Carnea romanilor va fi stampilata in functie de vaccinul facut animalului

Duminica, 24 Februarie 2008, ora 11:32
2648 citiri
Carnea romanilor va fi stampilata in functie de vaccinul facut animalului

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) propune marcarea carnii in functie nu doar de tipul unitatii de procesare, ci si de programul de eradicare a pestei, astfel incat in Romania se vor utiliza peste 10 tipuri de stampile, fata de una ovala folosita in UE.

"Romania se confrunta cu o situatie particulara. Pe de o parte, avem unitati autorizate pentru schimburi comunitare sau unitati aflate in perioada de tranzitie. Pe de alta parte, avem pesta porcina si carnea de porc trebuie marcata in functie de tipul de vaccin utilizat. Prin urmare, vom avea peste 10 tipuri de marcare a carnii, iar in Uniunea Europeana se foloseste o singura stampila, cea ovala", a declarat, pentru NewsIn, directorul general Asociatia Romana a Carnii (ARC), Mihai Visan.

Normele privind comercializarea carnii, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, impuneau marcarea carnii fie cu stampila ovala, fie rotunda. Ulterior, la sfarsitul lunii martie 2007, ANSVSA a schimbat sistemul de marcare si a stabilit utilizarea unei stampile in forma hexagonala, fata de cea ovala stabilita initial.

Potrivit unui proiect emis de ANSVSA, marcarea carnii trebuie sa tina cont de tipul de vaccin utilizat pentru prevenirea pestei porcine, fiind impuse noi tipuri de stampile cu forme hexagonale, patrate, triunghiulare, dreptunghiulare sau pentagulare.

Astfel, pentru carnea provenita de la porcine vaccinate cu vaccin Marker si crescute in ferme comerciale autorizate pentru schimburi intracomunitare, marca de sanatate este o stampila de forma hexagonala, cu dimensiuni de 6,5 cm / 3,5 cm. Daca unitatile sunt in perioada de tranzitie, trebuie sa se foloseasca o stampila in forma rotunda. ANSVSA stabileste un nou tip de stampila, respectiv de forma pentagonala inscrisa intr-un dreptunghi, pentru marcarea carnii, in cazul porcilor salbatici.

De asemenea, fermierii care cresc porcii in sistem nonprofesional, ceea ce implica interdictia de a vinde carnea la nivel national, trebuie sa utilizeze pentru marcarea carnii o stampila de forma patrata, cu latura de patru cm. Daca animalul a fost sacrificat "de necesitate in afara abatorului", carnea trebuie sa poarte o marca speciala de sanatate, de forma dreptunghiulara. in situatia in care carnea este confiscata, fiind improprie pentru consumul uman, trebuie utilizata o stampila de forma triunghiulara.

Potrivit proiectului emis de ANSVSA, aceste tipuri de marcare vor fi utilizate doar pe perioada aplicarii Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine, dupa aceasta perioada urmand sa fie utilizate doar doua tipuri de stampile, respectiv ovale si rotunde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#ANSVSA, #carne, #romani , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii