Ce, cat si de ce se scumpeste in Romania

Sambata, 10 Noiembrie 2007, ora 10:23
3702 citiri
Ce, cat si de ce se scumpeste in Romania

Resursele de energie ale Romaniei scad, comparativ cu anul trecut, in timp ce consumul creste, informeaza Institutul National de Statistica. Datele comparative pe lunile ianuarie - septembrie 2007, fata de lunile ianuarie - septembrie 2006, arata ca atat resursele de energie primara, cat si cele de energie electrica au scazut, in timp ce consumul final este in crestere.

RCA mai scump

Politele de raspundere civila auto (RCA) se vor majora in medie cu 25%, de la 1 ianuarie 2008, dar scumpirea se va resimti inca din luna decembrie a acestui an, de cand romanii vor incepe sa-si asigure, pentru anul viitor, masinile, la aceasta categorie de risc asigurat.

Benzina mai scumpa

Si, pentru ca un rau nu vine niciodata singur, iata inca o veste proasta pentru soferi: Petrom a scumpit din nou carburantii. Un litru de benzina costa, miercurea trecuta, la orele diminetii, mai mult cu pana la noua bani pe litru, in functie de sortiment, in timp ce motorina era mai scumpa cu sase bani.

Potrivit companiei, modificarea preturilor a fost cauzata de cresterea pe plan international a cotatiei petrolului, care a depasit 98 de dolari pe baril. Iar de Craciun nu se anunta nimic bun. Acum cateva zile, aflam ca vom plati intre 3,7 si 3,8 lei pe litrul de benzina la pompa, daca pretul barilului de petrol pe piata modiala va continua sa oscileze intre 90 de dolari si 100 de dolari.

Gazele naturale, probabil mai scumpe

Gazele naturale s-ar putea scumpi din ianuarie, pentru consumatorii casnici din Romania. Gabriel Sirbu, director in Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a atras atentia ca gazele s-ar putea scumpi. ANRE a prognozat o scumpire pentru trimestrul al IV-lea al acestui an, care s-a concretizat deja in majorarea de la 1 octombrie a pretului cu 3,7%.

SNCFR si METROREX majorari de tarife

Calatoriile cu trenul si cu metroul s-ar putea scumpi si ele in decembrie cu pana la 7%. Masura este analizata de conducerile celor doua companii. Se urmareste astfel ca, pana la sfarsitul anului, pretul unui bilet de tren sa ajunga cu pana la 60% mai mare fata de cel din anul 2006.

Se scumpesc painea, zaharul, uleiul, lactatele

Producatorii sunt obligati sa creasca pretul alimentelor de baza - paine, zahar, ulei, lactate. Majorarea este justificata de costurile materiei prime, dar si de scumpirea gazelor naturale, declara, la inceputul lunii trecute, un lider sindical din industria alimentara, Dragos Frumosu. Iata acum tabla propiu-zisa a catorva dintre aceste scumpiri: zaharul - 10%; produsele lactate - pana la 20%; uleiul - 15%, iar majorarea este valabila si pentru paine. Cea mai mare scumpire, de 40%, va fi la conservele de legume si fructe.

De ce? Simplu: a fost seceta, si toate aceste produse sunt in stocuri mai mici, deci sunt mai scumpe, si se vor scumpi in continuare. De fapt, seceta din vara trecuta a fost fitilul care a amorsat detonatorul actualei situatii.

Exemplele abunda. Graul s-a scumpit de 2,5 ori, fata de anul trecut, iar majorarea pretului porumbului este abia la inceput. Furajele mai scumpe au majorat pretul oualor cu peste 40%. Agricultura, neluata in serios pana de curand si chiar in prezent de catre unii, administreaza lovituri de ciocan economiei, care ne afecteaza pe toti. Poate ne trezim.

Intram in altfel de lume economica

Dincolo de criza climatica, avand rolul sau in toata aceasta poveste mondiala, rolul fundamental este cel al pretului petrolului. Diferitele voci ale expertilor sustin ca rezervele mondiale de petrol se vor termina in 25 pana la 50 - 60 de ani. Cert este un lucru: rezervele actuale de petrol exploatabil la sonda par a nu ajunge pentru consumul mondial actual. In America de Nord exista temerea ca, la momentul venirii sezonului rece, consumul de combustibili fosili va depasi cu mult oferta de pe piata, ceea ce va duce la un nou salt al pretului petrolului.

De cate ori agentiile de presa mai anunta inca odata ca OPEC Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, odata adversar feroce al trusturilor transnationale, cu centralele de firma in lumea occidentala, face eforturi sa mareasca productia de aur negru, pentru a pastra la cote suportabile pretul titeiului, ne frecam la ochi. Realizam cat de mult s-a schimbat lumea in care traim. OPEC va avea un summit, peste putin timp, dedicat special chestiunii pretului petrolului. Cei care boicotau, in anii '70, Occidentul, sunt acum vizibil deranjati de un baril de petrol care se apropie de 100 de dolari.

Acesta este contextul in care, joi dupa-amiaza, Dinu Patriciu a declarat ca, pana la sfarsitul anului viitor, barilul de petrol va ajunge la halucinantul pret de 150 de dolari. O scumpire cu 10% a petrolului duce la o crestere medie de 3% a pretului produselor sale derivate, ca benzina si motorina.

Implicatiile sunt teribile. De exemplu, pana acum stiam ca, pentru companiile petroliere, nu raportul cerere-oferta dicteaza pretul combustibililor la pompa, pentru ca nu s-a constatat, la majorarile succesive de preturi, o scadere a numarului de vehicule care circula. In schimb, acum aceasta problema se poate pune. O crestere cu 50% a pretului petrolului ar duce, la finele anului viitor, daca este sa credem in cele afirmate de Patriciu, la o crestere corespunzatoare a costului benzinei si motorinei cu 15%. Suporta piata o asemenea crestere? Nu stim. Vom vedea. S-ar putea sa avem surprize.

In asemenea conditii, devine rentabil etanolul echivalentul ecologic al benzinei si omologul motorinei, biodieselul, care pana acum erau mult prea scumpe, si trebuiau subventionate de state, pentru a fi introduse in rezervoarele masinilor. Intrebarile pe care ti le poti pune sunt, de exemplu: ce vom face, vom creste, in loc de plante pentru industria alimentara, plante pentru combustibili? Aceasta deoarece un alt spectru bantuie: cel al foamei. Expertii constata o pronuntata desertizare, la nivelul zonei de clima temperata, exact acolo unde se afla principala sursa de hrana a lumii occidentale. Deci: renuntam la hrana sau la masini?

Devine foarte actuala, in aceste conditii, acea urare chinezeasca: "Fie-ti dat sa traiesti vremuri interesante".

Dispare una dintre cele mai populare funcții de pe Google Maps. Era utilizată de majoritatea utilizatorilor
Dispare una dintre cele mai populare funcții de pe Google Maps. Era utilizată de majoritatea utilizatorilor
Google Timeline, funcția care înregistrează fiecare pas al utilizatorilor pe Google Maps, va fi eliminată complet în vara anului viitor. Anunțul vine după presiuni intense din partea...
Transportul de frontieră, în impas: „RO e-Transport încurcă Schengen-ul, partenerii externi nu înțeleg sistemul din România”
Transportul de frontieră, în impas: „RO e-Transport încurcă Schengen-ul, partenerii externi nu înțeleg sistemul din România”
Intrarea României pe deplin în spațiul Schengen pe 12 decembrie deschide porțile unei mobilități sporite pentru transportatori, așa cum au declarat triumfător liderii politici la momentul...
Comentarii
  1. Dispare una dintre cele mai populare funcții de pe Google Maps. Era utilizată de majoritatea utilizatorilor
  2. Transportul de frontieră, în impas: „RO e-Transport încurcă Schengen-ul, partenerii externi nu înțeleg sistemul din România”
  3. Străinii au năvălit într-o țară cu 1.000 de miliarde dolari. Surpriză totală, cel mai mare investitor vine dintr-o insulă
  4. Undă de șoc pentru Rusia: Proiectul de top al lui Putin se prăbușește după lovitura SUA
  5. Scumpiri la parcări, noi taxe şi creşterea impozitelor. Ce ne aşteaptă în mai puţin de o lună şi cum se poate beneficia de reduceri
  6. România va produce semiconductori de ultimă generație. Contractul de 130 de milioane de euro semnat cu UE
  7. Românii își pot verifica acum gratuit mașinile. Află istoricul auto înainte de a o achiziționa
  8. Building Companion: Digitalizarea industriei construcțiilor, un pas firesc în evoluția acestui domeniu Peste 84% dintre accesări sunt mobile
  9. S-au deschis primii 15,7 km ai secțiunii cinci a autostrăzii Sibiu-Pitești. Șoferii au acum la dispoziție aproape 1.214 km de autostradă şi drum expres VIDEO
  10. 4 avantaje ale liniei de credit pentru firme și persoane juridice