Italia - Romania, o istorie fotbalistica de sapte decenii

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 21:46
3422 citiri
Italia - Romania, o istorie fotbalistica de sapte decenii

Nationalele de seniori ale Italiei si Romaniei se vor intalni miercuri, in orasul austriac Kagenfurt, pentru a 16-a oara in decursul a 71 de ani de confruntari in iarba.

Primul joc dintre cele doua tari de sorginte latina s-a desfasurat pe 11 iunie 1939, la Bucuresti (pe atunci chiar 'Micul Paris'), fotbalistii peninsulari castigand acel amical cu 1-0. Cel mai recent, a avut loc la Zurich, in 2008, scor 1-1.

Palmares direct:

15 jocuri disputate - 10 castigate de italieni, 2 de tricolori, iar 3 s-au incheiat nedecis.

Golaveraj general: 25-11

Dintre cele 15 dispute, 7 au fost amicale si 8 oficiale (6 in preliminarii si turnee finale de CE, iar 2 in preliminariile CM).

21 de ani au trecut de la ultima victorie a Romaniei in fata Squadrei Azzura (1-0 la Sibiu, in 1989)

Cea mai mare diferenta de scor inregistrata, 3-0 pentru Italia (preliminariile CM 2000, Milano)

In 1983, Romania obtinea un rezultat cu adevarat istoric, invingand cu 1-0 Italia - campioana lumii, printr-un gol superb al lui Boloni. In fata a 80000 de spectatori care pe 16 aprilie au umplut pana la refuz fostul stadion '23 August' din Bucuresti, au evoluat urmatorii tricolori:

Dumitru Moraru - Mircea Rednic, Gino Iorgulescu, Costica Stefanescu (cpt.), Nicolae Ungureanu - Ionel Augustin (70 Ioan Andone), Ladislau Boloni, Ilie Balaci, Michael Klein - Rodion Camataru, Gheorghita Geolgau (87 Sorin Cartu). Antrenor: Mircea Lucescu.

A doua zi, cotidianul Sportul titra cu litere de-o schioapa pe prima pagina: "Un succes de proportii, cu ecou in toata lumea". Acel joc de neuitat a contat pentru preliminariile Campionatului European din 1984, Romania calificandu-se pentru prima oara la un turneu final, in Franta.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: Ziare.com