Ziare.com

Romanii au economisit 12,1% din veniturile obtinute in trimestrul III din 2009

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 11:57

   

Romanii au economisit 12,1% din veniturile obtinute in trimestrul III din 2009
Familiile din Romania au economisit in medie 274 lei (65 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in trimestrul III din 2009, de 2.268 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 87,9% din veniturile totale, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

In intervalul iulie-septembrie din 2009, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 1.994 lei lunar pe gospodarie. Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici in trimestrul al treilea decat in trimestrul anterior.

Venitul total mediu lunar a fost de 781 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 687 lei, potrivit datelor INS aferente trimestrului III.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (72,5%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,5%) si cheltuieli de productie (5,8%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodariilor, in intervalul iulie-septembrie din 2009. Alte cheltuieli au reprezentat 3,7% din total.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul III din 2009 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (19,4%), bauturi alcoolice si tutun (7,1%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,2%).

Ponderea de 40,7% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mica decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 482 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 74 lei, deoarece, la tara, 42,4% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 16,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,5% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,7% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care romanii beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.

Veniturile banesti au fost in medie de 6,1 ori mai mari decat cele in natura

In trimestrul al treilea din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.268 lei pe gospodarie si 781 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.950 lei lunar pe gospodarie (672 lei pe persoana), iar cele in natura de 318 lei lunar pe gospodarie (110 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 52,1% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul al treilea din 2009, dar au scazut usor fata de nivelul de 52,3% din trimestrul anterior. Veniturile in natura au reprezentat 14% din totalul veniturilor obtinute in medie de o gospodarie.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in trimestrul al treilea, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 24,4%, veniturile din agricultura si cele din activitati neagricole independente, cu cate 2,9% fiecare, precum si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 2,3%.

In trimestrul III, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 41,3% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 14,6% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,4% din salarii (in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de trimestrul anterior), de 22,5% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 7,4% din total.

In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 31,8% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,6%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in trimestrul III din 2009, a revenit si veniturilor salariale (29,8%) si celor din prestatii sociale (28%).
Sursa: rNews

Articol citit de 1157 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

IO

MA INTREB????????? CE INSEAMNA AIA 12 LA SUTA DIN CE SALARIU???ALA MEDIU AL COM EUROPENE O ALA MEDIU CARE II ROMANIA??!!!DACA II ALA DIN RO VREAU SA IMI ZICETI CE ,ECONOMII AM FACUT,,???SA MA DECLAR CA AM CEVA IN BUZUNAR,SA NU VINA GARDA SA MA INTREBE???UNDE AI BAGAT AIA 12 LA SUTA
''IN KOT ORI IN KOUR???

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor