Salariul mediu net a crescut cu 25,5%

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 10:59
1552 citiri
Salariul mediu net a crescut cu 25,5%

Castigul salarial mediu net al romanilor a ajuns in iulie la 1.308 lei (365 euro), in crestere cu 25,8% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Avansul anual inregistrat in iulie a fost superior ritmurilor raportate in lunile anterioare. Cel mai mult au crescut salariilor din industrie si servicii. , arata, joi, Institutul National de Statistica (INS).

Ritmul anual de crestere a salariilor a fost, astfel, semnificativ peste cel al productivitatii muncii, de 9,3% in primele sase luni ale acestui an in sectorul industrial.

Raportat la luna anterioara, castigul salarial mediu net a crescut in iulie cu 35 lei (2,75%). Castigul salarial mediu brut a fost in iulie de 1.769 lei (494 euro), cu 1,8% mai mare decat in luna precedenta.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 15,4% in iulie 2008 fata de a saptea luna a anului trecut.

Raportat la luna octombrie 1990, salariul mediu net avea o putere de cumparare cu 24,8% mai mare in iulie, mai arata datele INS.

Cele mai mari salarii nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.214 lei), la polul opus fiind industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (732 lei).

Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in iulie in industria mijloacelor de transport rutier, de 17,5% fata de luna anterioara, fabricarea produselor din tutun (13,3%), activitati de asigurari si ale caselor de pensii cu exceptia celor din sistemul public (12,4%), industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (11,4%) si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti (10%).

Scaderi ale castigului mediu net au fost inregistrate in iulie in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, de 13,9%, sanatate si asistenta sociala (7,9%), invatamant (2,1%), posta, intermedieri financiare si industria metalurgica (sub 2%).

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#castig salarial, #salariu net, #crestere, #INS , #stiri Nationala Romaniei