Ieftinirea petrolului si scaderea sub previziuni a numarului comenzilor de bunuri de folosinta indelungata din Statele Unite au contribuit miercuri la "inverzirea" burselor americane. Indicele industrial Dow Jones a castigat 0,36%, ajungand la 12.594,03 puncte. Si Indicele Standard&Poor's 500 a urcat cu 5,49 puncte, reprezentand 0,40%, si atingand astfel 1.390,84 puncte. La randul sau, indicele compozit Nasdaq a castigat 5,46 puncte, sau 0,22%, la 2.486,70 puncte.
Tot miercuri, moneda americana s-a apreciat si fata de euro, dar si fata de un cos de valute principale. Cu toate acestea, investitorii au fost prudenti, influentati de statisticile pentru inflatia din Germania si de scumpirea record a petrolului din ultima vreme.
Euro s-a depreciat cu 0,3% fata de dolar, pana la un nivel de 1,5643 dolari/euro, dupa ce marti a inregistrat un maxim al ultimei luni, de 1,5818 dolari/euro.
De remarcat ca investitorii se tem ca inflamarea pretului petrolului va conduce la o crestere a inflatiei si va obliga consumatorii sa-si reduca cumparaturile. Astfel ca petrolul a devenit un factor suplimentar de neliniste si de incertitudine pentru profitul intreprinderilor si consum, primul motor al cresterii americane.
Cat priveste companiile listate pe bursele americane, acestea au avut miercuri o zi relativ buna. Actiunile Monsanto Co, cel mai mare producator de seminte din lume, au urcat miercuri la bursa cu 2,8 la suta. Si cotatiile Alcoa, al treilea mare producator de aluminiu din lume, au avansat cu 3 la suta pana la 41,57 dolari.
Caterpillar, cel mai mare producator de buldozere, a adaugat 1,5 procente pana la 83,19 dolari.
Si cotatiile companiei Deere & Co au urcat miercuri cu 2,72 dolari, pana la 82,58 dolari. Cea mai mare producator de tractoare si combine a ridicat dividendul trimestrial cu 12 la suta pana la 28 de centi pe actiune, iar compania a autorizat rascumpararea de actiuni in valoare de 5 miliarde de dolari.