Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

CEC Bank: Ne putem astepta oricand la un nou atac asupra leului

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 19:26
1696 citiri
CEC Bank: Ne putem astepta oricand la un nou atac asupra leului

Un nou atac asupra monedei nationale este posibil oricand, insa bancile comerciale din Romania ar trebui sa fie mai pregatite, avand in vedere experienta de acum cateva saptamani, a declarat miercuri presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.

"Ne putem astepta oricand la un nou atac, dar sper ca pentru intreaga comunitate bancara sa fie un deja vu", a spus Ghetea.

El a precizat ca, si inainte de atacul recent, dobanzile pe piata interbancara urcau semnificativ spre finalul perioadelor de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"Inainte sa vedem aceste dobanzi foarte ridicate, in fiecare luna era atacul rezervelor in jurul datelor de 20 a fiecarei luni. Azi aveai dobanda de 24%, maine de 6%, 8% sau 12%.

In plus eram pregatiti, pentru ca la aceste presiuni se adauga si plata de catre societatile comerciale a taxelor la buget", a adaugat Ghetea.

El a explicat ca atacul speculativ din octombrie s-a suprapus in a doua parte a lunii si cu problema de constituire a rezervelor si cu obligatiile fiscale, factori care au amplificat tensiunile din piata monetara.

Presedintele CEC Bank considera ca deprecierea leului din ultimele zile nu reprezinta o revenire a celor care atacasera leul in octombrie.

"Speculatiile pe piata monetara si de schimb valutar au existat si vor exista, fara nicio posibilitate de a le opri. Ele au reprezentat incercari de a salva niste operatiuni speculative care nu se puteau inchide in profit", a mai spus Ghetea.

In octombrie, piata monetara romaneasca s-a tensionat, dobanzile la imprumuturile interbancare depasind chiar 100% pe an, dupa o perioada de speculatii intense pe leu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in 20 octombrie ca este vorba de "un atac esuat asupra leului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#atac, #leu, #asteptat, #CEC Bank, #Radu Gratian Ghetea, #banci, #pregatit , #stiri Nationala Romaniei