Romania are cea mai mare inflatie din UE. Ce riscam?

Marti, 16 Iunie 2009, ora 23:45
2786 citiri
Romania are cea mai mare inflatie din UE. Ce riscam?

Romania a inregistrat in luna mai a acestui an cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, continuand sa reprezinte o problema pentru economia nationala.

Cu o rata anuala a inflatiei de 5,9%, Romania s-a situat din acest punct de vedere peste Lituania (4,9%), Letonia (4,4%) sau Ungaria (3,8%).

In primul rand, de nivelul inflatiei este legata si rata dobanzii de politica monetara, pe care Banca Nationala vrea sa o ajusteze in acelasi ritm cu procesul dezinflationist.

O scadere lunara a inflatiei cu un ritm apropiat de 0%, asa cum s-a intamplat in mai comparativ cu aprilie, poate echivala in definitiv cu o intarziere a masurilor de politica monetara care ar putea ajuta la relansarea creditarii.

"O traiectorie a dobanzii fara miscari bruste e de preferat uneia cu miscari brutale. Cel putin datele de pana acum ne arata ca traiectoria inflatiei este evident descendenta. Personal, cred ca o traiectorie a ratei dobanzii in concordanta cu traiectoria ratei inflatiei, deci fara miscari brutale, este preferabila oricarei alte variante", declara in urma cu cateva saptamani Mugur Isarescu, explicand astfel politica monetara a BNR din ultimii ani.

Potrivit ultimei proiectii facute de banca centrala, nivelul inflatiei va scadea in trimestrul al doilea pana la 6,37%, de la 6,71% cat s-a inregistrat in primele trei luni. Ritmul de scadere a inflatiei va fi de doua ori mai accelerat in trimestrul al treilea, respectiv de trei ori mai mare in ultimele trei luni din 2009.

Astfel, este de asteptat ca rata anuala a inflatiei sa coboare pana la 5,59% la sfarsitul lunii septembrie si de 4,40% in decembrie.

Chiar si asa, rata inflatiei va ramane cea mai ridicata din Uniunea Europeana pana la sfarsitul anului. Potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene, rata anuala medie a inflatiei din Romania va fi in acest an de 5,8%, in contextul in care in primul trimestru rata medie anuala a fost de 7,54%.

Pentru Letonia este estimata o inflatie medie pentru 2009 de 4,6%, in vreme ce pentru Lituania si Estonia sunt anticipate cresteri anuale medii de 3,6%, respectiv 0,6%.

In regiune, cu exceptia Romaniei, tarile cu cele mai mari rate asteptate ale inflatie sunt Ungaria (+4,4%), Bulgaria (+3,9%) si Polonia (+2,6%).

Potrivit estimarilor BNR, cea mai mare presiune asupra inflatiei va fi pusa in perioada urmatoare de preturile administrate, care vor contribui cu 0,9 puncte procentuale la inflatia totala. La randul lor, preturile volatile ale alimentelor vor contribui la inflatia totala cu 0,6 puncte procentuale.

Preturile la energia electrica, pentru care se anticipeaza o variatie anuala de 0,2% in 2009, si gaze naturale - pentru care nu se exclud majorari prin care sa se anuleze reducerea de tarife cu 7,85% din prezent, detin cea mai mare pondere, de peste 40 la suta, in cadrul intregii grupe a preturilor administrate.

Nu in ultimul rand, preturile la energie termica se vor reflecta in inflatie in ultimele luni ale anului, in contextul in care datele BNR anticipeaza o variatie anuala de +8,6% in acest an.

Pe parcursul urmatoarelor luni, componentele cosului de consum vor fi afectate si de dinamica variabilelor externe. Astfel, ipoteza unui pret al petrolului in crestere pe pietele internationale ar putea avea efecte nefavorabile asupra preturilor interne ale combustibililor.

In concluzie, mentinerea inflatiei la cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, chiar daca aceasta se incadreaza evident pe un trend descendent, va determina bancile sa fie in continuare sceptice in acordarea de credite, in conditiile in care puterea de cumparare a populatiei scade simtitor de la o luna la alta.

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#rata anuala inflatie, #rata anuala medie, #Eurostat, #BNR, #Comisia Europeana, #prognoze, #estimari , #stiri Nationala Romaniei
Comentarii