Parlamentul unicameral, caracteristic tarilor mici sau dezvoltate

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 19:03
9996 citiri
Parlamentul unicameral, caracteristic tarilor mici sau dezvoltate

Ideea unui parlament unicameral pentru Romania nu este nici originala, nici noua. Parlamentele nationale europene au cunoscut, de-a lungul istoriei lor, mai multe reforme si transformari, unele dintre ele ajungand, in zilele noastre, sa fie unicamerale. Este insa o trasatura specifica in general tarilor mici sau avansate (cu mici exceptii).

In cazul statelor din Uniunea Europeana, cele mici ca suprafata sau numar de locuitori s-au orientat spre un parlament unicameral. Este cazul legislativelor unor tari precum Slovacia - 150 membri, Portugalia - 230 membri, Lituania - 141 de membri, Letonia - 100 membri, Estonia, Ungaria - 386 membri, Grecia - 300 membri sau Bulgaria - 240 membri.

Este o situatie intalnita si in tarile cu un standard al vietii ridicat - parlamente unicamerale au state precum Suedia - 349 membri, Germania - 611 membri, Finlanda - 200 membri, Luxemburg. Restul au optat pentru o solutie bicamerala.

"Mama tuturor Parlamentelor" este considerat a fi parlamentul britanic, care a servit, de-a lungul timpului, drept model pentru majoritatea sistemelor parlamentare. Majoritatea tarilor europene si din Commonwealth si-au organizat similar parlamentele, cu un sef de stat care deschide si inchide oficial Parlamentul, format dintr-o camera inferioara, cu membri alesi, si o camera superioara, cu un numar mai mic de membri.

In Marea Britanie, Parlamentul consta din Camera Comunelor, Camera Lorzilor si monarhul. Camera Comunelor este compusa din 646 membri direct alesi de electorat. Liderul partidului care castiga mai mult de jumatate din mandate sau are parte de suficienta sustinere din partea partidelor mai mici pentru a avea majoritatea este invitat de Regina sa formeze Guvernul.

Camera Lorzilor este un organism format din membri nealesi - 92 isi mostenesc locul, iar 572 sunt numiti pe viata. Pe langa faptul ca este a doua camera a Parlamentului, Camera Lorzilor este si curtea finala de apel pentru o mare parte dintre chestiunile juridice din Marea Britanie, functie care va fi preluata luna aceasta de Curtea Suprema a Marii Britanii.

Parlamentul European (PE) este institutia parlamentara a Uniunii Europene, care, impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, formeaza ramura legislativa bicamerala a UE. Este considerata una din cele mai puternice legislaturi din lume, insa competentele sale sunt limitate la competentele cedate comunitatii europene de statele membre. PE are 736 de membri, care deservesc al doilea electorat ca marime din lume dupa India - 375 milioane de alegatori in 2009.

Parlamentul francez este ramura deliberativa si legislativa a statului francez. Sistemul este bicameral si compus din camera superioara, Senatul, si camera inferioara, Adunarea Nationala Franceza. Adunarea este compusa din 577 de membri (deputati), fiecare ales dintr-o singura circumscriptie. 289 de deputati formeaza majoritatea.

Mandatul deputatilor dureaza cinci ani, insa presedintele republicii poate dizolva Adunarea (cerand, spre exemplu, organizarea de alegeri anticipate), cu conditia sa nu o fi dizolvat-o in ultimele 12 luni.

Pana in septembrie 2004, Senatul avea 321 de senatori, alesi pe noua ani. Insa termenul s-a redus la sase ani, iar numarul senatorilor va fi marit progresiv pana la 346 in 2010, pentru a reflecta schimbarile in demografia tarii. 12 senatori sunt alesi sa reprezinte cetatenii francezi care traiesc in afara republicii.

Bundestag-ul (Dieta Federala) este parlamentul Germaniei, cu 611 membri in prezent. A fost infiintat prin Constitutia din 1949 si impreuna cu Bundesrat-ul formeaza puterea legislativa a sistemului politic german.

Desi mare parte a legislatiei este initiata de puterea executiva, Bundestag-ul considera ca functia legislativa este cea mai importanta responsibilitate a sa, concentrandu-si energia pe evaluarea si amendarea programului legislativ al guvernului.

Membrii Bundestag-ului sunt doar oficiali federali alesi direct de public; Bundestag-ul alege Cancelarul si supravegheaza executivul in administratie si in politici. Membrii sunt alesi pe patru ani, dar alegerile se pot organiza si mai devreme, daca Presedintele dizolva Bundestag-ul, la recomandarea Cancelarului, dupa ce a pierdut un vot de incredere in Parlament.

Bundesrat-ul este un corp legislativ care reprezinta cele 16 state federale ale Germaniei la nivel federal, cu 69 de membri. Desi comentatorii straini il considera camera superioara a legislativului german, comentatorii germani nu il considera camera a parlamentului, ci o entitate separata.

Parlamentul italian este bicameral, cu 945 de membri alesi. Camera Deputatilor are 630 de deputati, iar Senatul are 315.

Din 2005, o lege electorala bazata pe un sistem proportional este folosita pentru ambele camere. Sunt incurajate, prin alocarea de locuri suplimentare, incercarile de a forma o coalitie majoritara. Sistemul este considerat mai putin stabil decat cel anterior, deoarece partidele mari sunt favorizate, iar cele mici sunt eliminate mai usor.

A.I.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Parlament unicameral, #parlament bicameral, #parlament Europa , #stiri Nationala Romaniei