Actiunile cotate la bursele americane s-au apreciat vineri, iar Nasdaq a avut cea mai lunga perioada de crestere a ultimilor 10 ani, pe seama datelor pozitive relevate de testele de stres si de somajul in scadere ce au sporit convingerile ca varful crizei bancare si economice a trecut.
Potrivit datelor de la inchidere, indicele Dow Jones a crescut cu 1,96%, la 8.574,65 puncte, indicele Standard & Poor's 500 a castigat 2,41%, la 929,23 puncte, iar indicele NasdaqComposite a urcat cu 1,33%, la 1.739,00 puncte.
In ultima saptamana, indicele Dow Jones a castigat 4,4%, iar S&P 500 - 5,9%, in vreme ce Nasdaq a urcat cu 1,2%.
Indicele Nasdaq a inregistrat noua saptamani consecutive de apreciere, cea mai lunga perioada de avans din decembrie 1999 incoace, cand se apreciase timp de 11 saptamani consecutiv, potrivit Reuters.
Dupa ce a atins cel mai scazut nivel al ultimilor 12 ani, in martie, indicele S&P a urcat cu 37,4%, dar se situeaza, in continuare, cu 40% sub nivelul maxim atins in octombrie 2007.
Actiunile din sectorul financiar au avut cea mai mare contributie la cresterea indicilor bursieri, la o zi dupa ce autoritatile americane au anuntat ca cele mai multe banci din SUA au un capital sanatos. Astfel, indicele KBW Bank a urcat cu 12,1%.
Titlurile JPMorgan Chase Inc, a doua banca din SUA, au castigat 10,5%, la 38,94 dolari, contribuind cel mai mult la aprecierea indicelui Dow Jones.
Testele de stres au ajutat
Prezentarea rezultatelor testelor de stres "a dat oamenilor un strop de incredere ca guvernul poate ajuta la rezolvarea acestei crize si ca are, intr-adevar un plan logic pentru iesirea din aceasta situatie, chiar daca situatia s-a inrautatit. Toate acestea au atras increderea in administratie", a declarat, pentru Reuters, analistul Schaeffer's Investment Research Richard Sparks.
Actiunile Wells Fargo au castigat 13,8% pana la 28,18 dolari, iar titlurile Bank of America, cea mai mare banca din SUA, s-au scumpit cu 4,9%, pana la 14,17 dolari, in vreme ce cotatia actiunilor Citigroup a urcat cu 5,5% la 4,02 dolari.
Autoritatile de reglementare a sistemului bancar din SUA au anuntat, joi, ca zece dintre cele mai mari banci trebuie sa faca majorari totale de capital de 74,6 miliarde dolari, prin care oficialii spera sa readuca increderea in sistemul financiar si sa gaseasca o cale de iesire din cea mai mare recesiune a ultimilor zeci de ani.
Drept urmare, o serie de banci, au anuntat lansari de obligatiuni si alte tipuri de titluri, in incerarea de a face rost de bani pentru recapitalizare.