Ziare.com

Ministrul de finante austriac cere guvernului roman o planificare bugetara buna

Joi, 12 Februarie 2009, ora 11:21

   

Ministrul de finante austriac cere guvernului roman o planificare bugetara buna
Guvernele central si est-europene, printre care si cel roman, trebuie sa asigure o planificare buna a bugetelor, suficiente lichiditati in moneda nationala si stabilitatea cursului de schimb.

"Trebuie sa existe o impartire a sarcinilor. In Austria, avem la dispozitie 100 miliarde euro, pentru sustinerea bancilor-mama. In tarile precum Romania, credem ca stabilitatea bancilor-fiica poate fi asigurata printr-o planificare buna a bugetelor si lichiditati suficiente in moneda locala. De asemenea, ne preocupa sa nu existe oscilatii prea mari ale cursului de schimb", a declarat ministrul de finante austriac, Josef Proell, citat de NewsIn.

Vicecancelarul austriac a mai explicat ca doreste sa afle, din discutia cu omologul roman, Gheorghe Pogea, care sunt proiectiile guvernului din Romania pentru deficitul bugetar si cresterea economica in urmatoarele luni, date de care depind si solutiile pentru sistemul bancar.

El a explicat ca exista mai multe posibilitati pentru a asigura un nivel adecvat de lichiditate in sistemul bancar romanesc, cu atat mai mult cu cat banca centrala dispune de rezerve ridicate.

"Bancile austriece prezente in Romania ne informeaza ca la BNR exista cote foarte ridicate de capital. Important este sa folosim toate instrumentele disponibile pentru ca fluxul de lichiditate sa nu fie intrerupt. Nime ni nu castiga daca exista probleme cu bancile din Europa Centrala si de Est", a mai spus Proell.

Ministrul austriac nu a avansat o suma necesara pentru sustinerea bancilor din Romania sau din regiune, insa a dat asigurari ca actionarii din Austria vor continua sa-si sustina subsidiarele din tari precum Romania.

In plus, Proell a explicat ca situatia bancilor din Europa Centrala si de Est, precum si solutiile concrete vor fi dezbatute la inceputul lunii martie, la Ecofin, intalnirea ministrilor de finante din UE.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

uite-asa

si uite-asa, politica bugetara nu se mai face la bucale ci la Viena, baga mias pilula in capul vostru de ciorditori si natarai

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor