Ziare.com

Ministerul Educatiei va fi sesizat cu privire la reclamele "Spiru Haret"

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 21:08

   

Ministerul Educatiei va fi sesizat cu privire la reclamele "Spiru Haret"
Consilul Roman pentru Publicitate (RAC) va trimite, marti, o adresa catre Ministerul Educatiei, pentru a se verifica legalitatea ofertelor de masterat ale Universitatii "Spiru Haret" care au beneficiat de reclame in cotidienele nationale, au precizat reprezentantii RAC.

In urma unei sesizari facute de NewsIn, RAC a analizat cazul reclamelor la masterat aparute in ultimele doua saptamani in cotidienele nationale si a decis ca legalitatea acestor programe de studii poate fi confirmata numai de catre Ministerul Educatiei.

Astfel, reprezentantii RAC au decis sesizarea ministerului in aceasta privinta si asteapta raspunsul in termen de 10 zile.

Pe 22 septembrie, directorul executiv al Consilului Roman pentru Publicitate (RAC), Georgiana Grecu, recunoastea ca a vazut reclamele respective, din care se intelege ca programele de masterat ale Universitatii "Spiru Haret" sunt autorizate, dar spunea ca, pentru a se lua masuri in aceasta problema, trebuie sa primeasca o sesizare scrisa, realizata prin completarea unui formular online pe site-ul RAC.

Sesizare doar prin reclamatii

"Este adevarat ca, teoretic, putem sa ne si autosesizam, dar practic noi nu facem monitorizare, asa ca ne sesizam doar daca primim reclamatii", a afirmat atunci Grecu, care, in ciuda sesizarii formulate telefonic, a indemnat NewsIn sa faca o reclamatie scrisa, pentru "a vedea cum functioneaza RAC".

Universitatea "Spiru Haret" deruleaza o campanie publicitara agresiva in cotidienele nationale, prin care anunta ca organizeaza inscrieri la zeci de programe de masterat la zi sau online, care, potrivit Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii din Invatamantul Superior (ARACIS), nu sunt autorizate.

Potrivit informatiilor despre rate-card furnizate de ziare pe paginile lor de internet, preturile reclamelor pornesc, in medie, de la 5.000 de euro pe pagina pe zi, pentru paginile interioare ale ziarului, pret care nu include 19% TVA si 12% taxa de sanatate, si de la 900 de euro pentru reclama timbru pe prima pagina, tot fara taxe.

Reclamele Universitatii "Spiru Haret" apar zilnic si ocupa, de obicei, doua pagini interioare de ziar, insa sunt prezente si reclame de tip timbru, pe prima pagina. Reclama mentioneaza legea in baza careia a fost infiintata universitatea si arata ca pagina din Monitorul Oficial dedicata programelor de studii acrediatate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

In corpul reclamei sunt mentionate, de asemenea, Legile 2/2008 si 250/2009, care cuprind reglementari legate de organizarea programelor de masterat.

Legile respective spun ca "universitatile acreditate, supuse periodic evaluarii institutionale, pot decide, prin hotarare a senatului, infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare, cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii" si ca "programele de masterat dintr-un domeniu se considera acreditate daca cel putin un program de masterat din acel domeniu este acreditat".

Cum ramane cu masterele?

Potrivit ARACIS, programele de masterat organizate de "Spiru Haret" nu sunt autorizate, unul dintre motive fiind ca universitatea si-a retras toate dosarele de la evaluarile Agentiei Romane de Asigurarea Calitatii din Invatamantul Superior (ARACIS).

"Programele de masterat nu sunt autorizate de ARACIS, si-au retras toate dosarele de la noi si nu putem face nimic in acest sens", a explicat, pentru NewsIn, directorul ARACIS, Ioan Curtu.

Universitatea spune ca nu este obligata sa se supuna evaluarilor ARACIS pentru ca se supune evaluarilor unei agentii externe, iar legalitatea programelor de studii nu poate fi contestata de ARACIS, ci de instanta. In prezent, legalitatea programelor de masterat ale universitatii nu au fost contestate in instanta, ci numai programele de invatamant la distanta care sunt inca litigioase, o decizie judecatorasca urmand sa fie luata pe 6 octombrie.

Reclamele platite de "Spiru Haret" apar in majoritatea cotidienelor nationale, inclusiv in ziarele distribuite gratuit pe mijloacele de transport RATB si Metrorex.

Cornel Nistorescu, directorul "Cotidianul", unul dintre ziarele care publica reclamele "Spiru Haret", alaturi de "Gandul" sau "Adevarul de seara", spune ca publicitatea respectiva nu are legatura cu continutul articolelor si nu intelege in ce fel credibilitatea ziarului ar putea fi lezata de reclame.

Reclama si ziarul

"Daca in ziar e reclama la mancare de caini, citesti altfel articolul care urmeaza dupa?", intreaba Nistorescu.

Pe acelasi criteriu, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, spune ca mecanismul prin care se pedepseste reclama mincinoasa sau subversiva din presa scrisa face ca Ministerul Educatiei sa fie direct responsabil de continuarea aparitiei reclamelor la programele de masterat organizate de Universitatea "Spiru Haret".

"Ziarele nu verifica veridicitatea informatiilor care apar in paginile publicitare. Nu e treaba lor. La fel, asociatiile de presa sau de publicitate actioneaza doar dupa ce primesc sesizari. Ministerul Educatiei ar trebui sa sesizeze organismele abilitate", spune Cristian Tudor Popescu.

Sursa: rNews

Articol citit de 2632 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca in ziar e reclama la mancare de caini, citesti altfel articolul care urmeaza dupa?

Desigur.

 

REWQ

samacuri de tip boc,care a incaltat-o fiind demis deci persona non =grata ca si basismul exacebat si expirat total pe baza de cainism in pupu

 

Rec

sunt inebuniti pdl,ministerul educatiei si boc,ca trebuia sa dea ceva si a dat rateu cu spiru haret,fapt demonstrat de acad.pommpiliu nicolau,prof.phd.mircea h.orasanu

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor