Ziare.com

MAE: Rusia a fost consultata cu privire la participarea Romaniei la scutul antiracheta

Marti, 09 Februarie 2010, ora 23:13

   

MAE: Rusia a fost consultata cu privire la participarea Romaniei la scutul antiracheta
SUA au avut mai multe runde de consultari detaliate cu Rusia referitor la planurile privind apararea antiracheta, dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat la 17 septembrie anul trecut ca sistemul va fi modificat, informeaza MAE.

De altfel, participarea la sistem este deschisa si Rusiei, daca o doreste, acest domeniu fiind considerat de partea americana ca fiind de interes comun.

De altfel, aspectul a fost subliniat si de secretarul de stat american Hillary Clinton intr-un discurs sustinut recent la Paris: "Sistemul antiracheta va face din continentul european un loc mai sigur. Aceasta siguranta se poate extinde si la Rusia, daca decide sa coopereze cu noi. Este o portunitate de cooperare intre tarile noastre pentru securitatea noastra reciproca".

MAE accentueaza, de asemenea, ca sistemul antiracheta este unul strict defensiv si, in consecinta, el nu poate fi indreptat impotriva cuiva anume. El doar apara impotriva oricarui atac, din partea oricui, cu rachete cu raza scurta sau medie de actiune, iar in faza finala, intercontinentale.

Rusia si-a exprimat la sfarsitul saptamanii trecute ingrijorarea in legatura cu decizia Romaniei, iar ministrul de Externe Serghei Lavrov a cerut clarificari. Analistii au remarcat insa ca reactia Rusiei a fost mult mai retinuta si mai putin vehementa decat in cazul anuntului privind amplasarea rachetelor interceptoare in Polonia, asa cum prevedea planul administratiei Bush al scutului antiracheta.

In ceea ce priveste consultarea partenerilor Romaniei din UE si din NATO inainte de a se lua decizia, MAE afirma ca proiectul este, in aceasta etapa, unul bilateral, romano-american. Potrivit stadiului actual al Politicii de Securitate si Aparare Comuna, nu este necesara consultarea prealabila a statelor membre UE e un proiect de securitate nationala pe care statele il pot decide suveran, precizeaza MAE.

Totusi, proiectul bilateral cu Statele Unite va reprezenta o constributie concreta la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta preconizat de NATO.

In etapa urmatoare, aliatii din NATO vor fi informati periodic de partea romana, impreuna cu Statele Unite, asupra evolutiei proiectului, in spiritul transparentei si deschiderii care caracterizeaza relatia transatlantica, adauga Ministerul de Externe.

Rogozin: Scutul din Romania ar putea fi o amenintare pentru Rusia

Cheltuielile pentru implementarea scutului, suportate de SUA

Romania nu va trebui sa cumpere rachetele interceptoare si nici nu va plati pentru instalarea sau amenajarea amplasamentului acestora pe teritoriul tarii, cheltuielile pentru implementarea sistemului fiind suportate de Statele Unite, mai precizeaza MAE.

"Romania va pune la dispozitie amplasamentul ("locatia") pentru interceptori, iar orice eventuale costuri vor face obiectul negocierilor bilaterale", precizeaza Ministerul roman de Externe.

La 17 septembrie anul trecut, presedintele Barack Obama a anuntat decizia SUA de a dezvolta o abordare "gradual-adaptativa" (in etape - n.r.) pentru sistemul american de aparare antiracheta in Europa, care sa protejeze mai bine fortele desfasurate in Europa si in teatrele de operatii, atat americane, cat si ale aliatilor, precum si teritoriul Statelor Unite si al aliatilor sai.

Romania va fi implicata in cea de-a doua etapa a implementarii scutului american in Europa. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3, tip block 1B, care vor putea deveni operationali incepand din anul 2015.

Aceasta etapa nu implica amplasarea de radare de pe teritoriul Romaniei, mentioneaza MAE. Participarea Romaniei presupune numai amplasarea de interceptori terestri, nu si de radare, care vor fi gazduite de alte state, subliniaza Ministerul de Externe. De asemenea, participarea Romaniei nu implica amplasarea de rachete de interceptare pe nave romanesti sau straine in Marea Neagra, limitandu-se strict la amplasarea de interceptori terestri, adica numai pe uscat.

Obiectivul principal al acestui sistem este de a spori securitatea colectiva a NATO si a Romaniei, mentioneaza MAE. O tara care prezinta un nivel crescut de securitate are si oportunitati de dezvoltare economica sporite. in plus, un alt beneficiu de natura economica va decurge din dezvoltarea Parteneriatului strategic al Romaniei cu Statele Unite, subliniaza MAE.

Bruxelles-ul despre decizia Romaniei de a gazdui scutul antiracheta: No comment

Securitatea nationala nu va fi afectata

MAE mai precizeaza ca nivelul de securitate nationala a Romaniei nu este afectat negativ, ci, dimpotriva, va creste semnificativ, prin implicarea in noul proiect al scutului american antiracheta.

Proiectul anterior, promovat de administratia Bush, punea atat Romania, cat si unele dintre tarile aliate intr-o situatie de vulnerabilitate, deoarece acoperea doar partial teritoriul national, reaminteste Ministerul de Externe.

Reamplasarea elementelor scutului antiracheta decisa de Statele Unite prin anuntul facut la 17 septembrie anul trecut de presedintele Barack Obama va garanta acoperirea integrala a teritoriului Romaniei in eventualitatea unor lovituri cu rachete balistice sau cu rachete cu raza medie de actiune.

In plus, cele mai recente studii in materie arata faptul ca zona geografica din care face parte Romania (sud-estul Europei) este din ce in ce mai vulnerabila la amenintari cu rachete cu raza scurta sau medie de actiune. In acest context, Romania este, din punct de vedere strategic, in cea mai buna pozitie pentru a gazdui interceptorii terestri din componenta sudica a sistemului american de aparare antiracheta.

Totodata, MAE subliniaza ca, prin participarea la sistemul de aparare antiracheta, Romania nu devine mai mult decat era pana in prezent o posibila tinta. Participarea la NATO, ca alianta de aparare colectiva, presupune nu numai privilegii, dar si obligatii si riscuri. Beneficiile sunt mult mai importante decat costurile, raportul lor este net in favoarea avantajelor unui nivel mult mai crescut de securitate decat pana acum, arata Ministerul de Externe.

Pe de alta parte, facilitatile in care urmeaza sa fie amplasate rachetele sunt de dimensiuni reduse si nu au potentialul sa modifice echilibrul strategic in Europa, potrivit MAE.

Presedintele Traian Basescu a anuntat la 4 februarie ca Romania a acceptat invitatia administratiei Obama de a gazdui interceptori de rachete ca parte a scutului american. Elementele ar urma sa fie desfasurate pana in 2015, in cea de-a doua faza a noii versiuni a scutului, care combina interceptori pe mare si pe uscat, cu scopul de a apara regiunea in eventualitatea unui atac cu rachete cu raza scurta sau medie de actiune.

Romania va gazdui scutul antiracheta american
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu siguranta exista mai multe "runde" care se desfasoara simultan in acest proces.

Noi cunoastem doar varianta "media"!

 

chiar a fost consultata?

da?nu imi vine sa cred.poate ca a fost informata...
www.chatchat.ro

Nooooo! A vrut Obama & Base sa ii faca o surpriza lu Putin...

Au venit si i-au zis: ai trei posibilitati sa gicesti!

Normal ca au spus.

Doar Base s-a gandit ca poate sa traga ceva pe spuza lui, din ce fac altii.

El, cu manutzele alea 2, a venit si a adus rachetele!

Tipic mioritic...

Pai, pa frate-miu la consultat primu, ca la noi nu era decit veterinaru.

Si nu i-a facut decit vaccinu ala da turbare ca altfel...era si mai rau!

Daca citatul este corect MAE a spus o prostie uluitoare.

Se spune in articol ca un proiect de securitate statele il pot decide in mod suveran. Daca am inteles eu bine. In aceste conditii, daca Iranul vrea sa-si procure arma nucleara sub orice forma, este treba sa. Nu trebuie sa dea socoteala nimanui. Si atunci vine intrebarea: pentru ce se tot fac presiuni si se adopta sanctiuni asupra unui stat suveran? "Diplomatul" din MAE care a facut declaratia din care ASTA se intelege este in toate mintile? Sau trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca unii sunt mai egali decat altii pe lumea asta?

@Nedumeritu

Ai dreptate.

Dintre supozitii, ultima este cea corecta. Tu poti sa te obisnuiesti sau nu, americanii tot fac numai cum vor ei. Si nu-i poti impiedica. Nici macar in Romania.

Trecand peste toate acestea, programul nuclear al Iranului este unul periculos. Dar nu mai periculos decat al Pakistanului sau Indiei, sau de ce nu, decat al SUA sau Rusiei. De unde diferenta de tratament ? Nu mai repet ce-ai spus tu despre egalitate.

In sfarsit, MAE afirma ca stia... dupa ce s-a prins si Mama Rusia ca despre ea era vorba... pana la rachetele 'eficiente' al Iranului...care amintesc de cele care amenintau din Irak...

O bama cauta loc de parkat scandaluri prin Tibet... Rusia e inconjurata defensiv iar in China isi 'introduce' DISKRET coada demokratia...
De fapt toata lumea pricepe ca cineva incercuieste resursele de aur negru ale planetei... e foame si-o sa fie si mai foame... sa vezi cand nici Europa n-o sa poata lua pozitie de tragere... raketele europei pot sa fie interceptata tot din RO..sinanta, nu? Azi le spunem cu tupeu celor din Europa ca este un proiect bilateral...

NEUTRALITATEA era cea mai recomandata solutie penru Ro..sinanta. ZEUS crede ca Ro..sinanta e tare belicoasa... saraca de ea e crizata si abia se tine pe picioare de foame...

Daca USA negociaza si obtine de la Rusia vre-o concesiune majora vis-a-vis de China... vre-o alianta majora care sa asigure incercuirea definitiva a aurului negru si gazului de prin Orientul Mijlociu ?

Si daca USA renunta la proiect dupa ce discuta cu Rusia...mofluzia salveasa Ro..sinanta ?
Sukcesuri si prafuri usoare!

'Romania este EU a spus insusi ZEUS'... ka de referendum nu e loc de sukcesuri....

MAiE loc de dezbatere publika.... Halal demokratie. Limajul folosit este adekvat nivelului de consultare si informare prin kare INALTIMEA SA isi konsulta boborul...
Chelului tichie de margaritar ii trebuie si ma intrenb daka l-a consultat vre-un doktor ka sa stim daka a luat kumva prafuri usoare din puskulitza fetitzei...
Poate ka boborul nu stie sa voteze la referendum-uri importante, nu ? Po.pu.la.tie... demokracia... astia ne cred dusi si ingropati deja...

 

cui nu-i convine, taiati-o la moscova

unii put de la o posta a partizani ai lui ilici. si cum n-a tinut figura cu chemarea rusilor in '89 se simt tradati de lagatura cu secera si ciocanul. hai ca Siberia-i mare mai este loc de citeva sute de mii de iubitori ai rusiei lui putin. de mult asteptam sa scapam de cei care ne tradeaza din interior. si un referendum pentru mai putina zapada in timpul iernii nu vrei, in afara de asta cu ce va mai ocupati. treceti la munca ca de asta ne merge prost, vreti in capitalism dar cu reguli comuniste.dracu a mai vazut asta

Mintiti ca niste porcci si vreti sa abauriti lumea imbecillilor

Cititi toata presa din Rusia, declaratia data ieri de Putin , declaratia data tot ieri de Mevdeev si declaratia lui Rogozin si o sa vedeti ca mintitti cu nerusinare, vreti sa adormiti pe romani ca sa nu reactioneze la crretinismmul prezidential si al politici externe.Rusia nu numai ca cere explicattii la modul cel mai serios si detaliat dar a spus clar in sedinta de guvern din 8 ianuarie ca nu va accepta niciodata acest scut in Romania si ca daca se va amplasa VOR LUA IMEDIAT MASURI TACTICO MILITARRE. Masuri militare , pricepeti stimati amerlocci ce inseamna asta? Lovitura posibil nucleara asa ca bucurativa ca v-ati bagat singurri morttul in casa. Cu sleahtta asta de imbecilli si imeprtinneti adunati la Presedentie si Guvern soarta Romaniei miroase a cenusa. Stimate Bashinescu ai reusit sa transformi prin timpennia ta Romania intr-o foarte foarte posibila Hirosima.Capra riioassa si cu coada pe sus asta esti Bashinesculle ai reusit inainte sa dai coltul sa-i omorri si pe toti romanii ca sa nu te duci singur. Asta ti-a fost iubirea de tara si de popor care daca n-ai avut-o in inima macar trebuia sa le respecti ca ai jurat pe Biblie sa ai grija de ele nu pe sticla de whisky.Rusine .

 

Tovarase tyrex

Dumneata citesti Pravda si Komsomolskaia in amintirea vremurilor de la Frunze si Jdanov?

ce-ai patit mai papagalule,ai trecut pe la magazinul de vise

e rau sa fi p.rost

SCUTUL!!!

Diferenta dintre romania(cehi,polonezi si bulgari)noi intii aceptam si apoi negociem,iar ceilalti intii au negociat,dupa care nu au acceptat.

 

Ce vorbesti dom'le ? Au acceptat pe nerasuflate !

Pe urma au facut spume la gura cand Obama a schimbat proiectul lui Bush cu altul care nu ii viza pe rusi.

RUSIA INSASI A SUGERAT ROMANIA SAU BULGARIA PT. RACHETELE SUA!!!!

RASPUNS PENTRU "tyrex"...
D-le Tyrex:
Mai trebuia sa adaugi si fraza aceasta [(care desigur cei din Rusia care se opun Administratiei Putin/Medvedev pina la singe): Romania a devenit carne de tun pentru Americani! Evident, comunistii Rusi vor face zgomotul lor de intimidare si vor trage tot felul de sfori de alarma armaghedonista ca sa-si arate coltii trecutului, dar Administratia Rusa nu-i baga-n seama! Rusia si SUA au suferit DESTUL de pe urma crimelor spectaculare ale musulmanilor (suicidali) teroristi! Aceste doua puteri mondiale/nucleare (diligente cu armele nucleare!) astazi lucreaza in "concordanta" in chestiuni "anti-teroriste" de mai multi ani si ei admit ca pericolul nuclear va veni si pentru ei de la "fiara apocaliptica" moderna persiana (teocratii suicidali in spatele pres. persian), care nu s-a abtinut in a declara (cu o mandrie criminala armadhedonista) ca vecinul lor din Golf (Israel) va fi "sters" de pe harta lumii! Daca un asfel de rezultat politic emaneaza din gura armaghedonistilor persieni, puterile mari se mai pot intreba, care este urmatoarea putere mondiala nucleara ce va fi "stearsa" de pe harta lumiii??? Doar noi Americanii si Rusii, nu sintem asa de "neatenti" cind adeseori citim "printre randurile" si "tonurile" armaghedonistilor persieni...si cred ca nici Mosad-ul Israelienilor! Please hold your peace and calm, Mr. Tyrex...the superpowers know what they do!!!

 

Pentru mai multa exactitate

MAE sustine ca americanii le-au spus ca s-au consultat cu rusii.

Rusii, in schimb, sustin contrariul.

Care o fi adevarul, numai rusii si americanii stiu.

 

Va fi de poveste !

Baza in Romania , deservita de firme romanesti bucuroase sa faca si ei un ban .
Aparatura americana , platita de multime de John Does .
La pupitre , militari americani , romani si rusi .
Romance numai in sortulete mici de picolite cu tavi cu bauturi si cafele ...

Boierie !

 

Delicata problema

Oricit de neamenintatoare si pacifiste ar parea aceste rachete de interceptie a altor rachete pina la urma tot arme se numesc si tot faca obiectul tensiunilor dintre Rusia si SUA... Iar daca Rusia a cerut explicatii atunci inseamna ca nu le pica prea bine decizia Romaniei de a gazdui o parte din acest scut. Sa speram ca se va ajunge la o intelegere intre aceste state.

 

temeinicie

Doar politicienii romani erau in stare sa inceapa sa-si dea cu presupusul asupra acestei probleme, ca proasta-n tirg, fara sa fie documentati, crezind ca si la americani lucrurile se fac de mintuiala si ca azi putem sa spunem una iar miine s-o dam la intore. Tinind cont de sensibilitatea relatiilor cu Rusia era si normal ca problema sa fie analizata cu temeinicie inainte de a fi lansata ca stire oficiala. Asta este diferentadintre ei si noi. Mare diferenta!...

 

Soacra-mea

Rusia seamana in multe privinte cu soacra-mea. La intentii, in seriozitate, in puterea pe care nu ezita sa si-o manifeste, in logica si rationament si, in special, la sentimentul de atasament pe caremi-l inspira.

Mie cuvantul ei imi da tot atat siguranta cat imi inspira si angajamentul imperial. Uneori am impresia ca batrana are personalitate multipla si ca in ea se regaseste un bestiarium intreg. Daca o parte ai ei te intelege si-ti zambeste, e bine sa stai in garda caci, aproape sigur, ceva, in umbra ti se pregateste.

Acest tip matur de intelepciune matrimoniala as vrea sa cred ca ii inspira si pe ai nostri guvernanti pentru a dormi linistit macar o parte a noptii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor