RIA Novosti: Schimbarea limbii moldovenesti cu cea romana anihileaza identitatea poporului

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 22:18
4312 citiri
RIA Novosti: Schimbarea limbii moldovenesti cu cea romana anihileaza identitatea poporului

Prin inlocuirea limbii moldovenesti cu limba romana in Constitutia R. Moldova, practic vor fi lasati fara identitate nationala moldovenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, se arata intr-un comentariu postat pe RIA Novosti.

"Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, si-a reiterat intentia de a face unele modificari in Constitutia tarii referitoare la statutul limbii moldovenesti. Ghimpu considera ca limba de stat a tarii ar trebui denumita romana si nu moldoveneasca", se arata intr-un comentariu al agentiei ruse RIA Novosti.

"Discutiile pe subiectul ce reprezinta limba moldoveneasca - o alta denumire a limbii romane, un dialect al acesteia sau o limba de stat independenta - sunt purtate de lingvisti de mai multe decenii. Si tot de atat timp oamenii de stiinta gasesc argumente in favoarea fiecareia dintre variante", scrie autorul comentariului.

"Tocmai de aceea merita sa privim la aceasta problema dintr-o alta latura. Doar limba reprezinta unul dintre factorii principali de existenta a poporului, principala particularitate ce il identifica. Si existenta acestei limbi, ca limba moldoveneasca, in primul rand, vorbeste despre constiinta lingvistica a purtatorilor acesteia si, prin urmare, despre constientizarea de catre moldoveni a apartenentei lor nationale. Logica este evidenta: noi suntem moldoveni, locuim in R. Moldova si vorbim limba moldoveneasca", mai spus el.

De asemenea, comentariul reaminteste ca potrivit recensamantului din 2004, 78,4% dintre locuitorii R. Moldova considera limba moldoveneasca drept limba materna.

"Bineinteles, in sase ani situatia se putea schimba, dar nu atat de radical pentru ca in constiinta oamenilor limba materna sa-si piarda identitatea. Oricum, astfel de chestiuni nu ar fi trebui rezolvate de personalitatile politice, ci de catre populatia tarii prin referendum", considera autorul comentariului.

"De aceea, astfel de declaratii induc ganduri triste ca in spatele dorintei de a 'modifica' denumirea limbii, practic de a-i oferi oficial statutul de neexistenta, se ascunde nimic altceva decat incercarea denationalizarii a moldovenilor. Iar poporul fara constientizarea faptului ca este purtator de limba si unitate devine usor de dirijat", se mai arata in comentariu.

"Cu ce vor sa completeze golul din constiinta nationala nu este greu sa presupunem. Despre aceasta domnul Ghimpu, care nu ascunde faptul ca este roman si ca vorbeste in limba romana, spune des si deschis: 'Uniunea Sovietica a inventat natiunea moldoveneasca pentru a justifica ocuparea teritoriala a Moldovei actuale"' sau 'Eu ma inchin in fata celor care a luptat pentru pace, pentru democratie, pentru ca pe acest pamant sa locuiasca romanii, in Rusia - rusii, in Franta francezii, in Germania - nemtii' ", scrie RIA Novosti.

"In consecinta, reiese ca la nivel de subconstient, fiind de acord ca limba moldoveneasca nu exista, se cere si acceptarea statalitatii romane a R. Moldova, care printr-o 'greseala sovietica' a fost rupta de la patria sa. Adica, sub semnul intrebarii se pune, in principiu, rolul moldovenilor in istorie, durabilitatea prezentei acestora pe teritoriul R. Moldova, deosebirile nationale ale lor, realizarile in cultura, sport si literatura. Reiese ca aceasta nu este o natiune, ci doar o populatie ce locuieste pe teritoriul altadata romanesc", comenteaza autorul.

"Este incontestabil faptul ca Romania si R. Moldova au un trecut istoric comun. si cuvantul cheie aici este trecut. Iar in prezent, avem limba moldoveneasca, a carei dezvoltare, din cauze istorice, a avut o cale diferita, avem un popor moldovenesc si o Republica Moldova suverana si independenta. Si oricat de mult si-ar dori unii politicieni acest fapt nu-l pot schimba", conchide comentariul.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#limba moldoveneasca, #identitate moldoveni, #limba romana Moldova , #stiri Nationala Romaniei