Ce fel de guvern ne trebuie?

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 23:55
5379 citiri
Ce fel de guvern ne trebuie?
Foto: Gov.ro

Prioritatea numarul unu pentru Romania este sa capete cat de repede posibil un guvern cu puteri depline. Acesta poate fi unul minoritar, majoritar sau de uniune nationala.

Daca nu se ajunge insa la o intelegere politica intre partide, exista si varianta alegerilor anticipate care sa schimbe componenta, nu neaparat insa si structura politica a parlamentului, in urma carora sa se formeze aceasta majoritate guvernamentala. Cum ar fi mai bine? Sa le luam pe rand.

Alegerile anticipate sunt acceptabile doar ca solutie extrema de iesire dintr-un blocaj altfel imposibil de depasit. In acest moment ele pot fi folosite, mai degraba, ca sperietoare pentru parlamentari pentru ca, in fapt, ele nu ar aduce cine stie ce modificari. La cum arata sondajele de opinie, ar iesi un Parlament cu o structura asemanatoare, daca nu chiar identica. Cu totul altfel ar sta lucrurile daca anticipatele ar putea fi organizate in baza unei legi electorale schimbate, adica in urma unui vot uninominal pur.

Guvernul minoritar este poate solutia cea mai demna, dar de avarie. In cazul de fata am putea discuta de un guvern minoritar PD-L sau impreuna cu UDMR. Indemnuri in aceasta directie au venit, mai mult sau mai putin ironic, inclusiv de la PSD si PNL. Un astfel de cabinet ar avea, cu siguranta, cea mai mare coerenta si rapiditate in decizii, pentru ca vointa politica este una singura.

Are insa imensul dezavantaj al sustinerii parlamentare conditionate si fragile, ceea ce face cabinetul santajabil. Sa ne amintim ca guvernul minoritar PNL+UDMR s-a mentinut la putere cu pretul unor concesii uriase facute PSD. Un guvern minoritar nu ar fi asadar unul care sa asigure o politica reformista radicala si curajoasa, fiind mai degraba o varianta de supravietuire sau care pregateste alegerile anticipate. Iar daca nu facem reforma la vreme de criza, cea mai potrivita pentru astfel de masuri, nu o vom mai face niciodata si vom iesi din recesiune trasi de altii, insa sleiti si fara potential real de crestere.

Guvernul de uniune nationala este, de fapt, o aberatie politica, acceptabila doar in perioade extrem de critice si pe termen scrut, cum ar fi fost inainte de alegerile prezidentiale, dupa caderea guvernului Boc. Aberatia consta in absenta Opozitiei, care are un rol esential in orice democratie functionala. Daca Puterea guverneaza, Opozitia trebuie sa o cenzureze pentru a impiedica sau, macar, semnala excesele si derapajele. Sigur, toata lumea vrea la putere, insa ramanerea fara opozitie nu e igienica.

Solutia guvernului majoritar este de departe cea mai buna: este stabil, respecta regula de aur putere-opozitiei si are, cel putin teoretic, sustinerea necesara pentru o politica reformista. In actuala configuratie politica din Romania, varianta preferabila de guvern majoritar ar fi: PD-L+PNL+UDMR. De ce fara PSD?

In primul rand, pentru ca o coalitie de aceeasi culoare politica, cu aceeasi filosofie economica si fiscala este mai functionala decat un melanj ce trebuie armonizat. Iar filosofia de dreapta este cea mai potrivita in perioade de criza. In al doilea rand, pentru ca PSD este un partid prin excelenta antireformist, iar Romania are acum nevoie de reforme profunde. Guvernarea Nastase a facut, ce-i drept reforme economice importante, dar sub biciul negocierilor de aderare la UE, bici care acum nu mai exista. In rest, PSD, indiferent cum s-a numit inainte, a fost o forta fundamental antireformista.

Pe de alta parte, daca e sa ne gandim bine, dreapta, cat e ea de dreapta in Romania, a fost singura promotoare constanta a reformelor, cate au fost ele. Iar perioada cea mai fasta din acest punct de vedere (scurta, e drept) a fost imediat dupa alegerile din 2004, cat timp Alianta DA a functionat bine. Se pare ca mai mult de atat in Romania nu se poate in acest moment in materie de reforme, deci spre asta ar trebui sa tindem.

In al treilea rand, PSD este partidul cel mai clientelar si mai nereformat din Romania, iar revenirea lui la guvernare, in aceste conditii, ar dauna grav tarii. Asta nu inseamna ca PD-L si PNL sunt modele de reformare sau le lipsesc clientii poltici. Nici poveste, pentru ca acestea sunt bolile rusinoase ale intregii clase politice romanesti si nu numai, indraznesc sa spun. Insa PSD prezinta formele cele mai grave de boala.

Ramane de vazut acum cat de lucid poate gandi clasa politica din Romania, dupa incandescenta electorala.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#guvern uniune nationala, #guvern minoritar, #guvern majoritar, #Guvern Romania , #stiri Nationala Romaniei