Premieră în istoria omenirii. NASA comunică cu o sondă extraterestră, la 24 de miliarde de km distanță VIDEO

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 02:01
5474 citiri
Premieră în istoria omenirii. NASA comunică cu o sondă extraterestră, la 24 de miliarde de km distanță VIDEO
Sonda spațială Voyager 1 se află la 24 de miliarde de km de Pământ FOTO: NASA

Descoperirile astronomice legate de univers au arătat încă o dată că acestea sunt fără limite, iar lumea este entuziasmată atunci când află vești noi de dincolo de lumea noastră. Acum NASA a reușit o premieră în istoria omenirii, reparând sistemele de transmisie a datelor de pe sonda spațială extraterestră Voyager 1 și să comunice cu aceasta la distanța de 24 de miliarde de kilometri de Pământ.

Sonda Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect de Pământ creat de către omenire din istoria sa și se deplasează prin spațiul interstelar, ea fiind lansată în urmă cu aproape 47 de ani, în 1977, potrivit Live Science.

Sonda interstelară Voyager 1 a NASA returnează în sfârșit date utilizabile de la toate cele patru instrumente științifice ale sale, spun oamenii de știință americani. Remedierea vine la șapte luni după ce sonda a rămas ”mută” și nu a mai comunicat cu Pământul, au declarat reprezentanții NASA într-o declarație din 13 iunie 2024.

Descoperire de răsunet ce confirmă scrierile din Biblie: Cum a răpus îngerul lui Dumnezeu o armată de 185.000 de soldați

Nava spațială s-a stricat în noiembrie 2023 și a început să trimită semnale fără sens în urma unei probleme tehnice cu unul dintre cele trei computere de bord. Inginerii au rezolvat parțial eroarea în aprilie, după ce au trimis o comandă către subsistemul de date de zbor (FDS) al Voyager 1, care este responsabil pentru colectarea corectă a datelor științifice înainte ca nava spațială să le transmită pe Pământ.

Comanda a determinat Voyager 1 să trimită înapoi primul său mesaj care poate fi citit în patru luni, permițând inginerilor să localizeze problema. După ce a localizat defecțiunea pe un singur cip de computer, echipa a conceput apoi o soluție pentru a modifica codul FDS de la distanță - de la miliarde de kilometri distanță - și pentru a începe să restabilească instrumentele Voyager la starea lor de funcționare.

Două dintre cele patru instrumente științifice ale lui Voyager 1 au reluat să returneze date utilizabile în mai și, după câteva modificări suplimentare, toate cele patru au revenit acum în activitate, a spus agenția americană. Instrumentele sunt responsabile cu colectarea de informații despre undele de plasmă, câmpurile magnetice și particulele din spațiul interstelar.

Descoperire înfiorătoare. Cel mai periculos loc, unde ar lovi un cataclism de 9 grade: Totul este inevitabil

În timp ce sistemele de date ale lui Voyager 1 funcționează din nou, sunt necesare lucrări suplimentare pentru a restabili complet nava spațială, conform declarației.

Inginerii mai trebuie să resincronizeze software-ul de cronometrare care permite tuturor celor trei computere de bord să execute comenzi în același timp, de exemplu. Echipa va efectua, de asemenea, întreținere la reportofonul digital al sondei, care stochează date pentru instrumentul cu undă cu plasmă.

Voyager 1 se deplasează prin spațiul interstelar la mai mult de 15 miliarde de mile (24 de miliarde de kilometri) de Pământ. Spațiul interstelar este regiunea din afara heliosferei - bula de protecție creată de câmpurile magnetice și vânturile soarelui. Nava spațială este atât de departe, inginerii trebuie să aștepte 22,5 ore pentru ca comenzile lor să ajungă la ea și alte 22,5 ore pentru răspuns.

Fenomenul ”apocaliptic” creează groază: ”Este devastator pentru întreaga lume”, de la Londra în Italia, New York și Maldive

Voyager 1 și sonda sa geamănă, Voyager 2, navighează prin spațiu de aproape 47 de ani. Sunt cele mai longevive nave spațiale ale NASA și cele mai îndepărtate obiecte create de om din existența sa.

Faimos pentru fotografii cu Jupiter, Saturn și lunile lor, Voyager 1 a returnat comunicații lizibile pe 20 aprilie, confirmând că încă navighează în siguranță în spațiul cosmic. Contul oficial de pe X (Twitter) al NASA pentru ambarcațiune a postat un tweet liniștit în semn de sărbătoare: „Bună, eu sunt. V1”.

Descoperire revoluționară: o posibilă peșteră pe lună ar putea fi folosită drept bază umană de cercetare
Descoperire revoluționară: o posibilă peșteră pe lună ar putea fi folosită drept bază umană de cercetare
O echipă de cercetători susține că a descoperit o peșteră pe Lună, bazându-se pe imagini radar ale suprafeței lunare, pe care o consideră un potențial loc pentru stabilirea unei...
Cum vrea NASA să trimită astronauți pe Marte până în 2030
Cum vrea NASA să trimită astronauți pe Marte până în 2030
NASA finanțează dezvoltarea unui nou tip de rachetă care ar putea scurta călătoria către Marte la doar două luni, în comparație cu aproximativ doi ani cât durează o misiune robotizată....
#NASA, #voyager, #misiune NASA, #Voyager dincolo sistem solar, #Voyager sistem solar, #sonda spatiala Voyager NASA , #stiri externe
  1. Cel puțin 16 morți după ce un incendiu a izbucnit într-un mare centru comercial. Unde s-a întâmplat tragedia VIDEO
  2. Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei
  3. Capacitatea de a intimida Occidentul, cea mai eficientă armă a lui Putin. Analiza Atlantic Council
  4. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  5. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  6. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Românii, furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  7. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  8. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  9. Ucraina se confruntă cu 6 provocări majore. Putin schimbă și are un nou plan
  10. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția