Presa germana: Parlamentul Romaniei lupta impotriva justitiei

Joi, 14 August 2008, ora 14:12
2047 citiri
Presa germana: Parlamentul Romaniei lupta impotriva justitiei

Decizia de miercuri a Camerei Deputatilor de a nu aviza inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase si Miron Mitrea este o dovada a "suveranitatii coruptiei nationale", ce domneste in Parlamentul Romaniei, considera presa germana.

"In Parlamentul Romaniei exista o coalitie impotriva justitiei. Cred se poate spune deschis ca in Parlament domneste suveranitatea coruptiei nationale. Parlamentarii din toate partidele se apara de anchetele DNA.

Aceasta se poate observa din conduita de vot de azi (miercuri - n.r.) si a putut fi observata si in alte cazuri, cum ar fi suspendarea presedintelui - si atunci s-a format o coalitie transpartinica care a votat impotriva presedintelui care a sustinut clar cerintele Bruxelles-ului in materie de lupta anticoruptie, impreuna cu fostul ministru Monica Macovei, data afara din guvern imediat dupa aderare.

Din pacate lupta impotriva coruptiei nu este luata in serios decat de o parte a politicienilor romani", a spus directorul sectiei romane a Deutsche Welle, Robert Schwarz, in emisiunea Fokus Europa.

"Parlamentul il protejeaza pe Nastase" titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung, in editia de joi. "Sesiunea extraordinara a Parlamentului a dovedit ca politicienii de rang inalt din Romania care sunt acuzati de coruptie nu trebuie sa se mai teama de justitie", este concluzia articolului din FAZ, care face un istoric al cazului Nastase inainte si dupa aderarea la UE.

"Punerea sub acuzare a lui Nastase a fost un lucru nemaiauzit in Romania, caci personajul era considerat intangibil. DNA, care devenise o institutie eficienta sub ministrul Justitiei Monica Macovei, a dovedit astfel ca era in stare sa combata coruptia nu doar la niveluri inferioare, ci si in cele mai inalte cercuri politice. Dar la acea vreme clasa politica se afla sub presiunea dinaintea aderarii la UE.

La Bruxelles, guvernul Tariceanu a folosit aceste investigatii impotriva fostilor ministri ca argumente pentru seriozitatea luptei anticoruptie. Dar imediat ce Romania a aderat la UE, a facut totul pentru a-i proteja pe ministri si parlamentari de urmarirea penala. In ciuda mai multor avertismente ale UE, procedurile au fost taraganate sistematic", scrie FAZ.

Citește și:
Povestea de succes a DNA: începe cu Macovei și se termină la Kövesi?
Povestea de succes a DNA: începe cu Macovei și se termină la Kövesi?
DNA a sărbătorit 20 de ani de când Adrian Năstase a inventat o butaforie anticorupție pentru a păcăli UE. Pentru adevărata DNA sărbătoare va fi în 2025. Președintele și elita...
A doua înfrângere la rând pentru selecționerul Daniel Pancu. Cum s-a terminat meciul cu Germania
A doua înfrângere la rând pentru selecționerul Daniel Pancu. Cum s-a terminat meciul cu Germania
Reprezentativa under 20 a României a fost învinsă, luni, la Arad, cu scorul de 1-0, de selecţionata similară a Germaniei, într-un meci de pregătire. Golul a fost marcat de Wagner, în...