Judecatorii cer suspendarea procedurilor de numire la Inalta Curte

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 15:43
1136 citiri
Judecatorii cer suspendarea procedurilor de numire la Inalta Curte

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania acuza CSM de subiectivitate si lipsa de transparenta in numirea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si solicita suspendarea procedurilor de promovare a acestora, care ar urma sa aiba loc joi.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, joi, la CSM vor avea loc dezbateri pe tema candidaturilor depuse pentru ocuparea pozitiilor de judecator la IICCJ, iar printre candidati se afla inclusiv actualul secretar general al CSM.

"Este evident ca un vizibil conflict de interese ar impune o retinere morala de inscriere intr-o procedura care devine prea previzibila si in care se pleaca cu sanse inegale fata de ceilalti candidati", se arata in comunicatul citat.

In plus, UNJR acuza faptul ca "numirea judecatorilor la ICCJ se face intr-un mod total netransparent si la limita arbitrariului", regulamentul nefiind postat pe site-ul CSM.

"Mai mult decat atat, in regulament nu este mentionata hotararea prin care acesta a fost aprobat. Datorita acestor elemente se ingreuneaza supravegherea actului de numire din exterior, membrii CSM asigurandu-se ca pot actiona arbitrar", acuza Uniunea Nationala a Judecatorilor.

Intrebari irelevante, interviuri ascunse de ochii celorlalti judecatori

In plus, se reclama si faptul ca celor inscrisi in competitie "li se adreseaza intrebari total irelevante, care nu evidentiaza in nici un fel aptitudinile care le sunt necesare pentru a deveni judecatori la ICCJ", iar inregistrarile sau transcrierile oficiale ale interviurilor candidatilor la functia de judecator la instanta suprema nu sunt publicate ulterior, putand da nastere la diverse speculatii.

"Desi UNJR a criticat in mod constant CSM pentru aceste deficiente, venind cu propuneri concrete pentru imbunatatirea procedurilor, eforturile noastre au ramas fara efect. Mai mult, s-a ajuns la situatia in care, in ultimul an de mandat, persoane aflate intr-un conflict mai mult sau mai putin evident de interese, sa candideze la aceasta functie", se mai arata in comunicatul citat.

Din aceste considerente, UNJR solicita suspendarea procedurilor de promovare la ICCJ, reevaluarea intregului sistem de promovare la ICCJ, o ampla consultare cu magistratii si societatea civila in acest sens si organizarea unor dezbateri publice pentru alegerea celui mai bun sistem de promovare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#UNJR numire judecatori IICCJ, #UNJR acuzatii CSM , #stiri Nationala Romaniei