Ziare.com

Romania de maine: preturi mai mari si un leu mult mai slab?

de Lucian Hainarosie
Joi, 09 Iulie 2009, ora 12:30

   

Romania de maine: preturi mai mari si un leu mult mai slab?
Doi din cei patru indicatori importati care determina evolutia economica ar trebui sacrificati pentru a putea impiedica adancirea si mai mult in criza, asa suna recomandarea lui Misu Negritoiu, presedintele ING catre Banca Nationala si reprezentantii partidelor politice aflate la guvernare.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care Eurostat a confirmat marti faptul ca Romania a inregistrat una dintre cele mai accelerate scaderi economice anuale la nivel comunitar.

Dintre inflatie, cursul de schimb, somaj si datoria publica, prima care ar trebui sacrificata este tocmai inflatia.

Daca ar fi sacrificata, inflatia nu ar mai reintra la sfarsitul anului in culoarul de variatie asumat de BNR pentru convergenta la moneda unica. Renuntarea in acest moment la tintirea inflatiei poate ingreuna revenirea spre limitele impuse de Uniunea Europeana, din care Romania a iesit inca din 2007.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In plus, nivelul inflatiei din Romania este deja cel mai mare din Uniunea Europeana si va ramane asa pana la sfarsitul anului chiar daca BNR va reusi sa-si indeplineasca tintele propuse pentru 2009.

"Cred ca nu mai conteaza inflatia in perioada de criza si cred ca desfiintarea rezervelor minime obligatorii ar conduce la o lichiditate mai mare in sistemul bancar pentru a reicepe creditarea", a spus Negritoiu, citat de Ziarul Financiar.

A elibera in piata mai multa lichiditate nu reprezinta o garantie ca bancile vor folosi acesti bani pentru a relansa creditare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care BNR a intarziat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta.

Chiar daca rata dobanzi de politica monetara a fost coborata la 9%, iar ratele rezervei minime obligatorii au fost stabilite la 15% pentru pasivele in lei, respectiv 35% pentru pasivele in valuta, Negritoiu sustine ca aceste masuri nu se vor reflecat nicum in dobanzile percepute la credite, deoarece BNR a reactionat tarziu.

Seful ING nu a precizat care ar trebui sa fie cel de al doilea indicator care ar trebui sacrificat, dar a lasat de inteles ca stabilitatea actuala a monedei nationale nu va putea fi mentinuta mult timp, in ciuda incercarilor BNR.

Daca leul va deveni tot mai slab, in eventualitatea relansarii creditarii, pe care bancherii o forteaza printr-o presiune suplimentara pe BNR, singurele care vor avea de castigat vor fi bancile.

O rata a inflatiei tot mai mare si un curs de schimb mai slab, asa cum anticipeaza bancherii, vor inrautati, daca se mai poate spune asa, perspectivele economice ale Romaniei, care nu sta bine nici la capitolul somaj.

Desi premierul Emil Boc a declarat recent ca situatia Romaniei este mai imbucuratoare decat cea din tarile baltice sau din Spania, nu trebuie sa omitem din vedere diminuarile bugetelor de salarii, ceea ce se va transpune, mai devreme sau mai tarziu, intr-o serie de disponibilizari in sectorul public.

Concedierile masive din companiile de stat, unele fiind pregatite sa renunte chiar la o treime din personal, cumulate cu cele anticipate pentru sectorul privat ar putea determina o crestere semnificativa a somajului in perioada urmatoare.

In concluzie, romanii trebuie sa se pregateasca pentru o posibila crestere accentuata a preturilor, o devalorizare a monedei nationale si de o scapare de sub control a somajului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2223 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca scapam inflatia din mana cand ar trebui sa avem deflatie

trebuie sa avem grija sa fugim la timp din tara sau sa curatam pe uni de pe firmament
domnu negritoiu candva era o lecuta mai inteligent

 

 

optimistul si pesimistul

Ce gandesc un optimist si un pesimist despre criza economica mondiala.
Optimistul: Vai, vom ajunge cu totii sa cersim...
Pesimistul: De la cine?

 

 

ing banca si specialistii niste speculanti

dupa ei euro trebuia sa fie la sfarsitul lunii iunie 4,6 lei . iar specula la nivel inalt

 

 

Productivitatea

Problema fundamentala a economiei romanesti este productivitatea. Sau mai bine zis lipsa de productivitate. Nivelul de trai al unei tari se masoara in ultima instanta in productivitatea acelei tari. Faptul ca SUA are probleme economice nu se datoreaza productivitatii reduse, se datoreaza cheltuielilor irationale (mai mult decat isi permit). In cazul Romaniei productivitatea este cea care afecteaza veniturile si nivelul de trai. Putem sa ne concentram pe inflatie, pe curs de schimb, datorie publica , somaj si sa nu realizam nimic. Singurul lucru care va micsora inflatia, va reduce somajul, va imbunatati in favoarea leului cursul de schimb, va reduce datoria publica este cresterea productivitaii. Astfel vom deveni mai competitivi, produsele noastre vor castiga noi piete de desfacere si nivelul de trai va creste. In mod paradoxal cresterea productivitatii reduce somajul pentru ca multe companii vor deveni mult mai competitive si vor incepe sa angajeze forta de munca.

 

 

Versiunea rromaneasca a managementului economic

Sunt in picaj, asa ca cel mai bun lucru este sa inchid ochii. Somn usor, ca va fi doar un timp scurt pana la fundul prapastiei, narozilor.

 

 

M-am cam lamurit ce-i poate capul ala de oaie creatza al domnului Negritoiu, pe vremea cand era ministru in guvernul Stolojan!

Afirmatia "cred ca in perioada de criza nu mai conteaza inflatia" il descalifica, daca vreodata a fost calificat, iar speranta slabirii leului este, de fapt, modalitatea prin care banca dlui. N. ar castiga fara nici un efort, ceva mai multe parale de pe urma romanilor!
De fapt, cred ca bate seaua mai mult in directia reducerii sau desfiintarii rezervelor minime obligatorii, "piatra de moara" care-i impiedica cel mai tare pe bancheri in dorinta de a falimenta jegurile pe care le conduc!!

 

 

expirat

e vechi frate!!!!!!

 

 

Probleme

Problemele principale sunt mai multe hotia, clentelismul, indolenta, incompetenta, fudulia ( in sensul de trufie prosteasca nu in sens gastronomic)..

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor