Apel pentru realism: Romani, treziti-va! (Opinii)

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:50
2963 citiri
Apel pentru realism: Romani, treziti-va! (Opinii)

Romanii sunt cei mai mari microbisti, pana inainte de meciurile decisive ale nationalei. Atunci devenim toti selectioneri, comentatori, analisti, profesionisti, doctori-profesori-ingineri-specialisti in fotbal. Si, nu in ultimul rand, credinciosi de zile sfinte, dar niciodata realisti.

Am terminat pe locul doi intr-o grupa in care Olanda si Turcia erau clar peste noi ca valoare. Am avut noroc cel putin de doua ori - la Budapesta si ca am depins de faptul ca finalista ultimei Cupe Mondiale nu a pierdut unde noi am invins.

Apoi am avut noroc la tragerea la sorti, multi au batut matanii sa picam cu grecii, adica o nationala care, din 2004 de cand a iesit campioana europeana, nu a mai ratat decat un singur turneu final. Pe ei vrem sa ii lasam acasa.

Sunt echipe mai puternice care nu vor merge la Mondial - Serbia, care are intreaga linie defensiva de la Chelsea, Manchester City si Borussia Dortmund, plus cinci jucatori la Benfica, altii pe la Inter, Fiorentina sau Lyon. Mai sunt Polonia lui Lewandowski, Danemarca, chiar si Turcia, Franta e aproape sa ramana acasa, iar noi avem inima rea daca ne scoate Grecia?

In preliminariile astea am jucat in echipe parca improvizate la scara blocului, cand ne alegeam in 10 secunde. Am avut jucatori care azi erau titulari si data viitoare neconvocati, sau invers. Am fost revoltati ca Mutu sau Pantilimon nu e in lot, sau ca Maxim nu e titular, ca Stefan Radu nu mai e convocat sau ca altii s-au retras, convinsi ca exact astea erau miscarile potrivite ca sa invingem o nationala ca Olanda.

Am ajuns la baraj, unde putini mai sperau acum cateva luni. Furiosi sa fim daca nu ne-om califica, rusine tuturor si demisia! Iar daca reusim, trebuie cel putin sa iesim din grupe, la vara, ca doar nu mergem sa ne facem de ras. Si poate avem noroc sa ne pice si echipa mai accesibila din grupa cealalta, in optimi, ca sa nu fim asa ghinionisti.

Iar apoi ne vom bate cu pumnul in piept si ne vom declara mandri ca suntem romani, asa cum politicienii vin sa se fotografieze si sa vorbeasca despre echipa nationala atunci cand e poza mai clara si zambetul mai larg si sunt gata sa se felicite singuri atunci cand fotbalistii nostri castiga, dar n-auzi un cuvant de imbarbatare, de multumire sau macar sa-i bata pe umar atunci cand pierd. Asa cum nici noi nu facem, asa cum e de neiertat sa pierzi cu 3-1 in fata Greciei, la fix doi ani dupa ce ii bateai cu 3-1.

Diseara e iar "meciul unei generatii", diseara iar se impune "desteapta-te, romane" si "acum, ori niciodata", ca de multe ori de la Hagi incoace, diseara iar asteptam sa ne faca mandri ca suntem romani. Dar poate ca diseara ar trebui sa fim mandri ca jucam un meci decisiv de calificare, ca din nou contam, sa fim mandri de Romania, si atat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania meci Grecia, #baraj Romania Grecia, #meci calificare Romania Grecia , #stiri Nationala Romaniei