1 decembrie, sarbatoare nationala invechita?

Vineri, 30 Noiembrie 2007, ora 12:01
14214 citiri
1 decembrie, sarbatoare nationala invechita?

Ziua de 1 decembrie ar trebuie sa fie cea mai importanta sarbatoare a romanilor. Insa pentru multi dintre concetateni, in special in randul tinerilor, 1 decembrie nu are o insemnatate prea mare. Fie pentru ca nu stiu foarte exact ce s-a petrecut in urma cu 89 de ani, fie ca nu le mai pasa.

Ce inseamna pentru tine ziua de 1 decembrie?

- Basescu: La un an dupa aderarea la UE, Romania nu stie incotro se indreapta

- Renate Weber: Trebuie sa gasim alt mod sa sarbatorim 1 decembrie

- Peste 5.200 de jandarmi, convocati de 1 Decembrie

- Receptie la Cotroceni de Ziua Nationala a Romaniei

Ziua de 1 Decembrie 1918 marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregire statala, caci la aceasta data, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane venite din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul si Tara Ungureasca.

Cu prilejul acestei zile, Ministerul Apararii a anuntat ca va organiza o parada militara, intre orele 11.00 - 12.30, in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti, eveniment la care vor defila 1.200 de militari, insotiti de tehnica militara. De asemenea, in aceste zile, mai multe aeronave apartinand Fortelor Aeriene vor efectua zboruri de antrenament deasupra Capitalei.

Paine si circ, sau fasole si carnati, de 1 decembrie

1 decembrie este si un bun pretext pentru politicieni sa impuste voturi oferind paine si circ poporului. In Bucuresti, Primaria Sectorului 2 va instala corturi in principalele intersectii, unde se va oferi fasole si carnati poporului. De circ, se ocupa Primaria Generala care invita bucurestenii in Piata Universitatii la o serie de spectacole populare.

1 decembrie, zi fara importanta pentru unii dintre romani

Am citit numeroase comentarii ale cititorilor si editoriale ale unor ziaristi pe tema zilei de 1 decembrie. Multi romani trateaza cu maxima indiferenta aceasta zi, iar Cristian Tudor Popescu dezbraca ziua de 1 decembrie de aura sacra in editorialul sau si se intreaba: De ce armata trebuie sa simbolizeze natiunea in anul de gratie 2007 intr-o tara in care serviciul militar obligatoriu tocmai ce a fost desfiintat?"

Avem nevoie de o noua zi nationala?

Intreb si eu daca Romania anului 2007, membra a unei Uniuni Europene unde granitele au fost desfiintate si unde minoritatile se bucura de numeroase drepturi specifice, mai are nevoie de o sarbatoare care exprima regrete nationaliste. Mai are rost sa visam astazi la o Romanie Mare? Mai are rost sa visam la redobandirea Cadrilaterului, in conditiile in care putem merge acolo fara viza si fara a plati vreo taxa?

Si, in viitorul indepartat, vom trece fara a vedea graniceri in Ucraina si in Moldova... Are Romanie nevoie de o noua sarbatoare nationala, eventual 1 ianuarie, ziua aderarii la Uniunea Europeana?

Ce inseamna pentru tine 1 decembrie?

Ziare.com te invita sa-ti exprimi punctul de vedere asupra zilei de 1 decembrie si asupra semnificatiei pe care aceasta zi o are pentru tine. Crezi ca trebuie pastrata aceasta data pentru cea mai importanta sarbatoare a romanilor? Esti mai" patriot in aceasta zi si te simti mai apropiat de Romania?

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...