Leul va reveni la crestere dupa incetarea scandalurilor politice

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 06:32
2296 citiri
Leul va reveni la crestere dupa incetarea scandalurilor politice

Desi euro a atins cel mai inalt nivel din luna martie, de peste 4,28 de lei pe unitate, analistii estimeaza, pana la sfarsitul acestui an, o redresare a situatiei.

Luni, leul a inceput sedinta valutara interbancara printr-o usoara apreciere, in raport cu moneda unica europeana, cotatiile scazand la 4,2780 lei/euro, iar, in prima parte a zilei, ajungand la 4,2750 lei/euro.

Insa euro s-a "razbunat", urcand pana la 4,2840 - 4,2860 lei/euro, inainte de a se stabiliza in jurul valorii de 4,2820 lei/euro. Cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei a fost de 4,2840 lei/euro, reprezentand cea mai mare valoare a monedei europene, in raport cu leul, din ultimele sase luni si jumatate.

La sfarsitul zilei de luni, euro crescuse si mai mult pe piata interbancara, pana la nivelul de 4,2830 - 4,2855 lei/euro.

Totusi, pentru finalului lui 2009, se estimeaza o scadere importanta, pana la valoarea de 4,15 lei/euro.

"Raiffeisen isi mentine aceasta prognoza, de 4,15 lei pentru un euro, pentru sfarsitul anului", a declarat, pentru Ziare.com, Ionut Dumitru, sef departament Cercetare Macroeconomica al bancii.

"Cresterea euro a avut loc pe fondul turbulentelor politice din acest moment. Fara frictiunile politice, nu exista motive economice pentru care euro ar continua sa creasca. Insa trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla la alegeri", a adaugat Dumitru.

Potrivit spuselor sale, aprecierea euro are loc si pe fondul evolutiei de pe pietele din regiune, unde, de asemenea, exista frictiuni politice.

Banca centrala tace

In luna septembrie, analistii financiari au estimat ca Banca Nationala a Romaniei a cheltuit peste un miliard de euro, in luna septembrie, pentru mentinerea cursului valutar in limite rezonabile.

Insa reprezentatii Bancii Nationale a Romaniei refuza sa comenteze. "Banca centrala tace. BNR nu vrea sa comenteze nimic referitor la cursul valutar, in perioada urmatoare, pentru a nu afecta piata", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Insa masurile luate vorbesc de la sine. Vineri, dobanzile pe piata de politica monetara au urcat pana la 11% pe an, dupa ce BNR a anuntat ca nu va organiza o noua operatiune repo, prin care s-ar prelungi creditele de refinantare de 15 miliarde de lei, acordate bancilor cu doua zile inainte. Astfel, BNR ar incerca sa atenueze deprecierea leului, potrivit analistilor.

Aprecierea euro ar rezulta in inflatie mai mare

Potrivit lui Ionut Dumitru, de la Raiffeisen, o depreciere cu 10% a cursului, adica pana la nivelul de 4,6 - 4,7 de lei/euro, ar insemna o crestere a inflatiei cu trei procente.

"Majorarea euro ar avea un impact negativ asupra economiei per ansamblu. Sunt doua aspecte: recesiunea si inflatia. Este clar ca avem recesiune, daca se adauga si o inflatie crescuta, am a avea mari probleme", ne-a spus Dumitru.

"Sa avem si inflatie si recesiune ar fi cel mai prost scenariu: pentru una ai nevoie de dobanzi mari, pentru cealalta de dobanzi mici. Astfel, am intra intr-o dilema din care ar fi extrem de dificil sa iesim", a adaugat seful departamentului de analize de la Raiffeisen Bank.

In septembrie, inflatia a inregistrat o crestere de 0,39 de procente, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei a scazut de la 4,96%, in august, la 4,94%, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

De asemenea, cresterea valorii de referinta a monedei nationale ar avea un impact major asupra consumatorilor.

"Se pune o presiune la nivelul consumatorilor. Se pot inregistra restante din ce in ce mai mari si se poate ajunge la instabilitate financiara", ne-a declarat Dumitru.

In august, restantele au ajuns la 6,07 miliarde de lei (aproximativ 1,44 de miliarde de euro), in crestere cu 0,05% fata de luna precedenta, potrivit datelor de la Centrala Riscurilor Bancare, divizia specializata a BNR.

Citeste si:
Marcel Ciolacu susține că nu se gândește la ruperea coaliției: ”În PSD nu există nicio nemulţumire”
Marcel Ciolacu susține că nu se gândește la ruperea coaliției: ”În PSD nu există nicio nemulţumire”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 20 ianuarie, că țara are nevoie de actuala coaliție de guvernare. Liderul social-democrat a subliniat însă că trebuie înbunătățit...
AUR spune că a adunat 730.000 de semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Câte i-ar mai trebui pentru declanșarea procedurii
AUR spune că a adunat 730.000 de semnături pentru suspendarea lui Iohannis. Câte i-ar mai trebui pentru declanșarea procedurii
Copreşedintele AUR George Simion a anunţat joi, 20 ianuarie, că formațiunea sa a adunat 730.000 de semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis în cele trei luni de când au...