Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scumpirile lovesc din nou Romania

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 21:12
3077 citiri
Scumpirile lovesc din nou Romania
Foto: Q Magazine

In urma cresterii preturilor la carburanti, dar si pe fondul devalorizarii monedei nationale, in Romania a inceput un nou val de scumpiri.

Prima zi din an producatorii de carburanti au crescut pretul, explicand aceasta decizie prin trecerea la euro 5, conform directivei europene obligatorii pentru toate statele comunitare.

Acest lucru, corelat cu intarirea monedei euro in raport cu leul si cu marirea accizelor, atrage dupa sine o majorare a preturilor produselor alimentare. Potrivit specialistilor din piata, cresterea urmeaza sa atinga pragul de 15 procente, dupa ce, in ultimele doua luni, viata romanilor s-a scumpit deja cu 14%.

Legumele si fructele vor fi primele alimente carora li se va majora pretul, asteptandu-se o scumpire de zece procente pana in luna martie. Ultima scumpire a acestui segment a avut loc in noiembrie, cu 20 de procente.

De asemenea, pretul preparatelor din carne si al lactatelor va fi mai mare cu sapte, respectiv cinci procente, avand in vedere ca materia prima este adusa din import, in masura de 70%.

Totusi, potrivit directorului general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Adrian Izvoranu, cresterea preturilor cu 15 procente nu are fundament economic. "Daca am face o previziune pe fundament economic, ar trebui sa existe o reducere de preturi, pentru ca, oferta de materii prime din afara, este, de multe ori, la jumatate. Din pacate, piata raspunde invers," a declarat Izvoranu pentru Antena 3.

Alti reprezentanti ai industriei alimentare nu sunt insa de acord. Mihai Visan, directorul executiv al patronatului Roalimenta, declara ca aprecierea monedei europene in raport cu leul poate influenta direct costul alimentelor, tocmai pentru ca Romania importa foarte multe produse alimentare. Acest lucru ii va determina si pe producatorii interni sa majoreze preturile.

Printre alimentele care vor suferi cele mai mari schimbari in privinta pretului se numara carnea si produsele din carne, dar si painea. Potrivit specialistilor, pretul painii ar putea creste din al doilea trimestru, cand este de asteptat ca rezervele de grau sa se termine.

Sunt totusi si cateva vesti bune: pe fondul crizei economice si a scaderii puterii de cumparare a populatiei, unele produse vor avea preturi in scadere. Printre ele se numara produsele electronice si electrocasnice, acestea avand deja scaderi intre 10 si 30 de procente in magazine.

De asemenea, vom plati mai putin pentru cafeaua prajita sau solubila, articolele de cristal sau bijuterii, pentru ca accizele vor scadea.

Pe langa costul benzinei si accize, producatorii ar putea fi nevoiti sa faca fata unei noi provocari, ce ar putea duce, din nou, la cresterea preturilor.

Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea decide, in curand, majorarea tarifelor la energie electrica si gaze.

O astfel de decizie ar putea fi justificata prin faptul ca ANRE a amanat majorarile solicitate de furnizori si distribuitori la sfarsitul anului trecut, in contextul alegerilor. Pe de alta parte, criza gazelor din Rusia ar putea duce, si ea, la o scumpire a gazelor.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#scumpirea alimentelor, #val de scumpiri, #crestere pret benzina, #preturi produse , #stiri Nationala Romaniei