Valoarea totala a sumelor platite de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri catre bancile comerciale din Romania in contul garantiilor acordate pentru credite care nu au mai fost rambursate de clienti s-au ridicat la 7,5 milioane de euro in primele patru luni.
Suma este de patru ori mai mare decat cea platita in intervalul ianuarie-aprilie 2008, si reprezinta aproximativ 6% din valoarea totala a garantiilor acordate de Fond de la inceputul acestui an si care insumeaza 130 de milioane de euro, de trei ori mai mult fata de primele patru luni ale anului trecut, informeaza Ziarul Financiar.
Cresterea numarului celor care intampina probleme in returnarea creditelor este in stransa legatura cu nivelul ridicat al dobanzilor percepute in prezent de banci. Potrivit oamenilor de afaceri, niciun agent economic nu poate rezista pe piata prea mult timp in conditiile in care costul creditului este de 15% pe an.
Reducerea in doua trepte a ratei dobanzii de politica monetara pana la 5%, de la 9,5% cat este in prezent, ar permite relansarea creditarii si implicit a economiei, sustine Vladimir Cohn, om de afaceri care desfasoara activitati in industria hartiei si ambalajelor.
Din valoarea totala a garantiilor acordate pana prezent, aproximativ 105 milioane de euro reprezinta garantiile acordate pentru reinnoirea creditelor, sustin reprezentantii Fondului.
"Dintre acestea, 80% reprezinta garantii pentru creditele acordate anterior, adica pentru reinnoirea liniilor de credit", a precizat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, citat de publicatia economica.
Pastrarea unui loc de munca costa 1.200 de euro
Potrivit estimarilor facute de acesta, reinnoirea liniilor de creditare a permis agentilor economici sa salveze aproximativ 22.000 de locuri de munca in primele patru luni ale anului. In ritmul actual in care se acorda garantiile bancare, la nivelul anilor 2009-2010, numarul total al locurilor de munca mentinute se va ridica la peste 200.000, considera presedintele FNGCIMM.
Din calculele facute de Aurel Saramet reise ca o cincime din valoarea totala a garantiilor acordate pentru reinnoirea liniilor de creditare au acoperit costurile necesare patrarii locurilor de munca.
"Crearea unui nou loc de munca costa 100.000 de euro, in timp ce pe noi ne costa doar 1.200 de euro sa mentinem locurile de munca actuale", a mai precizat oficialul FNGCIMM.