Apele Romane: Avem rezerve de apa pentru populatie, industrie si agricultura

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 17:53
1242 citiri
Apele Romane: Avem rezerve de apa pentru populatie, industrie si agricultura
Foto: Arhiva

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) sustine ca exista rezerve suficiente de apa pentru populatie, industrie si agricultura, astfel ca nu se pune problema aplicarii Planului de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare, chiar daca regimul hidrologic este sub valorile normale.

"In acest moment nu se pune problema aplicarii, in bazinele hidrografice, a Planului de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare, chiar daca regimul hidrologic actual se situeaza sub valorile normale pentru aceasta perioada, ca urmare a regimului deficitar de precipitatii inregistrat in lunile aprilie si mai", se arata in comunicatul transmis miercuri de ANAR si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Pentru perioada urmatoare, rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza asigurarea apei brute la valorile normale pentru toti utilizatorii: populatie, industrie, energie, agricultura, piscicultura si agrement, se mai arata in comunicat.

Astfel, exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare, respectiv un volum total de 2,84 miliarde metri cubi in principalele 36 de lacuri de acumulare, care asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa, potrivit datelor celor doua institutii.

De asemenea, alimentarea cu apa bruta a municipiului Bucuresti va fi asigurata fara restrictii, conform scenariului de exploatare, in conditiile realizarii prognozei, mai anunta ANAR si INHGA, care estimeaza ca, in scenariul cel mai pesimist, se va pune in aplicare Planul de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare, ceea ce inseamna o reducere graduala a consumului de apa, cu cel mult 15%.

"Raportat la potentialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situatie, in ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apa necesara pentru populatie, industrie si agricultura", se mai arata in comunicat.

In prezent, ANAR asigura resursa de apa necesara pentru irigatii. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, declara miercuri ca, in 2009, in Romania ar putea fi declarata starea de calamitate din cauza secetei.

Presedintele federatiei Agrostar, Niculae Stefan, declara recent pentru NewsIn ca aproape 4 milioane de hectare din cele 7 milioane de hectare arabile ale Romaniei vor fi afectate in aceasta vara de seceta, iar cele mai afectate zone ar putea fi cele din sudul tarii, estul Moldovei si Dobrogea.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat ca temperatura va oscila puternic in mai, cu valori de pana la 30 de grade Celsius ziua si pana la -5 grade Celsius noaptea, in timp ce in iunie-august sunt asteptate calduri peste limitele normale.

Astfel, potrivit ANM, seceta va fi resimtita cel mai puternic in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si estul Moldovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#apele romane, #exista rezerve apa, #populatie industrie agricultura , #stiri Nationala Romaniei