Filmul, in topul distractiilor preferate de romani

Luni, 25 August 2008, ora 09:58
1300 citiri
Filmul, in topul distractiilor preferate de romani

Romanii au ales, in 2007, cinematograful, in defavoarea salii de spectacol, in comparatie cu anul 2006, cand situatia a fost invers, arata un raport al Institutului National de Statistica. Surpriza acestui raport consta in faptul ca din ce in ce mai multa lume merge la opera.

Aproape 20.000 de spectacole si concerte, cu 224 mai multe decat in 2006, au bucurat publicul anul trecut. Numarul spectatorilor a crescut de la 4.281, in 2006, la 4.386, in 2007.

Pe regiuni de dezvoltare, numarul de spectacole si concerte si cel al spectatorilor a inregistrat variatii. Cea mai mare crestere fata de anul 2006 a fost in regiunea Sud-Vest Oltenia (cu 68,8%).

Pe locul secund se afla regiunea Vest, unde s-a inregistrat o crestere cu 49,8%, urmata de regiunea Centru - cu 49,6%. Abia pe locul patru se afla regiunea Bucuresti-Ilfov, cu o crestere de 40,5%. Indicele cel mai slab a fost in regiunea Centru, aici inregistrandu-se o scadere de 49,6%.

Bucurestenii, cei mai infocati cinefili

Insa tot iesirile la film par sa fie pe gustul romanilor. Anul trecut, in Romania, s-au inregistrat 99.658 de proiectii cinematografice si peste 2,9 milioane de spectatori, ceea ce reprezinta o crestere cu 5,5% fata de 2006.

Productia de filme pentru marele ecran a cuprins 38 de filme: 24 artistice (zece lungmetraje si 14 scurtmetraje), patru coproductii (trei lungmetraje si un scurtmetraj), cinci filme documentare si stiintifice (trei lungmetraje si doua scurtmetraje) si un film de animatie de lungmetraj.

Numarul mediu de spectatori prezenti la cinema a fost de 29 persoane, la fel ca in anul precedent. Pe regiuni de dezvoltare, cei mai multi spectatori in salile de cinematograf s-au inregistrat in Bucuresti-Ilfov - 68,1%, cinematografele din mall-uri aducandu-si din plin aportul. Urmeaza regiunea Nord-Vest - 15,6% si Centru - 4,8%.

Cel mai slab indice a fost in regiunea Sud-Muntenia, aici numarul spectatorilor ajungind doar la 0,9%. Numarul filmelor distribuite in cinematografe a fost de 430, din care 29, nationale (4 in coproductie) si 401 straine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

John Malkovich și Isabelle Adjani, printre personalitățile care vor urca pe scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
John Malkovich și Isabelle Adjani, printre personalitățile care vor urca pe scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului,...
Ilie Năstase, la lansarea filmului Nasty: ”Am făcut cum am vrut eu”
Ilie Năstase, la lansarea filmului Nasty: ”Am făcut cum am vrut eu”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
#Film, #teatru, #distractie, #lungmetraje, #ecran , #stiri Nationala Romaniei