La ce-i buna Uniunea Europeana?

Sambata, 09 Mai 2009, ora 13:14
2909 citiri
La ce-i buna Uniunea Europeana?

Sa fim seriosi! Sarbatorim Uniunea Europeana ca si cand am fi patrunsi de semnificatia lui 9 mai 1950, data la care a fost introdusa samanta viitoarei constructii, si nu ca sa suplinim impotenta nationala cu banutii tarilor prietene si surori.

Nu cred ca avem la nivelul constientului dorinta de-a le trage europenilor o teapa. Intelegand prin asta atat extragerea de bani comunitari, cat si infectarea contribuabililor frati intru UE cu dulcele stil clasic (gura mare, fa-te ca lucrezi, impresie artistica, dureri seculare pricinuite de ravnitorii la bulgarele de aur pe care dormim cu vitejie).

Dar asa ne comportam. Doar ca barosanii au anticorpi la lene si impostura, si desi se spune ca raul patrunde fara efort, in timp ce binele necesita niste muschi prin capatani, drumul muncii este atat de batatorit pe continent incat nu-l putem noi cuceri cu dansuri populare si goblen.

Ce-i drept, deocamdata nu avem aceasta intentie. Am inlocuit lupta pentru unirea reala cu Europa cu infruntarea politica. Am sacrificat interesele fundamentale ale tarii, iar cetatenii nici macar nu sunt disperati. Nu le mai pasa.

Iar a le spune ca in 9 mai 1950, Robert Schuman credea ca "pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta", si ca "Europa se va construi prin realizari concrete care vor genera in primul rand solidaritate" va fi un prilej de-a se intoarce pe cealalta parte, afundandu-si si mai tare capul in perna.

Porcul traditional

Euroscepticii care aud ca francezii si germanii si-au asigurat in 1950 o baza comuna de dezvoltare economica, un prim pas catre realizarea unei federatii europene care urma sa schimbe destinul regiunilor dedicate productiei de razboi, nu pot traduce decat intr-un fel conceptul: si-au unit fortele, apoi s-au extins pentru a avea unde sa-si vanda cartofii.

Dar cu porcul ce-au avut? Aici vin euroincrezatorii: este o masura luata pentru siguranta alimentara. Si euromilosii: sa nu-l doara pe porc.

... "Productia de carbune si otel va fi oferita lumii intregi, fara diferentieri sau exceptii, pentru a contribui la cresterea nivelului de trai", mai spunea ministrul francez de externe. Aha, si cu productia indigena ce sa va intampla? vor intreba din nou eurospepticii.

Vor veni intreprinzatori si vor cumpara fabricile, iar oamenii vor avea locuri de munca, vor raspunde euroincrezatorii. Ca sa poata sa le dea salarii de mizerie? Nu, le va ajunge pentru a cumpara cartofi frantuzesti! Si cu ceilalti, care cultiva cartofi romanesti, ce se va intampla? Se vor orienta spre alte legume.

Bine, dar ce nu creste in Europa? Creste tot! Si-atunci? Si-atunci, va orientati spre servicii. Va faceti ghizi!

Care-i rolul romanilor?

Robert Schuman poate dormi linistit, mostenitorii sai din Romania au ce-au dorit. Pe scheletul franco-german, care pornea cu masuri (atunci, cu caracter tranzitoriu) cum ar fi planuri de productie si investitii impartite pe caprarii, cu limite bine trasate, egalizarea preturilor (hmm, noua ne-au batut cuie in cap pana am inchis capitolul de negociere "Concurenta"), scutiri de taxe vamale, edificiul actual este ca un puzzle.

Productia se distribuie rational, dupa necesitati - nu se precizeaza ale cui. Dar care-i rolul romanilor, dincolo de a reprezenta solutia la acoperirea deficitului de forta de munca din vest, a se citi forta de munca aproape moca?

De analisti, fireste. Ceea ce putem la aceasta ora este sa constatam ca mancam tot ce produce si asambleaza Uniunea Europeana. Si cine-i de vina? Ne-a fortat cineva sa semnam Tratatul de aderare?

Nu se indoieste nimeni ca in momentul cand am inceput negocierile de aderare, europenii erau la curent cu faptul ca suntem inapoiati economic, administrativ, institutional.

Si erau convinsi ca pana vom ajunge sa le luam banii vor mai trece 20 de ani peste cei brucanieni, deci nu aveau nimic de pierdut, doar de castigat.

Dar tot nu avem de ce sa-i injuram, decat daca prestam ceea ce-i este mai drag romanului: victimizarea. Si tot n-am facut nimic.

Chiar si asa, piata de desfacere, nu ne opreste nimeni sa iesim din lenea structurala. Sa ne ducem la primarie, ca au toate comunele internet, si sa dam jos din retea modus-ul operandi in materie de accesat bani de la urmasii franco-germanilor.

Ne invata europenii tot, pana si cum sa le luam agoniseala. Ei stiu doua lucruri: capitalul se intoarce acasa la ei mai consistent (resursele au plecat primele, deoarece suntem generosi), dar si ca nu-i vom ajunge niciodata.

Dar cel putin, tot citind acolo reguli, vom invata de ce traiesc gainile noastre mai putin decat ale danezilor, de ce e buna concurenta daca nu vrei sa mori de foame, cum sa te asociezi ca sa vinzi castraveti pana si bulgarilor, si in general, ca daca esti harnic si te duci mintea sa intrebi, daca nu te duce personal, n-ai de ce sa te plangi.

Si daca tot intrebi si citesti, te deprinzi cu munca, si vei sti sa-ti apreciezi si liderii. Ii vei cantari dupa fapte, nu dupa lungimea limbii, si intr-o zi te vei trezi ca nu-ti mai injuri presedintele.

Cu toate relele, nu exista alternativa, ca nu suntem danezi.

Uniunea Europeana care nu ne lasa sa taiem gatul porcului in abatoare ne va invata, asa cum spunea Moisil ca "matematica este partea corecta a gandirii noastre", ca intelegerea necesitatii reprezinta libertatea. Pana la urma, Hegel si Spinoza nu erau tampiti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Romani in Europa, #Ziua Europei, #reguli europene , #stiri Nationala Romaniei