Bancherii castiga mai putin decat anul trecut

Miercuri, 13 August 2008, ora 17:29
1315 citiri
Bancherii castiga mai putin decat anul trecut

Salariu mediu net din sistemul bancar a scazut in iunie cu 8,23% fata de luna similara a anului trecut, pana la nivelul de la 3.220 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Chiar si asa, salariile din sistemul bancar raman in fruntea topului castigurilor salariale din Romania.

Diminuarea salariului mediu este pusa de expertii in resurse umane pe seama cresterii numarului de angajati debutanti, generata de extinderea teritoriala puternica a bancilor comerciale.

Aceasta este prima scadere de salarii inregistrata in mediul bancar, dupa un lung sir de cresteri salariale anuale semnificative. Numai anul trecut, salariul mediu s-a majorat pana la nivelul 3.506 lei, atins in iunie, cu 32,86% peste valoarea raportata in urma cu un an.

Salariile personalului bancar au crescut cel mai mult in 2005, an in care avansul mediu a fost de 40,25%.

Raportat la salariul mediu net pe economie, castigul lunar din sistemul bancar ramane de cateva ori mai mare. Dar si in acest caz, in 2008 se constata o diminuare a salariilor din banci, comparativ cu anii precedenti. Intre 2005-2007, considerata o perioada de boom a activitatilor bancare din Romania, salariul mediu net din sectorul serviciilor financiare era de peste trei ori mai mare decat castigul mediu net pe economie.

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#salarii mediu, #sistem bancar, #scadere , #stiri Nationala Romaniei