Miza si pericolele Legii Educatiei

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 19:02
4143 citiri
Miza si pericolele Legii Educatiei
Foto: mirceageoana.ro

Pentru prima data un proiect politic beneficiaza de lupta politica. Legea Educatiei Nationale, cu un continut reformist, a intrat in line dreapta catre adoptare si are toate sansele sa devina fapt implinit.

Este un castig si, da, este un proiect prezidential realizat, poate sigurul. Daca am trai intr-o tara sanatoasa la cap reusita ar fi un motiv de bucurie, pentru ca este in interes national, iar singularitatea ei e un motiv de suparare si critica. La noi e invers.

Dar chiar si cei care se incapataneaza sa judece drept intr-o tara tot mai stramba, trebuie sa se bucure cu masura pentru ca noua lege nu inseamana ca problemele educatiei s-au incheiat si de-acum din scoala romaneasca vor iesi numai lumini.

Drumul e lung si suntem abia la inceput, un inceput nepermis de mult intarziat. Implementarea acestei legi va fi cel putin la fel de grea ca adoptarea ei, din cauza logisticii deficitare, a mentalitatilor deformate, a opozitiei interesate a sindicatelor si a rezistentei clanurilor din invatamantul universitar.

Scoli si gradinite

In materie de logistica, pentru un invatamant modern ai nevoie de scoli suficiente si moderne. Nu poti pregati oameni adaptati social in clase inghetate, ai caror pereti stau sa cada si unde nu exista calculator nici macar in biroul directorului. Nu poti face grupa pregatitoare obligatorie cat timp nu ai in gradinite locuri pentru toti copiii.

Iar construirea de gradinite si modernizarea scolilor nu depind de lege, ci de banii si vointa autoritatilor locale pe care, ma tem, nimeni nu le poate obliga sa se miste daca ele nu dau doi bani pe educatie.

Mentalitati periculoase

Iata primul handicap de mentalitate. Dar nu singurul. Nu poti face invatamant modern cu profesori incompetenti sau plini de prejudecati, lipsiti de talent si fara dragoste pentru copii, dar nici cu profesori saraci si frustrati. Ca sa-i ai pe cei buni trebuie sa-i atragi cu salarii decente, greu de acordat in acest moment.

Dupa cum nu poti sa faci invatamant modern cu actualele programe imbacsite, supraincarcate si irelevante. Legea prevede modificarea lor, introduce chiar un procent mare de optionale si materii la alegerea comunitatii locale. Cine sa le schimbe insa, cat timp ministerul este, cel putin deocamdata, ticsit de oamenii d-nei Andronescu, reactionari pana la obsesie la orice reforma si modernizare.

Si chiar daca ei vor pleca, unde se vor gasi profesionistii deschisi la minte si dispusi la efortul titanic de a face curat in programele ajunse mai rau decat grajdurile lui Augias?

Vointa politica discutabila

Si cum sa aplici noua lege cand ea nu a fost dorita nici de minister si nici de sindicate, care, in buna intelegere, ii vor sabota aplicarea cu speranta vie a unei cat mai aproapiate modificari radicale, retrograde de buna seama, deja sugerata de liberali prin vocea lui Varujan Vosganian. Orice reforma presupune o vointa politica puternica pentru aplicare. Noua lege a educatiei nu beneficiaza de nici macar un dram.

Pericole exista si in alte detalii, de exemplu contul de 500 de euro ce va fi deschis pe numele fiecarui copil de catre autoritati. Ce banca va beneficia de o asemenea infuzie substantiala de capital? Miza unei asemenea eventuale licitatii va predispune la comisoane ametitoare. Iar daca aleasa va fi din start CEC, pentru ca e de stat, decizia ar reprezenta o forma de concurenta neloiala in sistemul bancar. Poate ca singura solutie ar fi ca parintii sa poata alege banca unde statul sa vireze. Vom vedea.

Multe si grele piedicile in calea Legii Educatiei Nationale, iar miza este imensa. Aplicarea noii legi trebuie redea continut notiunii de scoala si respect pentru ea, dar si pentru meseria bine deprinsa si bine facuta, trebuie sa redea acoperire in competenta reala si cunostinte bucatii de hartie numita diploma. In fond, trebuie sa salveze Romania de la mediocritate si de la tampificare.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#legile Educatiei asumare raspundere, #salarii profesori Romania , #stiri Nationala Romaniei