Ziare.com

Ieftinirea dolarului a diminuat rezerva valutara a Romaniei cu 3,7%

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 15:01

   

Ieftinirea dolarului a diminuat rezerva valutara a Romaniei cu 3,7%
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut cu peste un miliard de euro, pana la 26,22 miliarde euro la 31 decembrie 2008 fata de finalul lui noiembrie, cand acestea se situau la 27,228 miliarde euro.

In 2008, rezerva valutara a Romaniei a crescut, insa, cu 913 milioane euro, respectiv cu 3,6%, fata de nivelul de 25,307 miliarde euro de la finalul lui 2007, informeaza NewsIn.

"Scaderea rezervelor la 31 decembrie 2008 fata de 30 noiembrie 2008 a fost in principal rezultatul evolutiei cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei sunt constituite din active denominate in euro (63%), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) si alte valute (0,45%).

Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane euro", se arata in comunicatul bancii centrale.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Rezervele valutare au scazut in decembrie pana la 26,22 miliarde euro, pe fondul unor intrari mult mai mici decat iesirile.

Astfel, intrarile la rezerva valutara au insumat 1,588 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Economiei si Finantelor, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, se arata in comunicatul BNR.

Iesirile de 2,596 miliarde euro (incluzand 974 milioane euro din diferenta de curs mentionata), au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara", se mai arata in comunicat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a ajuns la 2,049 miliarde euro, in scadere cu 63 milioane euro fata de luna anterioara.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau la 31 decembrie 2008 de 28,269 miliarde euro, (echivalentul a 5,4 luni de import), comparativ cu 29,34 miliarde euro la 30 noiembrie 2008.

Platile scadente in luna ianuarie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 81 milioane euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1587 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rezerva valutara in raport cu imprumuturile externe

Scaderea rezervei valutare consider ca trebuie analizata pe ansamblul economiei romaneshti, tzinand seama shi de evolutzia imprumuturilor externe. Ca sa potzi trage o concluzie pertinenta trebuie avuta in vedere influentza tuturor factorilor care au contribuit la scaderea rezervei valutare. In acest sens, este interesant de shtiut cum a influentzat scaderea leului in raport cu celelalte valute. M-ar interesa o analiza completa a acestui important indicator, care ilustreaza starea economiei romaneshti.

 

raspuns

Sa nu uitam ca banca nationala sustine si economia romaneasca,

raspuns

Sa nu uitam ca banca nationala sustine si economia romaneasca,


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor