Iulian Fota: Si Rusiei i s-a propus sa participe la scutul antiracheta

Marti, 16 Februarie 2010, ora 12:21
2130 citiri
Iulian Fota: Si Rusiei i s-a propus sa participe la scutul antiracheta
Foto:Arhiva

Consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Romaniei, Iulian Fota, critica jocul facut de o parte a presei pe tema scutului antiracheta si dezvaluie ca o propunere de participare la acest program i-a fost adresata chiar si Rusiei.

Consilierul prezidential sustine ca "o parte din presa de la noi face un joc" care nu are corespondent in ceea ce se intampla in relatiile dintre Statele Unite, UE si Rusia, inclusiv in problematica scutului antiracheta.

"Relatiile dintre SUA si Rusia s-au imbunatatit, la fel relatiile dintre UE si Rusia. Scutul antiracheta este un proiect pe care SUA l-au propus mai multor state membre ale NATO. Mai mult, NATO are aceasta idee pe agenda. Si un ultim element, pe care eu pot si vreau sa-l spun, este ca de la inceput a fost lansata Rusiei o propunere de participare la acest program", a comentat Fota intr-un interviu pentru Adevarul.

In plus, exista si alte argumente care demonstreaza ca scutul nu a fost gandit ca sa fie dezvoltat impotriva Rusiei. "Vechiul scut avea anumite caracteristici, care au fost modificate, tocmai ca sa se dea satisfactie Rusiei in acele ingrijorari de securitate pe care le avea. Deci, daca a fost apasat butonul "reset" in relatiile americano-ruse, daca au fost modificati o parte din parametrii tehnici ai scutului, nu mai vorbesc despre discutii sau consultari, chiar credeti ca scutul este gandit sa fie dezvoltat impotriva Rusiei?", a mai afirmat Iulian Fota.

Totodata, consilierul prezidential spune ca Rusia este informata cu privire la mersul discutiilor pe aceste teme.

"Nu trebuie intrat in retorica, uneori falsa si periculoasa a unei parti a mass-mediei, care inventeaza realitati doar din dorinta de extravagant si de senzational. Sau mai stiu eu ce jocuri pot fi aici...", a dat acesta de inteles.

Aceasta decizie ne leaga mai mult de Occident si de Statele Unite iar asta ii deranjeaza pe unii

In plus, referindu-se la costurile amplasarii scutului antiracheta in Romania, Iulian Fota a explicat ca anumite informatii sunt "sensibile" si "nu pot fi puse in circulatie", dar asta nu justifica atitudinea presei care "inventeaza" informatii in mod iresponsabil, vehiculand sume de sute de milioane de euro.

"Eu inteleg nevoia presei de informatii. Dar daca nu ai informatia, pentru ca este considerata de statul respectiv sensibila si nu poate fi pusa in circulatie, atunci ea trebuie inventata? Si in presa trebuie sa existe un grad de responsabilitate cand vine vorba de politica externa si de securitate.(...) Unele lucruri nu se pot spune. Ne straduim sa fim transparenti si vom folosi o serie de metode in perioada urmatoare pentru a da maximum de informatii legate de acest proiect", a mai spus acesta.

Fota a marturisit ca nu s-a asteptat ca dezbaterea privind scutul sa aiba un asa mare grad de antioccidentalism.

"Nu m-am gandit ca un lucru atat de important pentru noi va starni atat de multe discutii. In multe cazuri, aceste discutii nu au fost corecte nici fata de interesele nationale ale Romaniei, nici fata de nevoia unei discutii oneste, bazate pe fapte si nu pe interpretari absurde.

S-a incercat specularea exagerata a unor elemente tocmai ca sa se creeze senzatia ca este o decizie defavorabila Romaniei. Iar asta este o mare minciuna. Daca faptul ca aceasta decizie ne leaga mai mult de Occident si de Statele Unite deranjeaza pe unii, asta e o alta discutie", a conchis acesta.

Propunere chineza pentru Europa

Pe de alta parte, consilierul prezidential a comentat conferinta pe teme de securitate de la Munchen, despre care a spus ca a fost un dialog in jurul a doua cercuri de putere. "Primul cerc a fost al marilor actori internationali: Uniunea Europeana, Statele Unite, Rusia, China. Un al doilea cerc de putere a fost reprezentat de relatia SUA-Uniunea Europeana", a spus el.

Pentru prima data, anul acesta a participat la conferinta ministrul de Externe chinez. A fost, ca sa zic asa, giuvaerul reuniunii. Au fost discutii foarte interesante, nu lipsite de impunsaturi si de mici asperitati. (...)China a venit cu o oferta foarte interesanta pentru Europa, de dezvoltare si mai mult a relatiilor, plecand de la ideea ca Uniunea este principalul partener economic al Chinei", a mai precizat Fota.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iulian Fota, #scut antiracheta Romania, #consilier prezidential Basescu , #stiri Nationala Romaniei