de dronele ucrainene: Ciudatul tanc cu o carcasă suplimentară din tablă sudată VIDEO
Soluția rudimentară a soldaților ruși disperați de dronele ucrainene: Ciudatul tanc cu o carcasă suplimentară din tablă sudată VIDEO
Un tanc rusesc cu o suprastructură uriașă ”anti-dronă” a încercat să asalteze pozițiile forțelor armate ucrainene de lângă Krasnogorovka, dar a fost aruncat în aer. Imaginile...
#NASA, #razboi Ucraina, #Statia Spatiala Internationala , #stiri externe