Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Suntem primii din Europa la boala saraciei, tuberculoza

Marti, 04 Martie 2008, ora 08:12
2929 citiri
Suntem primii din Europa la boala saraciei, tuberculoza

Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei, supranumita si boala saraciei. Anual se inregistreaza nu mai putin de 110-115 cazuri noi la 100.000 de locuitori, de 10 ori mai mult decat media Uniunii Europene, arata conf. dr. Constantin Marica, coordonator al programului national de control al TB, potrivit Romania Libera.

Comparativ cu tarile UE, Romania inregistreaza cele mai mari valori privind incidenta

tuberculozei, o boala contagioasa respiratorie de care sufera 34.000 de romani. Intre tarile Regiunii Europa a OMS suntem pe locul trei, dupa Kirghistan si Kazahstan.

Totusi, in ultimii 4-5 ani, s-a inregistrat o scadere a incidentei de la 147 la 110 la suta de mii de locuitori.

"Marea majoritate a bolnavilor provin din paturile sarace ale societatii, din familii dezorganizate, care consuma alcool. TBC-ul se transmite pe cale aeriana si apare la oamenii cu imunitate foarte scazuta. Din 100 de bolnavi expusi, numai 10 se imbolnavesc", a explicat doctorul Marica.

Sunt anumite categorii de persoane care prezinta un risc crescut de infectare: persoanele care impart locuinta cu un bolnav de TBC, cadrele medicale care ingrijesc pacientul, consumatorii de alcool sau bolnavii cu imunitate scazita.

Este foarte important ca bolnavii sa ajunga cat mai repede la un centru de tratament. Durata de spitalizare pentru aceasta afectiune este de 40 de zile, dupa care bolnavul nu mai este contagios. Totusi, daca se renunta la tratament, tuberculoza va recidiva.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#tuberculoza, #Romania, #top, #UE, #incidenta , #stiri Nationala Romaniei