Cazul lui Miron Cozma, pe masa CEDO

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 18:41
2649 citiri
Cazul lui Miron Cozma, pe masa CEDO

Miron Cozma a facut plangere la CEDO pentru zilele petrecute ilegal in inchisoare si asteapta o decizie a Curtii, in conditiile in care nu s-a inteles cu statul roman cu privire la cuantumul despagubirilor, el cerand 4 milioane de euro, pe cand instantele nationale i-au acordat 10.000 de euro.

Avocatul lui Miron Cozma, Adrian Roseti, a declarat miercuri, ca in plangerea facuta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) critica decretul de reincarcerare din 17 decembrie 2004, semnat de seful statului la acea data, Ion Iliescu, impotriva caruia toate caile de atac au fost respinse in tara ca inadmisibile.

De asemenea, in plangere se critica si cuantumul despagubirilor primite pentru cele 178 de zile in care Miron Cozma a stat ilegal in inchisoare, a declarat Roseti.

Avocatul lui Cozma a precizat ca fostul lider al minerilor din Valea Jiului a adresat CEDO mai multe plangeri, pentru toate eliberarile conditionate care i s-au respins, dar ca acesta este singurul proces aflat pe rolul Curtii, inregistrat in 2006, in care s-ar putea da o solutie in cel mult trei luni.

Miron Cozma a cerut despagubiri in valoare de 4 milioane de euro, motivand ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, la aparare si libertate.

Agentul guvernamental al Romaniei pentru CEDO, Horatiu Radu a declarat miercuri ca exista posibilitatea unei intelegeri prealabile si ca asteapta decizia Curtii.

"Guvernul a solicitat respingerea plangerii reclamantului intrucat acesta a beneficiat in dreptul intern de o cale de recurs efectiv, in urma caruia instantele nationale i-au acordat suma de 10.000 de euro, care este conforma jurisprudentei CEDO. Nu se pune problema incheierii unei intelegeri amiabile si asteptam hotararea Curtii", a spus Horatiu Radu.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a statuat, in motivarea deciziei din 18 martie 2009, ca daunele de 10.000 de euro primite de Miron Cozma in procesul cu statul se incadreaza in limite rezonabile, pentru ca acesta sa nu se imbogateasca fara motiv.

In motivarea magistratilor de la Inalta Curte se aminteste ca, in urma unei erori judiciare intervenite in cazul fostului lider al minerilor, drepturi fundamentale ale acestuia au fost lezate, Cozma avand dreptul, prin lege, la o recompensa materiala pentru prejudiciul moral suferit. Prin decizia ICCJ, majorarea daunelor cerute de Cozma de la stat pentru cele 178 de zile in care a fost retinut ilegal a fost respinsa, el ramanand cu 10.000 de euro, asa cum a stabilit, initial, Tribunalul Bucuresti.

In data de 15 decembrie 2004, Ion Iliescu a semnat, cu cateva zile inainte de expirarea mandatului prezidential, decretul de gratiere a lui Miron Cozma. O zi mai tarziu, liderul mienerilor parasea Penitenciarul de maxima securitate Rahova. Pe 17 decembrie 2004, presedintele in functie Ion Iliescu a anuntat revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma, in urma consultarii cu primul-ministru Adrian Nastase. La mai putin de o ora de la luarea acestei decizii, Cozma a fost arestat la Timisoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CEDO Miron Cozma, #arest ilegal Miron Cozma, #cazul Miros Cozma , #stiri Nationala Romaniei