Tupeul nemarginit al huliganilor in uniforma (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 22:48
5703 citiri
Tupeul nemarginit al huliganilor in uniforma (Opinii)
Foto: Dolcesport

Pe stadioanele din Romania a aparut, de cativa ani, un tip aparte de huligan - cel in uniforma. Fie ca sunt imbracati cu haina statului, fie ca o poarta pe cea a vreunei firme private, acesti indivizi profita de o lege prost conceputa, care le ofera puteri nelimitate, si lovesc cu o sete infioratoare in nenorocitii din tribuna. Fie ca se fac vinovati, fie ca nu.

Miercuri seara, la meciul amical dintre nationalele Romaniei si Belgiei, pe National Arena din Bucuresti abia daca s-au adunat 5-6.000 de spectatori. Printre acestia s-au aflat si membri ai galeriilor cluburilor, aceiasi pe care Mircea Sandu s-a chinuit, oferindu-le fel si fel de facilitati, sa ii aduca alaturi de prima reprezentativa.

In buna (sau nu) traditie a fenomenului din tara noastra, "ultrasii" s-au manifestat asa cum au stiut. Scandari impotriva conducatorilor fotbalului romanesc, mesaje ironice, nu insa si jignitoare sau provocatoare, a fost aprinsa chiar si o torta.

Aceste manifestari au fost privite cu destul de multa indulgenta de stewarzi, in fapt agenti de paza ai unei cunoscute companii de profil. Se parea ca civilizatia a ajuns si in Romania si ca gesturile teribiliste ale unora dintre suporteri nu vor fi pedepsite cu bastonul peste spate, mai ales ca, datorita complexului sistem de supraveghere, cel care a aprins torta putea fi lesne identificat si sanctionat dupa partida.

Starea asta de normalitate a durat pana in momentul in care in sectorul ocupat de asa numitii "ultrasi" a aparut un banner care il viza direct pe Mircea Sandu: "Pe toti nasii i-ati legat/ Doar pe unul l-ati uitat". Unul dintre sefii dispozitivului primeste ordinul de a confisca respectivul mesaj, dupa cum apare evident din imaginile video surprinse in tribune, si incepe bataia.

Asa cum era de asteptat, fanii nu renunta la banner, se fac schimburi de injurii, se impart pumni, apar si gazele lacrimogene... intr-un cuvant, putinii oameni din acea peluza sunt imprastiati rapid. Momentul nu putea scapa cameramanilor, care surprind, daca nu esenta, macar tiparul actiunii represive a celor numiti artificial forte de ordine.

Un suporter este urmarit printre scaune de un steward. Este imobilizat cu un pumn in figura. Un alt steward il tranteste pe beton cu alte doua lovituri in zona capului. In zona apar alti doi oameni in uniforma, insa numai unul se implica cu un pumn. Primul steward revine si ii aplica "derbedeului" un picior in torace, a doua lovitura fiind usor ratata din cauza locului stramt dintre scaune, acolo unde cazuse "elementul perturbator".

Pe toata durata luptei, respectivul spectator nu a mimat macar intentia de a reactiona, el ferindu-se cat a putut de ploaia de lovituri. Aceste lucruri au fost surprinse pe film si au fost reluate, joi, pe la toate posturile de profil.

Ulterior, au aparut marturisiri despre spectatori plecati spre case dupa aceste incidente opriti si legitimati de jandarmii postati la iesirile stadionului, semn ca se pot alege si cu o amenda pentru ca si-au luat bilete in acea nefericita peluza de pe National Arena.

Daca intr-o tara democratica respectiva companie de securitate ar fi aparut imediat cu un comunicat in care isi exprima regretele pentru actele de agresiune gratuita ale angajatilor, precum si cu o serie de masuri luate impotriva acestora, la noi lucrurile stau complet diferit.

Seful firmei de paza a iesit cu o declaratie abia spre seara, insa nu a facut decat sa uimeasca prin tupeu.

In primul rand, omul sustine ca angajatii lui au intervenit in forta pentru ca "asta le e meseria" si ca trebuie sa "raspunda violentei cu violenta". Apoi, el spune ca respectivii "ultrasi" au fost batuti pentru ca si acestia, la randul lor, au batut oameni din tribuna care nu erau de acord cu protestul lor. Numai ca imaginile filmate pe stadion il cam contrazic si pana la interventia stewarzilor nimeni nu s-a batut cu nimeni.

In al doilea rand, referindu-se la spectatorii din peluza, acei membri de galerii, el spune ca "sunt niste infractori periculosi care agreseaza oameni nevinovati, niste infractori nenorociti". Din nou, fara a proba ceva din aceste afirmatii, fara a spune cum de i-a identificat pe toti si cum de a avut acces la cazierul judiciar al fiecaruia.

Afirmatiile sefului companiei de paza sunt mai grave decat bataia aplicata de angajatii lui. Sunt mai grave pentru ca legitimeaza acele acte huliganice ale baietilor in uniforma. Ba mai mult de atat, le incurajeaza, asta pentru nimeni nu va fi tras la raspundere.

In conditiile in care se poate face foarte usor identificarea "huliganilor" din tribune si sanctionarea lor dupa meciuri, fara a mai fi nevoie de astfel de interventii hazardate, e extrem de greu de inteles de ce nu se aplica acea celebra lege initiata de Dumitru Dragomir.

Daca un spectator aprinde o torta, el este imediat urmarit de camerele de securitate, este fotografiat, poza ii este trimisa la politie unde se face identificarea, iar a doua zi este chemat la sectie si suporta rigorile legii. Asta s-ar intampla insa in cazul in care s-ar respecta legea.

DREPT LA REPLICA: BGS - Divizia de Securitate

In primul rand, dorim sa multumim pentru posibilitatea de a exprima si pozitia societatii noastre, in legatura cu evenimentele de la meciul Romania-Belgia. Fara a dori sa deschidem o polemica cu niciun ziar, ziarist sau post de televiziune care au prezentat faptele numai dintr-un anumit unghi, atragem atentia asupra catorva aspecte:

De ce toate incidentele sunt provocate numai in aceleasi locuri de pe stadion?

De ce numai acolo se intampla ca acei suporteri "nevinovati" sa introduca torte, petarde, bannere pe stadioane?

De ce canalele media care filmeaza si fotografiaza nu-si trimit cameramanii sau fotografii sa filmeze pe tot parcursul meciului in acele peluze?

Oare ar fi acceptati de acei "nevinovati" suporteri?

Acei ziaristi care au facut consideratii pe marginea evenimentului si-ar trimite copilul sau sotia in acea peluza? Doar totul este extrem de calm si civilizat acolo, nu?

Se uita asa usor incidentele grave in urma carora cluburile au primit sanctiuni de la UEFA, FRF si Jandarmerie, incidente provocate tot de suporteri "nevinovati"?

Se uita incidentul in care jucatorii de fotbal au fost loviti pe teren in timpul meciului Petrolul-Steaua?

Iata faptele din punctul nostru de vedere: inca de la inceputul meciului, o parte din suporterii de la acea peluza au facut presiune asupra agentilor de ordine. Acei suporteri au scuipat agentii de ordine, i-au injurat si amenintat. Aceiasi suporteri, fiind in cunostinta de cauza, au introdus in stadion torte si bannere neaprobate conform regulamentelor; incidentul nu a pornit de fapt de la mesajul de pe banner, ci de la agresivitatea suporterilor care incercau sa pastreze acel banner in stadion, continuand sa scuipe sau sa loveasca la nivelul tibiei.

Consecinta acestor fapte a fost escaladarea conflictului, iar actiunile agentilor de ordine le consideram perfect justificate, cu exceptia unui singur caz in care s-a facut un usor exces de zel.

Precizam, de asemenea, ca societatea noastra are ca atributie principala pastrarea ordinii, a protejarii spectatorilor si nu in ultimul rand a bunei desfasurari a competitiei sportive in conditii de siguranta.

Va multumim.

BGS - Divizia de Securitate

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#National Arena Romania Belgia, #bataie tribune Romania Belgia, #suporteri batuti Romania Belgia , #meciuri