Romania a suplimentat numarul militarilor din Afganistan

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 16:00
1045 citiri
Romania a suplimentat numarul militarilor din Afganistan
Foto: mapn.ro

Romania a suplimentat cu 135 numarul militarilor din Afganistan, contingentul romanesc ajungand la 900 de militari in 2009, conform angajamentelor luate fata de NATO.

Anuntul a fost facut de ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, in cadrul reuniunii NATO din Polonia, informeaza agentia NewsIn. Potrivit MApN, ministrul Stanisoara a reafirmat, in cadrul discutiilor de la Cracovia, angajamentul Romaniei pentru operatiunile din Afganistan.

"Anul acesta, prin suplimentarea cu 135 de militari, numarul total al contributiei tarii noastre la ISAF este de 900 de militari", a punctat ministrul Stanisoara.

Necesitatea suplimentarii trupelor romanesti din Afganistan a fost afirmata inca de anul trecut. Teodor Melescanu a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn acordat in octombrie 2008, ca prezenta romaneasca la ISAF va numara cu aproximativ 200 de militari mai mult.

Cresterea contingentului de forte la misiunea ISAF din partea tuturor Aliatilor trebuie sa asigure securitatea alegerilor ce urmeaza sa se desfasoare in 2009 in Afganistan, au discutat oficialii prezenti in Polonia.

De asemenea, ministrii apararii din cadrul NATO au stabilit ca se impune o accelerare a deciziilor Summit-ului de la Bucuresti, cu privire la "abordarea cuprinzatoare" in ceea ce priveste situatia din Afganistan.

Astfel, sunt vizate aspecte din domeniul cooperarii civili-militari si intre institutiile internationale implicate - NATO, ONU, UE, cresterea resurselor alocate in vederea antrenarii si echiparii Armatei Nationale Afgane sau nevoia cresterii contributiei statelor aliate pentru pregatirea politiei nationale afgane.

In legatura cu scutul antiracheta NATO, Stanisoara a sustinut dezvoltarea optiunilor tehnice relevante, in conformitate cu deciziile Summit-ului de la Bucuresti.

In cadrul sesiunilor dedicate Comisiei NATO-Ucraina si Comisiei NATO-Georgia, ministrul Stanisoara a reafirmat sprijinul Romaniei pentru aspiratiile celor doua tari de aderare la NATO si pentru reformele promovate in acest scop.

Reuniunea ministeriala de la Cracovia a avut loc cu cinci saptamani inaintea Summit-ului aniversar de la Strasbourg/Kehl. Intalnirea a avut drept obiectiv analiza a doua domenii majore relevante pentru viitorul summit: agenda operationala si agenda transformarii NATO.

Reuniunea ministeriala informala de la Cracovia a inclus si o sesiune cu participarea ministrilor apararii din tari non-NATO contributoare la ISAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Americanii au adus la noi în țară cel mai nou sistem anti-dronă. Militarii români au început antrenamentele
Americanii au adus la noi în țară cel mai nou sistem anti-dronă. Militarii români au început antrenamentele
Militari din Divizia Aeropurtată 101 au desfășurat, în țara noastră, la Capu Midia, un exercițiu tactic cu trageri reale, cu cel mai nou sistem anti-dronă al Armatei SUA. Sistemul M-LIDS...
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
#militari romani, #Afganistan, #forte militare dislocate, #politia nationala afgana , #stiri Nationala Romaniei