FRF da planul suedezilor peste cap: Ce au scris oficialii UEFA in raport dupa ce nordicii s-au plans de rasism

Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 13:00
21128 citiri
FRF da planul suedezilor peste cap: Ce au scris oficialii UEFA in raport dupa ce nordicii s-au plans de rasism
Foto: Hepta.ro

Federatia Romana de Fotbal a reactionat dupa ce presa din Suedia a scris despre posibilitatea de a organiza EURO 2020 in locul Romaniei.

FRF spune insa ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt egale cu zero, propunerea suedezilor neavand temei, informeaza Fanatik.

Amintim ca presa din Suedia a scris despre posibilitatea ca Romania sa ramana fara dreptul de a organiza EURO 2020 din cauza presupuselor probleme cu rasismul. De altfel, suedezii s-au si oferit sa organizeze ei EURO 2020 in locul nostru.

Totodata, FRF anunta ca delegatii UEFA prezenti la Bucuresti au scris in raport ca nu au sesizat niciun incident cu conotatie rasista. De asemenea, arbitrul Orsato nu a auzit nici el scandarile la care fac referire suedezii.

Redam integral punctul de vedere transmis de FRF:

Materialul la care faceti referire porneste de la o premisa falsa, aceea ca UEFA ar intentiona sa renunte la gazduirea a 4 meciuri ale EURO 2020 la Bucuresti. Aceasta optiune nu a fost exprimata de UEFA pe niciun canal, nici formal, nici informal si nu a fost dezvoltata in nicio circumstanta.

Mai mult decat atat, intensitatea pregatirilor comune, UEFA - FRF - Primaria Bucuresti, nu lasa nicio fisura care ar putea fi exploatata de terti. Alegerea Bucurestiului de catre UEFA la momentul initial s-a bazat pe cateva certitudini care si-au confirmat valabilitatea in procesul de pregatire a EURO 2020:

  • Experienta reusita a gazduirii pe Arena Nationala a finalei Europa League in 2012
  • Capacitatea organizatorica a Bucurestiului demonstrata la evenimente majore precum Summit-ul NATO, Summit-ul Francofoniei
  • Nivelul ridicat al popularitatii fotbalului in randul romanilor

Ulterior acestei decizii de acordare a statutului de oras-gazda pentru Bucuresti, UEFA a intarit convingerea unei bune alegeri prin acordarea si a gazduirii celui mai mare eveniment non-sportiv al EURO 2020, si anume Tragerea la sorti a turneului final. Prin urmare, nici o componenta a proiectului 'EURO la Bucuresti' nu poate sustine speculatii precum cele venite din Suedia.

In privinta acuzatiilor de rasism adresate suporterilor romani in urma partidei Romania - Suedia din data de 15 noiembrie a.c., Federatia Romana de Fotbal le respinge fara rezerve. Aceasta pozitie este sustinuta de urmatoarele:

Arbitrul partidei, italianul Daniele Orsato, nu a sesizat scandari rasiste el personal, ci doar a inregistrat plangerea jucatorului suedez. Orsato a intrerupt meciul numai pe baza acestei sesizari.

In raportul de meci intocmit de delegatul UEFA Repka Rudolf se specifica: 'In opinia mea si a observatorului FARE (prezent la stadion) nu a fost vorba de imitarea sunetelor de maimuta, ci doar de huiduieli la adresa jucatorului oaspete cu nr. 15'.

Precizam ca FARE este o organizatie europeana infiintata la initiativa Comisiei Europene si care are obiectul de activitate descris in titlu: 'Footbal Against Racism in Europe - FARE'. UEFA face parte din FARE. Un reprezentant al organizatiei civice asista la meciurile importante organizate de UEFA si sesizeaza forului fotbalistic orice act de rasism constatat in tribune. Este evident ca daca astfel de derapaje s-ar fi intamplat la meciul Romania - Suedia, reprezentantul FARE le-ar fi sesizat intocmai.

Asadar, niciunul dintre cei trei oficiali ai partidei nu a sesizat comportament rasist la spectatorii din tribune

Citește și:
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...
Ministrul Turismului, despre al treilea eșec al promovării României prin influenceri: „Nu s-au prezentat”
Ministrul Turismului, despre al treilea eșec al promovării României prin influenceri: „Nu s-au prezentat”
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu a declarat luni, 5 decembrie, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre promovarea României prin influenceri, că nu s-a putut finaliza o achiziţie...
Echipe
M
V
E
I
G
P
3
2
1
0
5 - 1
7
3
2
0
1
5 - 4
6
3
1
1
1
4 - 3
4
3
0
0
3
1 - 7
0