Ce riscuri prezinta accelerarea somajului?

Duminica, 03 Mai 2009, ora 18:42
1539 citiri
Ce riscuri prezinta accelerarea somajului?

Numarul somerilor din Romania a crescut cu peste 100.000 in primele trei luni ale anului, de la 403.000, in decembrie 2008, la 513.000 la sfarsitul lunii martie, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

La sfarsitul primului trimestru, rata somajului inregistrata la nivel national a fost de 5,6%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat cea din luna martie a anului precedent si cu 0,3 puncte procentuale mai mare decat cea din luna februarie 2009.

Daca in ultima luna a anului trecut raportul intre somerii indemnizati si cei neindemnizati era de 1 la 1,8, in martie acest raport s-a echilibrat spre 1 la 1,2, ceea ce inseamna ca 86.000 de persoane au pus o presiune suplimentara pe bugetul asigurarilor de somaj in intervalul mentionat.

Cresterea cu o patrime a numarului de someri propulseaza Romania cu cel putin cinci pozitii in clasamentul intocmit de Institutul European de Statistica - Eurostat dupa rata somajului din tarile comunitare, in fata Bulgariei sau Luxemburgului.

80.000 de someri in decembrie

Estimarile pentru perioada aprilie-decembrie 2009 indica o crestere medie trimestriala a numarului de someri cu 100.000, similara cu cea din prima parte a anului. Astfel, numarul romanilor neincadrati in campul muncii ar urma sa se ridice la 800.000 in decembrie.

Cifra a fost inaintata de Comisia Nationala de Prognoza, institutie care si-a revizuit in crestere estimarile de somaj la sfarsitul acestei saptamani. In ianuarie, atunci cand oficialii guvernamentali declarau ca vor exista peste 800.000 de someri la sfarsitul anului, CNP inainta o cifra de 680.000 de someri pentru decembrie 2009, echivalent cu o rata anuala a somajului de 6,8%.

In prezent, CNP estimeaza pentru sfarsitul acestui an o rata a somajului de 8%, ceea ce inseamna ca in Romania vor exista peste 795.000 de someri.

Avand in vedere ca majoritatea cifrelor pentru principalii indicatori macro-economici care se regasesc in ultima prognoza a CNP corespund cu cele asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, este posibil ca numarul de 800.000 de someri sa fie cel "bugetat" pentru acest an, mai cu seama ca primul care a vorbit de aceasta cifra a fost ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Ministerul pe care il conduce a primit la rectificarea bugetara un supliment de 328 milioane de lei pentru asigurari si asistenta sociala, pe fondul unei anticipari a diminuarii veniturilor aferente sistemului asigurarilor pentru somaj, semn ca autoritatile si-au facut deja calculul pe numarul de persoane care urmeaza sa treaca din productie in somaj.

Posturile proaspetilor pensionati, desfiintate

In spatele preconizatei dublari a numarului de someri in intervalul decembrie 2008-decembrie 2009 se mai poate ascunde o alta problema. O parte dintre disponibilizarile anuntate de companiile si institutiile publice se vor realiza prin desfiintarea posturilor ocupate de cei care indeplinesc conditiile de pensionare.

Altfel spus, statul nu mai trimite oameni in somaj pentru a nu crea o presiune suplimentara pe bugetul de somaj, a carui deficit s-a adancit cu 438,7 milioane lei in urma rectificarii, ci ii scoate la pensie.

O crestere accelerata a numarului de pensionari, dublata de efectele Ordonantei prin care s-a introdus pensia minima garantata, risca sa sufoce bugetul de pensii in acest an. Constient de acest lucru, Partidul Social Democrat a anuntat, prin vocea liderului sau Mircea Geoana, ca poarta negocieri in cadrul Coaliteti de guvernare pentru redirectionarea unei parti din imprumutul de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana catre plata pesiilor.

Pe scurt, politica Guvernului Boc se poate rezuma la: "inghetam salariile si desfiintam locurile de munca pentru a atinge tintele macroeconomice impuse de FMI si Comisia Europeana, de la care imprumutam doar 18 miliarde de euro pentru a putea plati pensiile".

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#rata somajului, #Somaj, #ANOFM, #Comisia Europeana, #Eurostat, #acord finantare internationala , #stiri Nationala Romaniei