Romania risca penalitati de sute de mii de euro din cauza gropilor de gunoi

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 17:09
1287 citiri
Romania risca penalitati de sute de mii de euro din cauza gropilor de gunoi

Comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, avertizeaza ca Romania ar putea ajunge sa plateasca penalitati de 200.000 de euro pe zi din cauza ca nu va avea toate depozitele de deseuri, mentionate in Tratatul de Aderare, conforme cu cerintele UE.

In afara de 10 judete, restul consiliilor judetene trebuie sa realizeze depozitele pana la finele lui 2009.

"E un mare pericol pentru Romania. Urmeaza sa vina la scadenta, in cursul anului 2009, majoritatea termenelor de conformare la depozitele municipale ecologice de deseuri. Ele sunt in anexa 22 in Tratatul de Aderare. /.../ Este evident ca vom fi pasuiti o luna, doua, trei, probabil, prin natura birocratiei CE, dupa termenul de conformare, dar, la un moment dat, in cursul acestui an vor veni intrebarie de la comisie privind stadiul realizarii depozitelor. Pe o socoteala, la momentul actul, penalitatile Romaniei sunt de 200.000 de euro numai in domeniul acesta, daca situatia ar ramane neschimbata.", a declarat Ionescu in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a mai spus ca prin Tratatul de Aderare Romania se obliga sa finalizeze pana la sfarsitul anului - cateva depozite de deseuri au termene de finalizare anul viitor - 96 de depozite municipale (n.red. - inclusiv depozitele de transfer) si 8 incineratoare pentru deseuri menajere cu o capacitate mai mare de 3 t/h. Din aceste depozite, 12 sunt deja confirme la nivel national.

"Romania a optat, in negocierile cu Comisia, 96 de asemenea depozite ecologice municipale si 8 incineratoare, si aici va avea Garda de Mediu destul de mult de munca pentru ca cele 8 incineratoare sunt pe hartie si nu functioneaza la capacitatea ceruta, investitiile au fost uitate", a mai afirmat comisarul sef, mentionand ca, pana in prezent, nu functioneaza in Romania niciunul care sa arda mai mult de 1.500 de tone de deseuri menajere pe an.

Fosta conducere a Garzii de Mediu a neglijat proiecte europene

Comisarul sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat miercuri, la Cluj, ca fosta conducere a institutiei a neglijat timp de peste doi ani implementarea unui program de perfectionare a comisarilor de mediu, finantat din fonduri europene.

Ionescu a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in momentul in care el a plecat de la conducerea institutiei suma de 1.2 milioane de euro, destinata pentru doua proiecte de twinning, era bugetata, transmite corespondentul NewsIn.

"Ultimele cursuri de perfectionare a comisarilor de mediu s-au facut in urma cu doi ani, doi ani si jumatate. De atunci si pana acum nu a mai existat nici un curs profesional si e straniu, pentru ca in mai 2007 am lasat adusi in tara, de la Comisia Europeana, 1,2 milioane de euro, bani pentru doua proiecte de twinning cu organisme similare din tarile membre", a declarat Ionescu.

"Am lasat banii deja bugetati. Ei bine, banii astia nu au fost folositi, toata perioada asta, si abia pe 11 martie vom avea kick-off meeting, intalnirea de pornire pentru aceste doua proiecte de perfectionare a comisarilor de garda, neintelegand de ce cineva si-a putut permite sa nu folosesca banii, in interes public./.../Responsabil e intotdeauna seful institutiei. Au fost doi de cand am plecat eu, dar niciunul dintre ei nu a luat masuri de folosire a acestor bani in interesul colegilor nostri", a afirmat comisaraul sef al Garzii Nationale de Mediu.

Acesta a spus ca intentioneaza sa perfectioneze munca de inspectie si control in cadrul institutiei, pentru ca, in contextul crizei economice, isi doreste sa desfasoare in primul rand activitati de preventie, decat de sanctionare contraventionala.

In sensul eficientizarii activitatii, Silvian Ionescu a spus ca va desfiinta posturi de la nivel administrativ din cadrul comisariatelor regionale de mediu, pentru a putea angaja comisari de mediu, in fiecare judet, in functie de necesitatile acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sef garda mediu, #neglijare proiect european, #fosta conducere, #Silvian Ionescu , #stiri Nationala Romaniei