Romania a inregistrat o premiera in relatia cu FMI

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 08:54
2810 citiri
Romania a inregistrat o premiera in relatia cu FMI
Foto: Realitatea TV

Purtatorul de cuvant al BNR, Adrian Vasilescu, remarca faptul ca in relatia Romaniei cu FMI s-a inregistrat o premiera, chiar la nivel mondial, fiind pentru prima data cand Fondul accepta ca o parte din imprumut sa nu intre la rezerva valutara a bancii nationale.

Intr-un interviu acordat pentru Academia Catavencu, Adrian Vasilescu subliniaza ca Romania a scapat de instabilitatea politica, are buget si a indeplinit toate conditiile cerute de FMI pentru ca acordul sa se deruleze fara probleme.

"Programul de finantare va continua. Deja sunt indeplinite conditiile cerute de FMI. S-a intimplat o premiera in relatia Fondului Monetar International cu tara noastra si de asemenea o premiera in relatia Fondului cu toate tarile lumii: pentru prima data in lume, Fondul Monetar a acceptat ca o parte din banii trimisi Romaniei sa nu intre in totalitate in rezerva valutara a bancii nationale, ci jumatate din transele din urma sa mearga la Ministerul Finantelor pentru acoperirea deficitului bugetar", a declarat Vasilescu, precizand ca acest lucru este benefic pentru Romania.

Purtatorul de cuvant al BNR a mai remarcat faptul ca rezervele valutare de la banca nationala ating un nivel istoric, de 28 de miliarde de euro, acest fapt asigurand stabilitatea pietei valutare.

Criza a avut si un efect benefic: a pregatit economia pentru o crestere sanatoasa

In prezent, BNR "se lupta din rasputeri sa convinga bancile sa dea drumul la creditare", in conditiile in care, spre deosebire de alte tari, in Romania nu a falimentat nicio banca, datorita "controlului suprem" impus de banca centrala.

"2010 va fi un an in care bancile vor fi impartite. Cu un ochi sa priveasca inspre Ministerul Finantelor, unde deficitul bugetar trebuie sa fie acoperit, si cu un ochi catre sectoarele private, companii si populatie. Trebuie sa intelegem ce a fost aceasta criza pentru noi. Criza lor nu a fost precum criza noastra. La ei, statul a trebuit sa scoata bani ca sa sustina bancile. La noi nu a fost nevoie sa se scoata nici un leu, euro sau dolar ca sa se sustina bancile. Au ramas in picioare fara ajutor. In Asia de Sud-Est au cazut nouazeci de banci intr-o zi, cand a cazut moneda nationala, in Thailanda, cu 30%.

La noi nu a cazut nici o banca. Banca Nationala a avut acest merit, a avut un control suprem. La noi, criza a avut un specific: a ajutat economia pregatind-o pentru o crestere sanatoasa. Daca n-am avut o crestere sanatoasa in anii in care am inregistrat crestere maxima, fiindca am avut un deficit de plati enorm, de 13% din PIB, in momentul de fata s-a produs sub impactul crizei o ajustare puternica. Daca nu acum, peste 15 luni vom trage concluzia ca criza a fost un sfetnic bun", a mai spus Adrian Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#cadere banci, #acord Romania FMI, #efecte criza, #economia Romaniei 2010, #reluare creditare Romania , #stiri Nationala Romaniei