Afaceristii romani nu stiu sa se fereasca de fluctuatiile cursului valutar

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 07:27
1332 citiri
Afaceristii romani nu stiu sa se fereasca de fluctuatiile cursului valutar

Oamenii de afaceri din Romania nu se apara de efectele fluctuatiei monedei nationale. Companiile romanesti apeleaza rar la hedging, operatiune care ii protejeaza pe importatori si exportatori de posibilele pierderi cauzate de deprecierea, respectiv aprecierea leului, informeaza Adevarul. Desi specialistii sustin ca nu presupune costuri ridicate, companiile romanesti ezita sa apeleze la aceasta practica.

In opinia lui Darius Cipariu, director adjunct la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu, hedging-ul nu se bucura de un real succes pe piata romaneasca din cauza numarului mic al celor dispusi sa intermedieze astfel de operatiuni.

"Problema principala este cautarea contrapartidei. Cel mai adesea, bancile sunt cele care intermediaza hedging-ul", explica Cipariu. Specialistii spun ca lipsa de informare, si nu costurile, reprezinta motivul care ii impiedica pe romani sa apeleze la hedging.

In plus, Romania se confrunta si cu o lipsa de educatie din partea companiilor expuse la riscul valutar. Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca lipsa personalului pregatit ingreuneaza accesul la hedging.

"Daca pentru o companie este mult mai usor sa angajeze personal bine calificat, cunoscator al hedging-ului, situatia este diferita in cazul companiilor mici", arata Parvan. Chiar daca estimeaza ca vor inregistra pierderi din tranzactie, companiile sunt adesea dispuse sa-si asume singure riscul valutar, considerand ca isi vor putea asigura eficient managementul de risc.

Daca acum cativa ani hedging-ul se aplica doar pentru contractele scadente la trei luni, in prezent, perioada a fost extinsa la un an.

Avand in vedere ca 70% din comertul exterior al Romaniei este realizat in relatie cu tarile din Uniunea Europeana, companiile romanesti vor putea apela la hedging-ul in euro doar pana la data adoptarii monedei unice, in 2012-2014.

Quarterly Report - Editia 4

Piața de smartphone-uri din Europa în creștere: Samsung, Apple și Xiaomi în top
Piața de smartphone-uri din Europa în creștere: Samsung, Apple și Xiaomi în top
Conform unui raport realizat de Counterpoint Research, piața de smartphone-uri din Europa a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2024, în linie cu trendul...
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente de tehnologie și business din Europa, unde a prezentat abordarea sa asupra inteligenței artificiale la nivel de dispozitive....
#Hedging, #afaceri, #import export , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
I
Isarescii
rank 1
Nu va fie frica , stiu ei foarte bine sa o faca,pun un adaos mare si gata !!!