Presa de azi: Acordul cu FMI, plimbat pe la partide si sindicate

Marti, 24 Martie 2009, ora 07:21
1842 citiri
Presa de azi: Acordul cu FMI, plimbat pe la partide si sindicate
Foto: Curierul National

FMI nu vrea majorari de taxe, scrie Jurnalul National. Delegatia Fondului Monetar International (FMI) a acceptat cresteri salariale pentru bugetarii cu venituri mici si indexari pentru pensionari la nivelul inflatiei, dar si legarea punctului de pensie de salariul mediu pe economie, a declarat liderul PSD, Mircea Geoana.

Totusi, pentru restul salariatilor bugetari, salariile vor fi, probabil, inghetate. Cu doua zile inainte de plecarea din Romania, reprezentantii FMI s-au intalnit cu liderii tuturor partidelor parlamentare, pe care i-au asigurat ca nu vor majorarea taxelor, ci prefera masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, care vor fi facute gradual intre trei si sase ani.

"Programul va cuprinde masuri de natura fiscala, financiara, monetara, dar dansii nu impun nimic si ar prefera ca masurile Guvernului sa fie de reducere a cheltuielilor, si nu de majorare de taxe", a declarat fostul ministru de Finante Varujan Vosganian.

Strans uniti in jurul FMI, titreaza Ziua, precizand ca delegatia Fondului a reusit sa convinga pe toata lumea ca Romania are nevoie de miliardele de euro ca de aer.

E groasa rau....Daca pana acum mai aveam sperante ca vom scapa cu un surogat de criza, ceva intre o jena financiara si un concediu fara plata fortat, de luni nu mai este loc pentru iluzii.

Criza este reala si efectele ei sunt inevitabile. Si toata lumea - partide, sindicate, autoritati - a fost lovita de aceasta revelatie chiar din prima zi a saptamanii. Semn ca decizia este aproape, iar timpul jocului de glezne a expirat.

Trimisii FMI la Bucuresti si-au recastigat rangul de Mesia, in jurul lor adunandu-se, intr-un consens pana mai ieri ireal, apostolii Boc si Geoana, urmati de martorii lor de la sindicate. Pana si liberalii au trecut sa ia lumina, chiar daca doar asa, mai mult de curiozitate. Consensul fiind total, actele sunt acum doar o simpla formalitate.

Acordul cu FMI, plimbat pe la partide si sindicate, noteaza Evenimentul Zilei. Dupa intrevederea cu reprezentantii Fondului Monetar International, liderul PSD Mircea Geoana a ajuns la concluzia ca e obligatorie o "centura de siguranta".

Negocierile cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) se afla pe ultima suta de metri, marti fiind ultima zi de documentare in Romania. Insa batalia finala se va da joi, la Viena, unde expertii Fondului se vor intalni cu sefii bancilor-mama ale celor mai mari zece institutii de creditare straine din Romania.

Scopul acestei intrevederi, la care va participa si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, este obtinerea unei garantii ca bancile vor sustine in continuare piata locala.

Altfel spus, ca acestea nu isi vor retrage banii din Romania, in cazul in care BNR va diminua rezerva minima obligatorie in valuta.

Din Gandul aflam ca Romania bate palma cu "parintii" bancilor-mama ca sa nu scoata banii din tara. Ultimul pas pentru a bate palma cu FMI si UE ar putea fi obtinerea unei promisiuni, mai mult sau mai putin oficiala, din partea bancherilor straini, ca nu vor pleca peste granita cu banii pe care Romania ii ia de la FMI.

Pentru ca in mod oficial este greu de conceput un astfel de act, prin care sa obligi o banca sa manevreze capitalul asa cum vrea statul, majoritatea economistilor sustin ca, daca va fi un astfel de acord, cu siguranta va fi unul mai degraba informal.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat insa pentru Gandul ca va fi vorba despre "ceva mai mult decat un gentleman's agreement".

"Va fi o discutie cu << parintii >>. O discutie consolidata. Se urmareste obtinerea unor angajamente din partea acestor banci privind ceea ce vor face cu banii obtinuti din Romania dupa acordul cu FMI si UE", a declarat el.

Gardianul scrie ca Geoana a devenit suporter al acordului cu Fondul Monetar. PSD pare sa fi revenit la sentimente mai bune in privinta FMI, dupa ce saptamana trecuta ameninta ca nu va accepta semnarea unui acord de imprumut daca Fondul nu va accepta o serie de conditii impuse de social-democrati.

Intre acestea se numara garantia ca banii vor finanta sectorul public, nu cel privat, si ca puterea de cumparare a populatiei va fi protejata. Luni, Mircea Geoana si-a schimbat discursul, afirmand ca "in acest moment apare destul de clar ca imprumutul e necesar si ca riscul de a nu-l avea este extrem de sever".

Luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Romania va imprumuta de la FMI 13 miliarde de euro, bani ce vor fi folositi pentru stabilizarea cursului de schimb, si alti 5 miliarde de euro de la UE, din care se va finanta deficitul, si implicit investitiile.

Scrisoarea de intentie catre FMI va fi finalizata pana miercuri, aflam din Gardianul. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni seara, dupa reuniunea coalitiei, ca sunt create premise favorabile pentru ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie finalizata pana miercuri, premierul Emil Boc mentionand ca, cel mai probabil, forma scrisorii va fi adoptata miercuri in Guvern.

Prim-ministrul a declarat, dupa sedinta conducerii coalitiei, la care a participat si o parte dintre ministri, ca Guvernul va adopta, cel mai probabil miercuri, scrisoarea de intentie pe care o va trimite FMI in vederea unui imprumut.

Boc a spus ca Guvernul va adopta miercuri scrisoarea de intentie pe care Executivul o va trimite la Washington conducerii Fondului Monetar International pentru contractarea unui imprumut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#acord FMI, #sindicate Guvern FMI, #imprumut romania fmi , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii
V
valentin.m
rank 1
Ce zic astia de la FMI de BUGET, ECONOMIE, SALARII? Aiureli de adormit copii si propaganda criminala evreiasca
Poza Radu1
Radu1
rank 2