Mircea Cosea la TV Ziare.com: In Romania, criza alimentelor va dura 20 de ani

Miercuri, 05 August 2009, ora 23:55
3414 citiri
Mircea Cosea la TV Ziare.com: In Romania, criza alimentelor va dura 20 de ani

Sansa Romaniei de a iesi din criza este intoarcerea la patriotismul economic, prin care investitorii romanii sa fie adusi in prim-planul economic, a precizat profesorul universitar doctor Mircea Cosea, presedintele Institulului National de Administratie din cadrul Ministerului de Interne, in direct la Televiziunea Ziare.com.

"Poate nu suna foarte modern insa nu intotdeauna modernismul este corect. Sa ne gandim si la o notiune cam uitata, la patriotism. In Franta se practica patriotismul economic, grija fata de produsele autohtone. Ce masuri economice s-ar incadra la masuri de patriotism? Crearea unui climat economic favorabil investitorilor romani. Noi am uitat ca suntem romani din punct de vedere economic. Suntem singura tara din lume care ne-am vandut petrolul si gazul", a punctat Mircea Cosea in timpul emisiunii.

UrmaresteAICI inregistrarea emisiunii LIVE cu Mircea Cosea.

In prezent, Romania este afectata de o criza structurala care o face dependenta de pietele externe. Aceasta dependenta a dus la situatia dificila din economie, cuplata cu dezinteresul pentru dezvoltarea unui domeniu esential pentru tara noastra, cum este agricultura.

Pana acolo, Mircea Cosea sustine ca una dintre solutiile care ne-ar ajuta sa redresam productia interna ar fi reducerea de TVA pentru produsele romanesti. Daca Uniunea Europeana ar obiecta fata de o astfel de masura, Romania ar trebui sa aiba curajul sa spuna ca "la vremuri de criza se impun solutii speciale".

"Suntem o tara care importam 70% din mancarea zilnica pe care o pune pe masa. Asa s-a intamplat in Germania doar in primii ani dupa razboi, cand tara era in criza. Nu trebuie sa luam numai masuri de reparare a unor gauri care apar in buget.

Dupa sapte luni de la debutul crizei avem doar viziuni conjuncturale, de moment, cum ar fi cererile de mariri de salarii in invatamant, la Caile Ferate sau imprumuturi la FMI.

Romania este o tara de tip colonial, ea lucreaza numai pentru alte piete si nu are caracter de piata nationala. Importam tot ce mancam, tot ce imbracam si neglijam cu totul resursele pe care le avem, in principal agricultura. Agricultura ar putea deveni principala sursa de venit si de export", a declarat Cosea.

Intrebat de cititorii Ziare.com daca este posibila o criza a alimentelor, Mircea Cosea sustine ca ea si-a facut deja debutul si va dura aproape 15-20 de ani.

"Romania ar putea sa devina un mare furnizor de produse alimentare si o tara privilegiata, insa numai daca ne gadim serios cum sa dezvoltam agricultura", sustine Mircea Cosea. Acesta a mai subliniat faptul ca agricultura are probleme administrative, in conditiile in care avem o "parcelare identica cu cea de pe vremea lui Cuza Voda".

Guvernul n-ar putea ajuta industria auto

La intrebarea ce ar putea sa face Guvernul pentru uzina pitesteana Dacia, in conditiile in care aceasta functioneaza numai prin prisma programului "Rabla" din Germania, Mircea Cosea s-a aratat pesimist.

"Guvernul n-ar putea sa faca nimic pentru uzina pitesteana. Este un caz care demonstreaza faptul ca Romania este dependenta de pietele straine. Sigur, ar putea sa dea exclusivitate dealerilor Dacia sau o anumit subventie, nu directa si pe dobanda ca in programul "Prima Casa".

Ar trebui stimulate exporturile, insa nu avem cu ce. Dacia este un produs frantuzesc de productie romaneasca, noi nu facem decat sa asamblam Daciile si castigam foarte putin din asta", sustine acesta.

In acest context, Mircea Cosea a atras atentia asupra faptului ca Romania nu are niciun produs care sa fie competitiv la categoria top ten la nivel global. Doua produse care ar putea deveni puncte forte ale economiei ar fi vinul si biodiesel-ul.

Ambele au insa dezavantaje: diodiesel-ul nu este convenabil pentru ca distruge terenurile agricole, precizeaza dansul, iar pentru vin nu avem peste tot capacitati de productie sau transport adecvate, deci este un tezaur inadecvat folosit.

O alta mare problema a economiei romanesti este fiscalitatea ridicata, una dintre masurile anticriza urgente care ar trebui luate de Guvern fiind gasirea unei noi viziuni asupra codului fiscal. In Romania se impoziteaza foarte mult munca, ceea ce pune piedici dezvoltarii economice. Mai mult, s-a introdus si impozitul forfetar, care limiteaza si mai mult activitatile operatorilor economici, sustine Mircea Cosea.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a economiei, Mircea Cosea declara ca nu este foarte optimist: somajul ar urma sa atinga un procent de 10%, Romania nu va intra in zona euro inainte de 2015 iar cursul euro nu va mai scadea sub valoarea de patru lei. Riscul de a intra in incapacitate de plata este insa minimizat de imprumutul luat de la FMI.

Restructurarea propusa de Basescu: abrupta si periculoasa

Forma de restructurare administrativa propusa de Traian Basescu, prin reducerea cu 20% a functionarilor publici, este prea abrupta si periculoasa, in contextul in care disponibilizarile risca sa fie facute dupa criterii politice si nu in urma testarii angajatilor, a precizat Mircea Cosea, presedintele cu rang de secretar de stat al Institutului National pentru Administratie, in direct la Televiziunea Ziare.com

"In mod sigur relationismul si nepotismul vor functiona ca intotdeauna in astfel de situatii. Putem sa evitam asta prin punerea la punct unui sistem de evaluare a capacitatii individuale in asa fel incat sa nu intervina presiunile politice, insa asta cere timp si bani", sustine dansul.

Chiar daca criteriile subiective si politice vor prima, Mircea Cosea considera ca primii vizati de aceste restructurari vor ramane persoanele care detin mai multe functii in cadrul institutiilor de stat.

Intrebat daca este de acord cu reducerea salariilor bugetarilor, Mircea Cosea a precizat ca nu este adeptul reducerii salariilor bugetarilor, in conditiile in care salariile ar trebui sa creasca in Romania. Potrivit acestuia, in criza, reducerea salariilor ar rezolva totusi problema locurilor de munca, dar si tensiunea sociala care apare cand vor fi disponibizari de o asemenea amploare".

"Masura trebuie analizata nu numai contabil ci si din punct de vedere al impactului social si al raporturilor macro-economice pentru ca aceste persoane isi vor reduce consumul, ei nu vor mai fi in situatia de a impulsiona productia. Reducerea a 20% din personal este o masura cu implicatii foarte greu de evaluat in timp si foarte greu de stopat", sustine Mircea Cosea.

"Trecerea in somaj a unor persoane ar putea determina probleme grave, cu precadere in cazul persoanelor care depasesc varsta de 40 de ani si care cu greu isi pot gasi un loc de munca sau nu se mai pot recalifica. Mai sunt asa-numitii capi de familie, cei care au obligatii fata de familia pe care o intretin si care nu isi mai pot acoperi cheltuielile. Exista persoanele care au luat credite de la banca, in conditiile in care in urma cu un an contractarea de credite era o moda", a completat profesorul universitar.

FMI ne preseaza sa reducem personalul din administratii

De ce a cerut totusi Traian Basescu reducerea personalului? Mircea Cosea explica propunerea prin faptul ca tara se confrunta cu mari dificultati bugetare. "FMI ne preseaza din acest punct de vedere, dar eu cred ca exista inca timp de gandire si masura trebuie pusa in practica dupa testarea personalului. Disponibilizarea a 20 pana la 50% din bugetari nu este o solutie, pentru ca masura ar duce la reducerea consumului si a veniturilor din TVA, efecte ce ar putea sa reduca veniturile la buget", sustine Coseea.

Ca alternativa pentru reducerea personalului bugetar cu 20%, Cosea propune o masura foarte simpla: acceptarea benevola de catre toti functionarii sa lucreze o saptamana pana la doua saptamani pe an voluntar, adica acceptarea de munca voluntara pentru salvarea locului de munca. Coseea precizeaza ca este vorba despre o solutie folosita in state ca Franta, Portugalia sau Grecia in anii 1970-1980. Alte solutii ar putea fi acceptarea reducerii platii pentru concedii sau renuntarea la sporuri.

Problemele din administratia publica: Lipsa de reforma si profesionalism

In ceea ce priveste problemele existente in sistemul de adminsitratie publica, secretarul de stat subliniaza ca problema nu este numarul de angajati, ci lipsa lor de pregatire si lipsa de reforma. Mai mult, o necesitate absoluta este informatizarea sistemului, care ar urma sa elimine statul la cozi interminabile la ghisee.

"In situatia actuala aparatul admnistrativ al statului nu este in masura sa indeplinasca anumite obligatii: nu este informatizat, este la cel mai mic grad de informatizare din Europa, si in al doilea rand nu are un raport de profesionalism, motiv pentru care raporturile cu cetatenii nu sunt cele mai bune", a declarat Mircea Cosea, adaugand ca daca s-ar face o triere a personalului din administratie pe criterii de profesionalism "ar ramane doar doi oameni".

Mai mult, reducerea brusca a personalului din aparatul adminsitrativ va duce la agravarea acestei probleme din punct de vedere al ceteanului, sustine Cosea, referindu-se la statul la cozi si la ghisee. De ce nu se lovesc si alte state de aceste probleme? Disciplina si responsabilitatea ce au devenit traditie in ceea ce priveste cheltuirea banului public, arata Cosea.

Mai mult, acesta sustine ca este de acord cu desfiintarea tuturor structurilor infiintate pe baza de algoritm politic si "din obligatii de partid".

Mircea Cosea precizeaza ca exista ministere in care reforma nu bate pasul pe loc, dand exemplu Ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Exista insa si institutii politice care dau dovada de iresponsabilitate in cheltuirea banului public, sustine Cosea, precizad ca Parlamentul "organizeaza comisii pentru anchetarea ministrilor, dar modul in care ei insisi cheltuie banii publici nu ii intereseaza catusi de putin".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#mircea cosea, #TV Ziare com, #criza alimentara Romania , #stiri Nationala Romaniei