CE a aprobat 8 miliarde de euro pentru dezvoltarea satelor din Romania

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 14:13
1165 citiri
CE a aprobat 8 miliarde de euro pentru dezvoltarea satelor din Romania

Comisia Europeana a aprobat, miercuri, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care Romania poate accesa fonduri europene de circa opt miliarde de euro, pana in 2013, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Programul avizat de Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din CE stabileste prioritatile, domeniile de finantare si modul de accesare a fondurilor UE si de la bugetul de stat, iar negocierile pe marginea acestuia au inceput din 2007.

Programul ar fi trebuit sa se deruleze in perioada 2007-2013, insa, intrucat a fost aprobat de-abia in 2008, alocarea financiara aferenta anului trecut va fi redistribuita, in parti egale, catre transele anuale programate pentru 2008-2013.

Acest proces va intarzia venirea fondurilor UE, intrucat avansul va fi virat dupa ce va fi realizata redistribuirea sumelor, estimata pentru luna mai. Romania va primi avansul de 7% in doua transe egale, pana la finele anului 2008, relateaza Romania Libera.

Ministerul Agriculturii va lansa in prima faza, la inceputul lunii martie, trei masuri, respectiv modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si renovarea si dezvoltarea satelor.

Cele trei sunt si printre cele mai generos finantate, pentru investitii in domeniu fiind disponibile, in total, circa 3,5 miliarde euro.

Cea mai mare finantare revine masurii de renovare si dezvoltare a satelor - 1,54 miliarde euro (20% de la bugetul de stat, 80% fonduri UE). Pentru cresterea valorii adaugate agricole si forestiere, fondurile sunt de circa 1,07 miliarde euro (20% de la buget, 80% fonduri UE), iar modernizarea fermelor va fi finantata cu 991,8 milioane euro, pana in 2013 (20% finantare de la bugetul de stat, 80% fonduri UE), potrivit ghidurilor de accesare a banilor, publicate de Ministerul Agriculturii.

Accesarea sumelor va fi similara modelului SAPARD. Cei care vor sa beneficieze de fonduri trebuie sa depuna proiecte, pe baza specificatiilor din PNDR, la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Spre deosebire de SAPARD insa, depunerea proiectelor nu va fi una continua, ci in sesiuni prestabilite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#sate, #program rural, #fonduri UE , #stiri Nationala Romaniei