Romania, echipa mica a fotbalului european

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 07:55
7056 citiri
Romania, echipa mica a fotbalului european

Scuza preferata a antrenorilor sau jucatorilor mediocri dupa ce comit cate o nefacuta in fata unor bucatari de te miri unde adunati intr-o echipa la final de tura este ca in fotbal nu mai exista mici. Ei bine, nationala noastra ne arata in Nations League ca totul este o minciuna, Romania fiind, fara indoiala, o echipa mica, ce nu poate pune probleme.

Partida cu Serbia, programata la o ora neobisnuita, a fost una greu de privit din tribuna "tricolora". Prezentata si promovata ca derbiul grupei, duelul care ne poate duce la Euro, meciul renasterii si asa mai departe, intalnirea cu vecinii sarbi a fost una in care baietii selectionati si asezati in teren de Cosmin Contra nu au existat.

Naivul din mine se astepta ca, dupa declaratiile razboinice din ultimele zile, sa vedem o echipa care macar incearca ceva, chiar daca nu are neaparat abilitatile fotbalistice sa si reuseasca. Stiti la ce ma refer, ca ne tot dorim de ani de zile sa vedem fotbalisti romani care alearga pana in minutul 90, fotbalisti romani care fac pressing, fotbalisti romani ofera si ei ceva publicului spectator si telespectator.

Ei bine, pe Arena Nationala am vazut o reprezentativa a Romaniei depasita net de o adversara care altfel nu rupe deloc gura targului la toate capitolele si nu pot sa nu ma intreb ce-o sa facem daca, din greseala sau altfel, ajungem totusi la Campionatul European? Ce facem daca jucam la Euro 2020 in Bucuresti cu o nationala mai serioasa si mai puternica decat cea a Serbiei? Ne rugam sa nu luam mai mult de trei, ca rusinea sa fie la cote rezonabile?

Marturisesc ca-i inteleg tot mai putin pe antrenorii tineri. Am crescut in fotbalul lui "focu' la ei" si ma rugam sa vina vremea cand tacticile halagiene de antifotbal sa dispara. Ma asteptam ca tinerii care vor veni in meserie dupa ce au trecut pe la echipe importante din afara, care au aflat ce este fotbalul adevarat si cum se joaca, sa modernizeze acest sport. De unde? Avizi de rezultate in carierele incepute prea devreme si, de multe ori, fara macar sa aiba studiile complete, acestia se complac in strategii care omoara spectacolul.

Ca antrenor, si mai ales ca selectioner, ai responsabilitatea de a-ti face echipa in asa fel incat sa incerci macar sa castigi atat meciurile cu adversari mai slabi, cat si pe cele cu adversari mai puternici. De asta petreci ore intregi, poate chiar zile, la studiu, sa iti dai seama de tactica oponentului, de punctele lui forte si cum le poti bloca, de punctele slabe si cum le poti specula si asa mai departe.

Cel putin asta este impresia mea idilica despre antrenorat. Realitatea este ca mai toti tehnicienii romani lucreaza la alibi, facand echipe si strategii din care sa nu iasa prost si, daca ii ajuta norocul, poate chiar sa castige unele partide.

Daca as fi fost la conferinta de presa de duminica l-as fi intrebat pe selectionerul Contra un singur lucru: care crede el ca este impresia pustilor veniti in tribune in numar destul de mare? In momentul in care vorbea cu multa importanta despre remiza stralucita obtinuta in fata unui adversar superior si in inferioritate numerica asta l-as fi intrebat. Si poate as fi continuat cu inca o intrebare: cati dintre pustii din tribune si-ar dori sa ajunga intr-o nationala care nu are nici macar o jumatate de ocazie de poarta tot meciul?

Pe vremea mea, inainte sa iesim la fotbal in spatele blocului scriam cu pixul pe tricourile de multe ori numele unui Hagi, Lacatus, Raducioiu, Petrescu si asa mai departe. Si nu pentru ca jucau la echipe mari ale Europei, ci pentru ca ii vedeam in tricoul primei reprezentative. Pustii de acum se joaca pe Playstation si Xbox, si nu e nimic rau in asta, dar o fac cu nationale ca Franta, Anglia, Brazilia sau chiar Croatia. Pentru ca acolo se joaca fotbal, nu in Romania ramasa in epoca lui "focu' la ei".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Romania remiza Serbia, #Romania Serbia rezultat, #nationala Romania rezultate , #stiri Nationala Romaniei