Frunda: Dupa candidatura din 1996 romanii au acceptat UDMR la guvernare

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 17:27
1237 citiri
Frunda: Dupa candidatura din 1996 romanii au acceptat UDMR la guvernare
Foto: TVR

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, primul candidat maghiar la Presedintia Romaniei, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca prin candidatura sa la alegerile din 1996 a indus in mentalitatea colectiva romana posibilitatea si necesitatea ca UDMR sa fie la guvernare.

Gyorgy Frunda a spus ca situatia actualului candidat al UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, este diferita de a sa din 1996, cand candidatura lui a fost privita de romanii ca "o curiozitate, o mondenitate".

"Situatia domnului Kelemen este diferita fata de situatia mea in 1996. Pe de o parte, atunci a fost primul candidat maghiar din Romania la presedintie. Cercurile extremiste romanesti au privit-o ca pe o blasfemie, romanii au privit-o ca pe o curiozitate, o mondenitate", a afirmat Frunda.

El considera ca rezultatul obtinut in 1996 a fost bun din doua puncte de vedere. "Am inceput demolarea acelui zid psihologic 'al Berlinului' de care vorbeam atunci, care ne desparte pe unguri de romani. Pe de alta parte am indus in mentalitatea colectiva romana posibilitatea si necesitatea ca UDMR sa fie la guvernare. Amandoua au fost un succes", a afirmat politicianul.

Frunda a mai spus ca desi mentalitatea s-a schimbat, lui Kelemen ii este acum mult mai greu. "Kelemen Hunor este intr-o situatie mult mai grea pentru ca in 2009 situatia este total diferita. Atentia este focusata pe primii trei candidati ca si sanse, dar domnul Kelemen poate si trebuie sa joace un rol hotarator. Prestatiile lui in media il recomanda si spun din nou ca este singurul care nu si-a atacat contracandidatii si printre putinii care vorbeste de rezolvari pragmatice ale crizei economice, care gaseste solutii de dezvoltare regionala", a afirmat Frunda.

Senatorul a depistat si segmentele de romani care l-ar putea vota pe Kelemen. "El poate sa capteze vointa unei parti a electoratului romanesc: o parte a intelectualitatii si o parte a oamenilor care cred, in viitor, in posibilitatea concilierii, a unei constructii comune. Nu-i este usor, dar are un rol determinant si poate sa decida impreuna cu noi cine va fi viitorul presedinte al Romaniei", a aratat Frunda.

Politicianul maghiar considera ca va exista un moment in Romania cand presedintele sau primul ministru va fi de alta nationalitate decat romana. "Acest lucru ar arata nu doar competenta persoanei respective, dar si ca membrii comunitatilor nationale pot conduce societatea romaneasca. Romania ar fi Elvetia Balcanilor daca am avea un presedinte ungur, un prim-ministru roman si un presedinte de Parlament sas sau oricare alta combinatie care sa includa aceste trei etnii", a declarat Frunda.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Gyorgy Frunda alegeri, #UDMR guvernare, #nationalitate presedinte Romania , #stiri Nationala Romaniei