Mircea Radulescu explica esecul nationalei la Euro 2011 - Interviu

Joi, 28 Iulie 2011, ora 13:55
2102 citiri
Mircea Radulescu explica esecul nationalei la Euro 2011 - Interviu

Directorul Scolii Federale de Antrenori, Mircea Radulescu, a analizat presatia nationalei Under 19 a Romaniei la Campionatul European organizat la Bucuresti.

Fostul tehnician crede ca "tricolorii" au avut o evolutie mediocra in cadrul turneului, dar spune ca esecul nu este deloc surprinzator in contextul actual al fotbalului romanesc.

"Evolutia Romaniei a fost modesta. Nu puteam sa excelam cu nationala de juniori cand intreg fotbalul romanesc este la un nivel modest. Situatia nu este deloc fericita.", a declarat "Riciu" pentru Ziare.com.

Si cluburile din Liga 1 sunt de vina pentru aceasta situatie, spune oficialul de la FRF, care spera ca problemele financiare din Romania vor limita accesul jucatorilor straini in primul esalon, oferind mai multe sanse fotbalistilor crescuti in academii.

"Avem academii, dar problema e ca juniorii nu ajung la echipele mari. Poate doar criza sa-i mai ajute acum, cand echipele nu mai pot cheltui bani multi pentru a aduce fotbalisti straini.", a mai spus Radulescu.

Dar iata interviul complet acordat de Mircea Radulescu pentru Ziare.com:

Cum vi s-a parut prestatia nationalei la Campionatul European de tineret?

Evolutia Romaniei a fost modesta. Nu-i pot da un calificativ mai bun, dar nici nu as fi de acord cu unul mai slab, pentru ca nu puteam sa excelam cu nationala de juniori cand intreg fotbalul romanesc este la un nivel modest. Situatia nu este deloc fericita. Lucian Burchel a inceput de patru ani cu aceasta echipa si din cei de atunci n-au mai ramas decat doi. E ingrijorator ca dispar atat de multi, iar aceasta fluctuatie se datoreaza diverselor probleme de la nivelul acestor varste: sociale, educative, de mentalitate.

Obiectul anuntat de Mircea Sandu, calificarea in faza eliminatorie, a fost destul de indraznet...

Obiectivul presedintelui mi s-a parut normal. Jucam acasa si s-au facut eforturi mari si conditii exceptionale pentru aceasta echipa. Nationala n-a dus lipsa de nimic. A fost si o motivare pentru performanta. Nu s-a atins acest obiectiv si va fi o analiza la Comitetul Executiv in care se vor discuta plusurile si minusurile. Dar va spun ca Lucian Burghel este un antrenor de tip intelectual, studios, meticulos. E pasionat, are tot ce-i trebuie, nu intamplator e directorul tehnic al Academiei Hagi. Are si el niste minusuri care s-au vazut in joc. A ezitat in crearea unei formatii de baza, iar antrenamentele au tentinta sa fie prea analitice.

Partida cu Cehia n-a fost bine pregatita din punct de vedere psihologic, iar jucatorii au aratat ca relatiile de joc nu sunt foarte bune. Au pierdut multe baloane dupa doua-trei pase, au gresit preluari. Cehii n-au fost de speriat, dar ne-au batut fara drept de apel. Nationala a avut multe slabiciuni. Jocul combinativ cu pase scurte, cel de atac si cel de posesie au suferit in fiecare meci.

Ca sa vedeti diferenta intre noi si echipele de top. Am discutat putin cu directorul tehnic al nationalei spaniole, care imi spunea ca ii lipsesc sase-sapte titulari care sunt la Campionatul Mondial din Columbia. Deja vorbim de o supraproductie, sase-sapte jucatori reprezinta un schelet, pot alinia oricand doua echipe. Si la ei se simte criza si au datorii de 44 de miliarde la nivel profesionist, dar infrastructura este organizata in detaliu, zonal.

Pe cand la noi situatia nu e tocmai buna la acest nivel...

Pai avem doua-trei academii si cateva cluburi interesate de asa ceva, dar problema e ca juniorii nu ajung la echipele mari. Poate doar criza sa-i mai ajute acum, cand echipele nu mai pot cheltui bani multi pentru a aduce fotbalisti straini.

Federatia n-ar putea impune folosirea unui anumit numar de juniori si in Liga 1?

Nu putem impune cluburilor sa foloseasca un anumit numar de juniori. Liga 1 este condusa de patroni, de oameni cu bani, care au drepturi depline in a hotari ce se intampla in casa lor. Nu poti sa intri in casa lor cu astfel de propuneri. Federatia nici nu are bani pentru a stimula financiar asa ceva. Traim din ce producem. Daca nu ne-am calificat la turneele finale am pierdut si din sponsori. S-a facut asa ceva in Liga 2 si Liga 3, dar metoda nu si-a atins scopul. Multi jucatori au fost introdusi datorita regulamentului, nu datorita valorii, iar dupa ce au terminat junioratul n-au mai avut loc la echipa.

Marile cluburi de la noi pur si simplu se preocupa mai mult de desfiintarea echipelor de juniori si de reducerea numarului de antrenori. Poate Dinamo sa fie putin preocupata, dar Steaua si Rapid nu mai fac nimic. Steaua a pornit acum trei ani cu Academia, dar pana la urma i-au dat pe toti afara. Conducatorii nu discuta cu antrenorii de copii si juniori. Nu stimuleaza, macar moral, sa-i puna sa raporteze. Nu se preocupa, niciodata nu-i baga in seama si e normal sa simti ca lucrezi la un club strain la care poate nici nu mai vii a doua zi. Au insa si antrenorii partea lor de vina. Multi si-au pierdut pasiunea. Le-am si transmis asta cu ocazia intalnirilor. Antrenorii de pe vremuri au murit saraci dom'le, n-aveau decat un costumul folosit in sifonier, dar au stat toata ziua pe terenul de fotbal. Generatia noua de antrenori nu mai accepta sifonierul gol...

Exista totusi o luminita cat de mica la capatul tunelului?

Am vazut finalele de juniori de la Buftea si am simtit un aer optimist. Echipele au jucat foarte frumos. Copii aia de 13-14 ani au fost preocupati de joc, organizati, se gaseau pe teren, se incurajau. Toata lumea a plecat optimista de acolo. Materie prima avem, dar copiii se pierd pe drum. "Procesul tehnologic" are hibe si pierdem mult pana ajungem la produsul finit.

Nationala Under 19 a Romaniei a obtinut un singur punct la Campionatul European organizat la Bucuresti, dupa 1-3 cu Cehia, 0-1 cu Grecia si 0-0 cu Irlanda.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Mircea Radulescu, #nationala Romaniei, #interviu Ziare com, #Romania U19 Euro , #stiri Nationala Romaniei