Romania va transfera deseuri nucleare in Rusia, in aceasta vara

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 21:17
1899 citiri
Romania va transfera deseuri nucleare in Rusia, in aceasta vara

Romania va transfera, in vara acestui an, 70 de ansambluri de combustibil nuclear uzat, continand uraniu inalt imbogatit (36%), acordul urmand sa fie semnat joi, potrivit datelor transmise miercuri agentiei NewsIn de Comisia Nationala pentru Activitati Nucleare (CNCAN).

"De acest transport se va ocupa CNCAN si IFIN-HH (Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei), din partea romana, si Corporatia de Stat pentru Energie Atomica Rosatom si Centrul Federal pentru Securitate Nucleara si Radiologica din partea rusa. Este vorba despre 70 de ansambluri de combustibil nuclear uzat continand uraniu inalt imbogatit (36 %)", mentioneaza CNCAN, citata de NewsIn.

Reprezentantii CNCAN apreciaza ca acest acord are beneficii importante pentru Romania, el creand cadrul legal necesar pentru realizarea transportului.

"Aceasta activitate face parte din programele internationale pentru neproliferarea armelor nucleare, sustinute de SUA, Federatia Rusa si Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Astfel, Romania contribuie la actiunile globale de reducere a riscului si isi indeplineste obligatiile asumate prin acorduri internationale privind neproliferarea armelor nucleare", se arata in datele transmise agentiei NewsIn.

Intr-un comunicat de presa transmis miercuri de CNCAN, acordul este necesar pentru permiterea importului combustibilului nuclear iradiat in Federatia Rusa conform legislatiei acesteia, iar activitatile implementate in cadrul legal astfel creat fac parte din Proiectul RRRFR (Russian Research Reactor Fuel Return). Acest proiect are ca obiectiv repatrierea combustibilului nuclear uzat de la reactorul de cercetare VVR-S al IFIN-HH, in Federatia Rusa.

Toate costurile aferente implementarii proiectului RRRFR, parte din Initiativa de Reducere a Riscului Global (Global Threat Reduction Initiative), demarata de Statele Unite ale Americii, Federatia Rusa si Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sunt suportate de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite (DOE).

Activitatile de conducere a proiectului RRRFR desfasurate de CNCAN constau in pregatirea si organizarea transportului in Romania si Federatia Rusa, astfel incat sa se respecte termenele stabilite, legislatia internationala si nationala, precum si cerintele Federatiei Ruse pentru acceptarea importului de combustibil nuclear ars.

CNCAN este institutia responsabila cu managementul tuturor activitatilor necesare pentru implementarea proiectului mentionat in Romania.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...