Analiza Ziare.com: Cine blocheaza anticoruptia - viziunea CE

Luni, 04 Februarie 2008, ora 19:20
2637 citiri
Analiza Ziare.com: Cine blocheaza anticoruptia - viziunea CE

Romania nu a facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei, desi activitatea DNA arata un parcurs pozitiv in ultimele sase luni, se arata in raportul Comisiei Europene in privinta justitiei, dat luni publicitatii. Directia Nationala Anticoruptie este considerata o structura performanta, aflata pe drumul cel bun, care, "pana in octombrie 2007, a solicitat aprobarea inceperii urmaririi penale a opt fosti ministri sau ministri aflati in functie".

Atunci cum se face ca lupta anticoruptie n-a mers ca unsa? Din cauza procedurii complicate sau a referirilor abuzive la procedura si din cauza dezbaterilor mult prea indelungate in privinta imunitatii celor acuzati. "Nu este clar daca motivatia instantelor inseamna ca probele sunt inadmisibile, facand necesare noi anchete, sau inseamna ca procuratura poate rectifica situatia, fara a fi necesara reinceperea procedurilor", se arata in raportul Comisiei, referitor la cazurile in care instantele au decis retrimiterea la Parchet a dosarelor demnitarilor.

Acelasi raport critica dur modificarile la Codul de Procedura Penala, adoptate de Parlament in octombrie 2007 si retrimise spre reexaminare de presedintele Traian Basescu. Daca vor intra in vigoare, modificarile "ar afecta substantial negativ eficienta anchetelor penale in Romania in general", se mai arata in raport.

Mai precis, Comisia este ingrijorata de "limitarea urmaririi penale, in principiu, la sase luni, precum si autorizarea perchezitionarii, interceptarii sau inregistrarii comunicatiilor doar cu informarea prealabila a suspectului, iar frauda inferioara pragului de noua milioane de euro ar fi considerata infractiune minora, cu o sanctiune maxima de 5 ani de inchisoare".

Raportul CE mai avertizeaza ca "exista intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta impotriva coruptiei la nivel local".

In pofida neajunsurilor constatate, Comisia nu vorbeste, deocamdata, despre activarea clauzei de salvgardare. N-ar trebui sa fie un motiv de fericire pentru Guvern. Dimpotriva, epoca Chiuariu din justitia romaneasca primeste corectie dupa corectie, cu maxima severitate. Dar sa le luam pe rand.

Balon de oxigen pentru DNA

Raportul Comisiei lauda fara rezerve activitatate DNA. Citim in si printre randuri ca procurorii anticoruptie au facut tot ce au putut pentru a combate coruptia la nivel inalt, dar li s-au pus toate betele in roate cu putinta. Este cumva vorba despre aceeasi DNA pe care Tudor Chiuariu punea tunurile chiar de la inceputul mandatului sau, cerand, fara niciun audit prealabil, destituirea sefului sectiei care gestioneaza exact dosarele cele mai sensibile?

Comisia este convinsa ca procedurile si dezbaterile privind imunitatea au blocat anchetele. Sa fie vorba despre incercarea d-lui Chiuariu de a bloca practic dosarele ministrilor prin modificarea legii raspunderii ministeriale? Sau oare despre incercarea d-lui Melescanu de a nu trimite Parchetului avizul de urmarire penala de la Cotroceni?

Sa se refere oare Comisia Europeana la pelerinajul pe la Curtea Constitutionala in urma caruia dl. Adrian Nastase, de exemplu, evita cu obstinatie sa-si dovedeasca nevinovatia in fata instantei de judecata? Sau oare Comisia s-o referi la reticentele infinite ale Parlamentului de aviza acte procedurale impotriva alesilor?

In mod evident, Comisia Europeana da un balon de oxigen DNA, supusa unui tir de artilerie sustinut, inimaginabil si concertat din partea Ministerului Justitiei si CSM. Noroc ca, de data aceasta, n-a existat un ministru care sa ceara Comisiei s-o lase mai usor cu asemenea laude.

La o promulgare de dezastru

Mai spune Comisia Europeana ca intrarea in vigoare a modificarilor la Codul de Procedura Penala ar fi un dezastru. Sa fie vorba despre acele modificari avizate fara rezerve de comisia juridica prezidata de, mai nou, campionul justitiei, Sergiu Andon? Acele modificari impotriva carora societatea civila si presa s-au revoltat?

E drept, modificarile in cauza n-au fost promovate de ministrul Chiuariu, dar domnia sa n-a avut nicio reactie pana cand ele n-au devenit subiectul unui imens scandal? Sa fie vorba despre modificarile pe care le critica ambasadorul Statelor Unite, atragand-si astfel furia presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care-l invita pe Nicholas Taubman sa-si vada de propria coruptie?

Si mai vorbeste Comisia Europeana de intarzieri in privinta Agentiei Nationale de Integritate, care nu este nici pana astazi operationala. Adica acea Agentie, copil pocit nasit in Parlament cu maxima mandrie de Tudor Chiuariu si cu care fostul ministru s-a laudat non-stop?

Si nu in ultimul rand, vorbim oare despre acelasi domn Chiuariu care pentru merite deosebite in fruntea justitei a devenit, dupa intristatoarea demisie, consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu?

Sunt cateva intrebari la care Guvernul ar face bine sa se gandeasca. Cat mai repede. Raportul final pe justitie va aparea in iunie si, daca pana atunci situatia nu se schimba, nu este exclusa activarea clauzei de salvgardare, cu consecinte incalculabile pentru Romania. Comisia Europeana a aratat luni ca are rabdare, dar nu este dispusa sa inchida ochii. Iar ceea ce vede nu-i place deloc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#raport, #coruptie, #Comisia Europeana , #stiri Nationala Romaniei