Numarul detinutilor din Romania a crescut cu peste 500 anul trecut

Joi, 11 Martie 2010, ora 12:16
1983 citiri
Numarul detinutilor din Romania a crescut cu peste 500 anul trecut
Foto: Arhiva

Numarul detinutilor aflati in penitenciarele din Romania a crescut la 26.716 de persoane, fata de 26.212 inregistrate la sfarsitul anului 2008, se arata in bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) pe anul trecut.

"Referitor la tinerea in custodie a persoanelor private de libertate, in cursul anului 2009 s-a constatat o usoara crestere a numarului de detinuti, la data de 31.12.2009 numarul acestora era de 26.716 (2.628 arestati preventiv, 1.780 condamnati prin hotararea primei instante si 23.308 condamnati definitiv) fata de 26.212 la aceeasi data a anului 2008", se arata in bilantul ANP pe 2009.

Potrivit ANP, in unitatile de detentie au fost primite, anul trecut, 12.435 de persoane private de libertate si au iesit din penitenciare 13.271 de persoane, ca urmare a punerii in libertate, ridicarii in cercetare, plecarii sau decesului.

Unul dintre obiectivele ANP in anul 2009 a fost continuarea actiunilor de profilare a unitatilor de detentie pentru respectarea cerintelor legale cu privire la aplicarea regimurilor de executare diferentiate.

"Efectele obtinute in urma acestor activitati sunt reducerea fenomenului de supraaglomerare, folosirea judicioasa a spatiilor de detinere si aplicarea intocmai a normelor regimului de executare, specializarea personalului din sectorul operativ si reducerea cauzelor juridice fictive initiate de catre persoane private de libertate si aflate pe rolul instantelor de judecata", mai precizeaza Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Ca urmare a acestor actiuni, numarul persoanelor private de libertate prezentate in fata organelor judiciare a scazut semnificativ, de la 280.465 de persoane in 2008, la 215.825 anul trecut.

Tot in 2009, subunitatea de paza si escortare a transportat 42.141 de persoane private de libertate, fata de 42.829 in 2008, pentru prezentarea in fata organelor judiciare sau la cererea detinutilor.

La bilantul ANP, prezentat joi, la Cercul Militar National, de seful institutiei, chestorul Ion Bala, asista si Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, presedintele Mesei Rotunde a Penitenciarelor din Europa Centrala si director general adjunct al ANP Austria, Karin Dottler Schiller, si presedintele ICPA (Asociatia Internationala a Penitenciarelor si Institutiilor Corectionale), Tony Cameron.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#numar detinuti 2009, #numar detinuti penitenciare, #bilant penitenciare , #stiri Nationala Romaniei